
Ezért ne dobd ki a narancshéjat
Sok-sok citrusfélét fogyasztunk télen, héjuktól ne szabaduljunk meg azonnal.
Igaz, hogy a klementint, narancsot, mandarint lédús és ízes belsejük miatt vásároljuk ebben az időszakban, azonban ne becsüljük alá a héjukat sem – rengeteg lehetőség rejlik bennük, így megérdemlik, hogy ne azonnal a kukában végezzék.
Miért is kell megtartani a héjat?
Gondoljunk úgy minden citrusfélére, mint a kettő az egyben ajánlatra: belül zamatos finomságok, kívül pedig természetes illóolajok. Kellemes illatot kölcsönöznek szinte mindennek – ezért része sokszor a tálalásnak a narancs vagy a citrom. Egészben és lereszelve is illatoznak. Ha pedig nem akarod azonnal felhasználni a frissen leválasztott héjat, akkor így tárold:
– Szárítsd ki sütőben: Ha van ételszárítód, akkor bátran használd azt, viszont egy 90 fokra felmelegített sütő is megteszi. A sütési idő a héj nedvessége alapján változhat; kezdd mindig 30 perccel, majd ugyanezt az intervallumot folytasd, amíg a héj el nem kezd fodrozódni – vagyis száradni. Légmentesen lezárt edényben tárold a szárított héjakat.
– Fagyasztd le őket: csak úgy, mint a konyhai maradékok tárolásakor, használd a fagyasztódat. Visszazárható, légmentes zacskóba tedd az egész héjakat, így egy hónapig is elállnak.
– Reszeld le és úgy fagyaszd: Reszeld le rögtön, a megpucolást követően, majd tedd őket légmentes zacskóba/dobozba. Ezután mehetnek be a fagyasztóba.
Hogyan használd fel a citrushéjat?
Rengeteg felhasználási módja van: ízesíts vele italokat, sülteket, pörköltöket, leveseket. Lereszelve remek ízfokozói koktéloknak, házi készítésű süteményeknek, mártásoknak (pl.: vinaigrette mártásnak). Emellett sajátkészítésű gyertya és természetes, univerzális tisztítószer részeként is funkcionálhatnak.
Forrás: www.thekitchn.com