Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kattancs és hebedunda - ezek is magyar ételek, ti ismeritek mindet?

2019. March 15.

Nemzeti ünnepünkön egy olyan gyűjtést hoztunk nektek, amelyben kevésbé ismert magyar ételeket mutatunk be. Van köztünk több, amit már kóstoltunk, de megmondjuk őszintén, volt, amiről még sosem hallottunk.

 

1. Karcsai nyelvecibere

Sertésnyelvből, sertésszívből és sertésveséből készített savanyú leves zöldségekkel. Petrezselyemzölddel gazdagított nokedlit szaggatnak bele, így főzik készre.

 

2. Paprikás kattancs

Vagy gútai paprikás kalács. Kelt tészta darált fűszerpaprikával töltve, általában második fogásként fogyasztották az emberek tartalmas leveseket követően.

 

3. Rábaközi perec

A rábaközi ünnepek (húsvét, búcsú) egyik legjellegzetesebb étele. Jó savlekötő hatással bír, ezért a másnapos gyomornak szinte gyógyír. Először kifőzték, aztán sütötték készre, édeskés ízű.

 

4. Szolnoki habos isler

Két omlós tésztalap közé gőz felett készült tojáshab kerül, a süteményt csokoládéval vonják be. Sok köze nincs az osztrák linzerhez, Hegedűs László szolnoki cukrász nevéhez fűződik, a hagyományt számos cukrászda átvette.

 

5. Hebedunda

A Kiskunságon ismert tartalmas, laktató pásztorétel. A száraz tésztát hagymával, paprikával és tepertővel főzték össze, burgonyával dúsították.

 

6. Mihályi kalinkó

Rábaközi fonott, kelt kalács, tradicionális lakodalmi, ünnepi étel. Régen lakodalomba menet a násznép kalácsdarabokat dobált az út szélén bámészkodó gyerekeknek.

 

7. Őrségi ételek

Az Őrség tájjellegű ételeire az egyszerűség és a könnyű elkészíthetőség volt leginkább jellemző. Pár érdekes kifejezést érdemes megemlíteni: a „mácsik” a tésztaételek gyűjtőneve, a kelt tészta „kemencében kőtt”, disznóvágáskor pedig „hőkkön sütt”, azaz meleg kövön sült perecet fogyasztottak. Népszerű ételnek számított a kukorica (málé), a hajdina, a dödölle és a tökös-mákos rétes.

 

8. Mákos bobályka

Baranya megyében így nevezték a klasszikus mákos gubát. Eredetileg nem kifliből, hanem kelt tésztából készítették.

 

9. Cinke

Szabolcs-Szatmárban ismert krumpliból készült étel. A burgonyát meghámozzák, feldarabolják, sós vízben megfőzik, majd összetörik. Liszttel besűrítik, állni hagyják. Ezután forró zsírba mártott kanállal kiszaggatják, és kizsírozott tepsibe sorakoztatják. Forró sütőben megpirítják, káposztával vagy hagymás zsírral tálalják.

 

10. Zsámiska

Kukoricadarából főzött kása, Zemplén megyében fogyasztottak gyakran ilyet. Érdekesség, hogy nem csak kukoricából, hanem burgonyából is készülhet.

 

Források: BAZ megyei Értéktár, Komárom-Esztergom megyei Értéktár, Győr-Moson-Sopron megyei Értéktár, Szolnok Értéktára, Rábaköz Turizmus, Mihályi tájszótár, Őrség.hu, Utazzitthon.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Két magyar termék a világ legjobb élelmiszerei között

Két magyar termék a világ legjobb élelmiszerei között

A héten zárult a Great Taste Awards verseny Londonban
Süteményekre írják magyar költők verseit

Süteményekre írják magyar költők verseit

Az akció az olvasási szokásainkon kíván javítani

Napi ajánlatunk

Top videók