Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezek a világ legfurcsább karácsonyi szokásai

2018. december 25.

Bogarak a karácsonyfán, vigyorgó farönk és jóslás cipővel. Furcsánál furcsább karácsonyi szokások jönnek a világ minden tájáról, tartsatok velünk!

 

Karácsonyi farönk – Tió de Nadal

Spanyolország katalán területén létezik egy igencsak bizarr szokás. Az emberek kiválasztanak maguknak egy farönköt, majd feldíszítik: vigyorgó arcot készítenek neki, illetve kalapot is adnak rá. A farönk ezután karácsony előtt teljes egy hétig az étkezőasztalnál ücsörög, minden nap etetik gyümölcsökkel, magokkal és édességekkel. Szenteste a család botokkal megcsapkodja, miközben karácsonyi dalokat énekelnek, ezzel állítólag kiűzik a gonoszt a házból.

 

Karácsony az ezredessel

Habár nem nemzeti ünnep, és csak a lakosság 1%-a gyakorló keresztény, mégis sokan ünneplik a karácsonyt Japánban is. A KFC-k különösen kedveltek ilyenkor, máshol ugyanis nem nagyon lehet egész csirkét vagy pulykát kapni. A gyorsétteremlánc gyorsan reagált az igényekre: az 1970-es években marketingkampánnyal támogatta meg a szokást. Mára az „egy út a KFC-be” karácsonyi trend és tradíció lett, ajánlott előre leadni a rendelést, akkora a kereslet.

 

További furcsaságok Japánból

Szintén Japánban kerülendők a piros üdvözlőlapok, ugyanis a színt a halállal hozzák összefüggésbe, piros üdvözlőlapokat a gyászolóknak szokás küldeni. A télapót „Santa Kuroshu”-nak hívják, és a monda szerint a tarkóján is van szeme, hogy jobban szemmel tarthassa a rossz gyerekeket. A japán karácsonyi torta is meglepő lehet számunkra: ez nem más, mint egy piskóta tejszínnel és eperrel.

 

Ünnepi démon

Ausztráliában a Mikulás tettestársa, a krampusz démoni lény, aki megbünteti a rossz gyerekeket. Az ünnepek alatt sok férfit látni krampusznak beöltözve az utcákon.

 

Karácsony Caracasban

Venezuela fővárosában, Caracasban a reggeli istentiszteletre görkorcsolyával szokás megjelenni, még az utakat is lezárják, hogy az utazás biztonságosabb legyen.

 

Gonosz karácsony

A norvégok szerint a szenteste egybeesik a gonosz szellemek és boszorkányok érkezésével. Így aztán logikus módon a háztartásokban elrejtik az összes seprűt, mielőtt aludni térnének.

 

Ünnepi kecske

Egy másik skandináv tradíció a karácsonyi kecske. A szokás eredete Thorhoz köthető, akinek harci szekerét egy pár kecske húzta.

 

Bogarak

A szokásos díszek mellett az ukrán karácsonyfákat mesterséges pókhálóval és pókkal is szokták díszíteni. A szerencsét hozó hiedelem egy népmeséből származik. Az ebben szereplő szegény asszony nem engedhette meg magának, hogy feldíszítse a karácsonyfáját, ám az éjszaka egy pók csodás, csillogó hálót szőtt rá.

 

Savanyú uborka

Az Egyesült Államokban gyakran kerül savanyú uborka dísz a karácsonyfákra. Állítólag polgárháborús tradíció, a történet szerint a foglyul ejtett John C. Lower közlegény szenteste őrétől savanyú uborkát kért, hogy éhségét csillapítsa. Miután szabadult, a karácsonyfájára mindig akasztott egy uborkát.

 

A jó boszi

Olaszországban La Befana egy kedves boszorkány, aki ajándékokat oszt karácsonyra.

 

Téli melegítő

Szenteste az észt családok a szaunába vonulnak, és így tesznek az új esztendő első estéjén is.

 

Létezik rosszabb az elrontott bejglinél

A grönlandi karácsonyi menü kissé furcsa. Az egyik finomságuk a mattak, amely nyers bálnabőr egy kevés zsírral, a másik pedig a kiviak. Utóbbi szintén elég gusztustalan: ehhez egy aukot (apró sarkvidéki madár) fókabőrbe csavarnak, több hónapra elássák, majd elfogyasztják a rothadó húst.

 

Egyenesen a ló szájából

Wales néhány kieső részén minden karácsonykor kiválasztják a falu egyik lakosát, hogy végrehajtsa a Mari Lwyd rituálét. Egy póznára erősített lókoponyával vonul végig az utcákon, és közben énekel. A póznát, és azt, aki viszi, fehér leplekkel rejtik el.

 

Egy csobbanás

Nehezen érthető, hogyan lett szokás a karácsony napi fürdés jeges vizű folyókban vagy a tengerben, de Londonban, Írországban és Franciaországban mégis népszerű hagyomány.

 

Az elmúlt karácsony szelleme

A consoda – portugál karácsonyi lakoma – alatt a családok tesznek ki tányérokat az elhunyt hozzátartozóknak is. Úgy vélik, ez szerencsét fog hozni.

 

Cipőjóslás

A cseh hölgyek egyszerű rituáléval állapítják meg, hogy mennyire lesz sikeres a szerelmi életük a következő évben. Karácsonykor a hajadonok háttal a bejárati ajtóhoz állnak, majd a válluk felett az ajtó felé hajítják a cipőjüket. Ha a leérkező cipő orra az ajtó felé mutat, abban az évben férjhez fognak menni.

 

Fekete Péter

Hollandiában Fekete Péter a Télapó csalafinta asszisztense. Megjelenik az ünnepségeken, szórakoztatja a gyerekeket, és édességeket szór szét. Akik beöltöznek Fekete Péternek, befeketítik az arcukat, majd afro parókát húznak – bár mostanában sokan tekintik ezt rasszista szokásnak.

 

Édes finomságok

Németországban is kirakják a gyerekek a cipőjüket december 5-én este, ha jók voltak, egy édességekkel borított faágat kapnak, ha rosszak, akkor csak egy üres faágat. Néhány helyen egy szőke kislányt kineveznek „Christkindl”-nek (Krisztus gyermek), gyertyákból visel koronát a fején, és ajándékokkal látogatja meg a közeli házakat.

 

Retkek éjszakája

Minden évben december 23-án Mexikóban, Oaxaca városában a lakosok összegyűlnek a főtéren, hogy megnézzenek egy retekszobor kiállítást. A téma általában Jézus megszületése, a nyertes szobor alkotójának fotója bekerül a másnapi újságba.

 

Forrás: The Telegraph

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.