
Ezek a szép haj legszükségesebb tápanyagai
2019. február 14.Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony igaz a hajunkra is. Bármilyen genetikai adottságokat örököltünk, hajunk szépsége leginkább attól függ, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe.
Első és legfontosabb szabály, hogy eleget kell ennünk, persze az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Szervezetünk rendkívül okos szerkezet, így a tápanyagellátás terén a létfontosságú szerveinknek adja az elsőbbséget. A hajunk és a körmeink meglehetősen hátul kullognak a sorban, így a tápanyagok deficitje először pont a hajon és a körmökön fog meglátszani. Lássuk, miből nem szenvedhetünk hiányt, ha egészséges, dús hajkoronára vágyunk!
1. Fehérje
A hajunk fehérjéből épül fel, így a fehérjeszegény táplálkozás hatásai rendkívül gyorsan meglátszanak a hajon, ennek intő jele a szárazság, a töredezettség vagy a hajhullás. Az ajánlott napi fehérjemennyiség 50-70 gramm, az olajos magok, hüvelyesek, húsok és halak mind nagyszerű forrásai a fehérjének.
2. B-vitamin
A B-vitamin felelős az erős hajért, segíti a vérkeringést a bőrben, és stimulálja hajunk növekedését. Egyes vélemények szerint az őszülés ellen is hatásos, de erre nem létezik tudományos bizonyíték. Sok B-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe tojással, csirkével, lazaccal, quinoával, zabpehellyel, barna rizzsel és leveles zöldségekkel.
3. Vas
Ha a vérünkben alacsony a vasszint, a tápanyagellátásunkban zavar keletkezik, ez végső soron hajhulláshoz is vezethet. Vasban gazdag étel a vörös hús (csak módjával fogyasszuk!), a csirke, a hal, a lencse, a leveles zöldségek, a tökmag és a szárított barack. Jó tudni, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a kalcium viszont gátolja.
4. C-vitamin
A létfontosságú vitamin nem csak a vas felszívódását segíti elő, hanem erős antioxidáns is. Sok C-vitamint találunk a citrusfélékben, a kiviben, az eperben, a kékáfonyában, a brokkoliban és az édesburgonyában.
5. E-vitamin
Az E-vitamin védi hajunkat a napsugarak, a hideg és a száraz időjárás káros hatásaitól. Az olajos magvak (például a mandula) és a leveles zöldségek egyaránt kiváló forrásai.
6. A-vitamin
Fejbőrünk mirigyei olajszerű anyagot termelnek, ez az anyag akadályozza meg azt, hogy szárazzá váljon a hajunk. Az A-vitamin ennek a természetes „hajbalzsamnak” az előállításában segít. Belsőségek, tojás és tejtermékek fogyasztása javasolt, amennyiben az A-vitamin hiányával küzdünk.
7. Cink
A száraz fejbőrt sok esetben a cink hiánya okozza, ez ugyancsak hajhulláshoz vezethet. Cinket marhahússal, tojássárgájával és teljes kiőrlésű gabonákkal juttathatunk a szervezetünkbe.
Forrás: Hello Glow