
Kattancs és hebedunda - ezek is magyar ételek, ti ismeritek mindet?
2019. március 15.Nemzeti ünnepünkön egy olyan gyűjtést hoztunk nektek, amelyben kevésbé ismert magyar ételeket mutatunk be. Van köztünk több, amit már kóstoltunk, de megmondjuk őszintén, volt, amiről még sosem hallottunk.
1. Karcsai nyelvecibere
Sertésnyelvből, sertésszívből és sertésveséből készített savanyú leves zöldségekkel. Petrezselyemzölddel gazdagított nokedlit szaggatnak bele, így főzik készre.
2. Paprikás kattancs
Vagy gútai paprikás kalács. Kelt tészta darált fűszerpaprikával töltve, általában második fogásként fogyasztották az emberek tartalmas leveseket követően.
3. Rábaközi perec
A rábaközi ünnepek (húsvét, búcsú) egyik legjellegzetesebb étele. Jó savlekötő hatással bír, ezért a másnapos gyomornak szinte gyógyír. Először kifőzték, aztán sütötték készre, édeskés ízű.
4. Szolnoki habos isler
Két omlós tésztalap közé gőz felett készült tojáshab kerül, a süteményt csokoládéval vonják be. Sok köze nincs az osztrák linzerhez, Hegedűs László szolnoki cukrász nevéhez fűződik, a hagyományt számos cukrászda átvette.
5. Hebedunda
A Kiskunságon ismert tartalmas, laktató pásztorétel. A száraz tésztát hagymával, paprikával és tepertővel főzték össze, burgonyával dúsították.
6. Mihályi kalinkó
Rábaközi fonott, kelt kalács, tradicionális lakodalmi, ünnepi étel. Régen lakodalomba menet a násznép kalácsdarabokat dobált az út szélén bámészkodó gyerekeknek.
7. Őrségi ételek
Az Őrség tájjellegű ételeire az egyszerűség és a könnyű elkészíthetőség volt leginkább jellemző. Pár érdekes kifejezést érdemes megemlíteni: a „mácsik” a tésztaételek gyűjtőneve, a kelt tészta „kemencében kőtt”, disznóvágáskor pedig „hőkkön sütt”, azaz meleg kövön sült perecet fogyasztottak. Népszerű ételnek számított a kukorica (málé), a hajdina, a dödölle és a tökös-mákos rétes.
8. Mákos bobályka
Baranya megyében így nevezték a klasszikus mákos gubát. Eredetileg nem kifliből, hanem kelt tésztából készítették.
9. Cinke
Szabolcs-Szatmárban ismert krumpliból készült étel. A burgonyát meghámozzák, feldarabolják, sós vízben megfőzik, majd összetörik. Liszttel besűrítik, állni hagyják. Ezután forró zsírba mártott kanállal kiszaggatják, és kizsírozott tepsibe sorakoztatják. Forró sütőben megpirítják, káposztával vagy hagymás zsírral tálalják.
10. Zsámiska
Kukoricadarából főzött kása, Zemplén megyében fogyasztottak gyakran ilyet. Érdekesség, hogy nem csak kukoricából, hanem burgonyából is készülhet.
Források: BAZ megyei Értéktár, Komárom-Esztergom megyei Értéktár, Győr-Moson-Sopron megyei Értéktár, Szolnok Értéktára, Rábaköz Turizmus, Mihályi tájszótár, Őrség.hu, Utazzitthon.hu