Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezért ne dobd ki a narancshéjat

Gondoljunk úgy minden citrusfélére, mint a kettő az egyben ajánlatra!
2016. december 6.

Sok-sok citrusfélét fogyasztunk télen, héjuktól ne szabaduljunk meg azonnal.

Igaz, hogy a klementint, narancsot, mandarint lédús és ízes belsejük miatt vásároljuk ebben az időszakban, azonban ne becsüljük alá a héjukat sem – rengeteg lehetőség rejlik bennük, így megérdemlik, hogy ne azonnal a kukában végezzék.

Miért is kell megtartani a héjat?

Gondoljunk úgy minden citrusfélére, mint a  kettő az egyben ajánlatra: belül zamatos finomságok, kívül pedig természetes illóolajok. Kellemes illatot kölcsönöznek szinte mindennek – ezért része sokszor a tálalásnak a narancs vagy a citrom. Egészben és lereszelve is illatoznak. Ha pedig nem akarod azonnal felhasználni a frissen leválasztott héjat, akkor így tárold:

– Szárítsd ki sütőben: Ha van ételszárítód, akkor bátran használd azt, viszont egy 90 fokra felmelegített sütő is megteszi. A sütési idő a héj nedvessége alapján változhat; kezdd mindig 30 perccel, majd ugyanezt az intervallumot folytasd, amíg a héj el nem kezd fodrozódni – vagyis száradni. Légmentesen lezárt edényben tárold a szárított héjakat.

– Fagyasztd le őket: csak úgy, mint a konyhai maradékok tárolásakor, használd a fagyasztódat. Visszazárható, légmentes zacskóba tedd az egész héjakat, így egy hónapig is elállnak.

– Reszeld le és úgy fagyaszd: Reszeld le rögtön, a megpucolást követően, majd tedd őket légmentes zacskóba/dobozba. Ezután mehetnek be a fagyasztóba.

Hogyan használd fel a citrushéjat?

Rengeteg felhasználási módja van: ízesíts vele italokat, sülteket, pörköltöket, leveseket. Lereszelve remek ízfokozói koktéloknak, házi készítésű süteményeknek, mártásoknak (pl.: vinaigrette mártásnak). Emellett sajátkészítésű gyertya és természetes, univerzális tisztítószer részeként is funkcionálhatnak.

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Alkalomhoz a forma - minden erőnkkel a nyugodt karácsonyért!

Alkalomhoz a forma - minden erőnkkel a nyugodt karácsonyért!

Még elég sok időnk van a nagy napig, de például az igazán érdekes, jópofa süti kiszúrókat, keksz pecséteket érdemes minél hamarabb beszerezni, mert a legjobbak hamar elfogynak! Nem is szólva arról, hogy természetesen ebben is van divat.
Gluténmentes vendég a háznál

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!
Ehető ajándék karácsonyra? Temperáljunk csokoládét!

Ehető ajándék karácsonyra? Temperáljunk csokoládét!

Ha bonbont vagy szaloncukrot készítenél karácsonykor, jó ha néhány trükköt szem előtt tartasz. Nem kell a temperálást sem túlbonyolítani, mégis szuper lesz a végeredmény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!