Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezeket az ételeket dobjuk ki a legnagyobb arányban. Itt a top 7-es lista

Az ételeink harmada ugyanis a kukában végzi
2017. október 17.

A világ élelmiszereinek egyharmada a szemetesbe kerül. Ez pont annyi mennyiség, mellyel 2 milliárd ember jól lakhatna, és az ENSZ szerint körülbelül 750 milliárd$-nyi gazdasági veszteséget fedezne. Egyébként többnyire csupán a kinézete miatt ítéltetik kidobásra az étel, hiszen a „csúnya” ételeket gyakran nem vesszük le a polcról.

Már az élelmiszerüzletekben elkezdődik a szelektálás, hiszen gyakran már a polcra sem kerülnek ki a nem tökéletes termékek. Pedig fontos megjegyezni, hogy a hibás zöldségek és gyümölcsök pont ugyanannyira ehető termékek, mint a hibátlanok. Otthon pedig inkább kidobjuk a maradékot, mintsem felhasználnánk, illetve a romlandó árutól is ideje korán megszabadulunk.

Tavaly a National Geographic magazin az FDA adataiból kiszűrte, hogy egyes élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk kidobni. Most mutatjuk a top 7-es listát, melyen a százalékos arányok jelzik a világ teljes élelmiszer-hulladékának mekkora részét képviselik az egyes kategóriák.

7.tej, joghurt, sajt (17,1%)

6.csirke, marha, sertés (21,5%)

5.lencse, zöldborsó, csicseriborsó, és olyan magvak, melyekből olaj készül (22,1%)

4.müzli, kenyér, rizs (29,1%)

3.tonhal, lazac, rák, és további tengeri étel (34,7%)

2.gyümölcsök és zöldségek (45,7%)

1.burgonya, cékla, retek, sárgarépa (46,2%)

 

forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?