Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezt adja II. Erzsébet a személyzetnek karácsonyra

2018. december 11.

A királynő 550 alkalmazottját minden évben meglepi egy kis személyes figyelmességgel, lássuk mi szokott kerülni a palotában dolgozók ajándékdobozába!

Egyet biztosan kijelenthetünk: a királyi család teljesen másképpen él, mint a hétköznapi emberek, szigorú protokolláris szabályok töltik ki mindennapjaikat. Van azonban egy dolog, amelyért II. Erzsébet ugyanannyira rajong, mint népe, ez pedig a karácsony. Olyannyira szereti ezt az ünnepet, hogy a királyi család 10 tradicionális hagyományának egyikét sem hagyná ki.

Őfelsége azonban nemcsak családi körben tölti a téli ünnepeket. Karácsonyi beszédét a világ számos pontján közvetítik, valamint arra is szán időt, hogy meglepje a palotában dolgozó embereket. Decemberben mindegyikük kap egy könyvutalványt, ennek összegét az udvarban szolgált idő hossza határozza meg. Az utalvány mellé további ajándék is jár, a hivatalos királyi weboldal szerint 1500 adag karácsonyi puding is átadásra kerül, a süteményeket a személyzet tagjai megosztják egymás között. Általában az dönt, hogy kinek mekkora a családja. A királynő a személyesség híve, így a süti mellé képeslapot is csatolnak Őfelsége és Fülöp herceg üdvözlő soraival.

A brit monarchia szigorú protokolláris rendelkezései az ajándékozási szokásokban is megjelennek, nem mindegy ugyanis, hogy a személyzet miképpen kapja meg az ajándékokat. Egyesével szólítanak mindenkit, először a legmagasabb rangú alkalmazott veheti át a királynő meglepetését, majd így haladnak lefelé a ranglétrán.

Erzsébet nem csupán a palota dolgozóira gondol, hanem jelentős pénzadományokkal is támogatja ilyentájt a Windsorban működő jótékonysági szervezeteket. Sőt egyházak, valamint iskolák részére karácsonyfákat is küld.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!