Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezekért az ételekért rajonganak télen szerte a világon

2019. január 13.

Akár unjátok már, akár élvezitek, a téli idő még egy jó ideig tartja magát nálunk. A hidegben szervezetünknek is több „üzemanyagra” van szüksége, ezért érdemes összekötni a kellemeset a hasznossal, és kihasználni a hideg időt arra, hogy melengető ételeket fogyasszunk. Cikkünkben megmutatjuk, hogy a világ más részein milyen finomságokkal vészelik át a fagyos napokat.

 

Momo – Nepál

Fotó: 123 RF

Szinte minden nemzetnek megvan a maga verziója a töltött tésztára, a momo Tibet, Nepál és India északi részén ismert töltött, gőzölt gombóc. A klasszikus momo darált húsos, de manapság sokféle verzióját készítik hússal, zöldségekkel, tofuval vagy sajttal töltve. Forró, paradicsomos mártogatóssal szokás felszolgálni.

 

Pho – Vietnám

Fotó: 123 RF

Vietnámban bármikor jöhet egy forró, lélekmelegítő pho. És tényleg bármikor: lehet fogyasztani reggelire – állítólag másnaposságra az egyik legjobb gyógyír –, ebédre, vacsorára vagy étkezések között. A forró leves friss fűszernövények, aromás fűszerek, tészta és puhára főtt hús kombinációja újhagymával és jó sok korianderrel. Tálaláskor ízlés szerint tehetünk hozzá lime-ot és csípős szószt, gazdag, telt ízvilágú, főételnek is fogyasztható leves. Ha még nem próbáltátok, érdemes megkóstolni, szerencsére már itthon is egyre több ázsiai étterem étlapján szerepel.

 

Tagine – Marokkó

Fotó: 123 RF

A tagine nevét arról az autentikus agyagtálról kapta, amelyben készül. A tál egyedi formája az ételt puhán és szaftosan tartja, a lassú készítés alatt a hús és zöldségek ízletes egytálétellé alakulnak. Az eredeti marokkói tagine szeletelt húsból – szárnyas vagy hal –, zöldségekből és gyümölcsökből áll, gyömbérrel, római köménnyel, kurkumával, fahéjjal és sáfránnyal fűszerezik, sőt olajos magvak és szárított gyümölcsök is kerülhetnek bele. Általában kenyérrel szolgálják fel.

 

Gnocchi – Olaszország

Fotó: 123 RF

Szerintünk a gnocchit senkinek sem kell bemutatnunk. Az olaszok tudják milyen az igazi comfort food!  A gnocchi sok kis kövér és puha gombóc főtt burgonyás tésztából, lobogó vízben kifőzve. Isteni finom zsályás olvasztott vajjal és parmezánnal, paradicsomos szósszal vagy pesztóval, egyik legjobb alternatív változata pedig édesburgonyából készül.

 

Tésztás csirkeleves – Egyesült Államok 

Fotó: 123 RF

Klasszikus amerikai étel, amely – mint az amerikai fogások zöme – nagyon egyszerűen elkészíthető. Sok zöldség, csirkehús és tészta, forrón új lelket lehel a fogyasztójába, legyen bármilyen hideg is kint.

 

Fondü – Svájc 

Fotó: 123 RF

Közkedvelt téli étel Svájcban, amelyhez a tálat először kikenik fokhagymával, majd svájci sajtok keverékével (Gruyere és Emmentáli), fehérborral és Kirschwasser nevű cseresznyepálinkával töltik fel. A tálat felmelegítik, majd folyamatosan melegen is tartják. Ezután többen körbeülik – hiszen a fondüzés tipikus társasági étel, sőt program –, és hosszú villáikkal kenyérdarabokat mártogatnak bele. A fondü nevet az 1950-es évek óta egyébként gyakorlatilag minden olyan fogásra alkalmazzák, ahol a fondütálban melegen tartott ételbe valamit mártogatnak, jó példa erre a gyümölcs- és keksznyársakkal felszolgált csokifondü.

 

Undhiyu – India 

Fotó: 123 RF

Sok-sok zöldséggel készülő indiai téli étel. Olyan alapanyagokat használnak fel hozzá mint például a jamgyökér, a borostyán tök (gyógyhatású kúszó növény), a bébipadlizsán és a görögszéna levelei. A neve jelentése „fejjel lefelé”, ugyanis a föld alatt főzik agyagedényekben.

 

Nabemono – Japán 

Fotó: 123 RF

Eredetileg kínai étel, de Távol-Kelet egész területén elterjedt. Egy alaplével teli tálat helyeznek az asztal közepére, amelyet alul láng tart melegen, majd a tál köré helyezik a hozzávalókat. Ezek leggyakrabban vékonyra szeletelt húsok, leveles zöldségek, gombák, tojások, gombócok, tofu és tenger gyümölcsei. A társaság körbeüli az asztalt, majd együtt teszik bele megfelelő sorrendben a hozzávalókat. A kész ételt mártogatósokkal fogyasztják.

 

Hagymaleves – Franciaország

Fotó: 123 RF

Minden meleg leves nagyon jólesik télen, ez tény, de ha csak egyet emelhetnénk ki, az a francia hagymaleves lenne. Alapléből és hagymából készül, majd karamellizált hagymával, krutonnal vagy pedig egy nagy szelet kenyérrel koronázzák meg, amelyre aromás, karakteres ízű sajtot olvasztanak. Konyakot vagy sherryt is öntenek hozzá a legvégén.

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!