Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezeket a hibákat ne kövesd el sütőpapír használatakor

2023. február 3.

Hihetetlen, de ez a praktikus kiegészítő már az 1800-as évek óta hű segítőnk a konyhában. Elődjét még kénsav, víz és ammónia keverékéből állították elő, ehhez képest természetesen a modern szilikon alapú sütőpapírok sokkal bizalomgerjesztőbbnek tűnnek. A szilikon igen jól bírja a magas hőmérsékletet, ellenáll a zsírnak, és általában könnyen kezelhető. Pár alapvető hibát persze érdemes elkerülni a használatakor, mutatjuk.

Rossz hőmérsékleten használjuk

A szilikon sütőpapír nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet egy bizonyos pontig. Ez a pont pedig a 220 °C, felette ugyanis lángra kaphat. Szerencsére nem sok ételt kell magasabb hőmérsékleten sütni, de ilyenkor jobban járunk valamilyen alternatívával, mondjuk alufóliával.

Tipp: Sütőpapír vagy zsírpapír? Íme a különbség

Nem vágjuk méretre

Ha nem az előre vágott fajtát vesszük, érdemes erre is fordítanunk egy kis figyelmet. Akár előre felvághatunk több darabot a sztenderd tepsink méretére.

Rossz oldalával felfelé használjuk

Mindig a csillogósabb, világosabb oldalával felfelé használjuk. Ez a szilikonozott oldala, ami kezelve lett, hogy ne tapadjon rá az étel.

Csak egyszer használjuk

Teljesen nyugodtan használhatjuk többször is, egészen addig, amíg el nem szakad, vagy nem lesz túl koszos. Ha még látszólag jó állapotban van, de elkezd repedezni, akkor is érdemes kidobni és egy következőt elővenni.

Forrás: mashed

Ezt már olvastad?

Miért gyűrd össze sütés előtt a sütőpapírt?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!