Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezek a szép haj legszükségesebb tápanyagai

2019. február 14.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony igaz a hajunkra is. Bármilyen genetikai adottságokat örököltünk, hajunk szépsége leginkább attól függ, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

 

Első és legfontosabb szabály, hogy eleget kell ennünk, persze az sem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Szervezetünk rendkívül okos szerkezet, így a tápanyagellátás terén a létfontosságú szerveinknek adja az elsőbbséget. A hajunk és a körmeink meglehetősen hátul kullognak a sorban, így a tápanyagok deficitje először pont a hajon és a körmökön fog meglátszani. Lássuk, miből nem szenvedhetünk hiányt, ha egészséges, dús hajkoronára vágyunk!

 

1. Fehérje

A hajunk fehérjéből épül fel, így a fehérjeszegény táplálkozás hatásai rendkívül gyorsan meglátszanak a hajon, ennek intő jele a szárazság, a töredezettség vagy a hajhullás. Az ajánlott napi fehérjemennyiség 50-70 gramm, az olajos magok, hüvelyesek, húsok és halak mind nagyszerű forrásai a fehérjének.

 

2. B-vitamin

A B-vitamin felelős az erős hajért, segíti a vérkeringést a bőrben, és stimulálja hajunk növekedését. Egyes vélemények szerint az őszülés ellen is hatásos, de erre nem létezik tudományos bizonyíték. Sok B-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe tojással, csirkével, lazaccal, quinoával, zabpehellyel, barna rizzsel és leveles zöldségekkel.

 

3. Vas

Ha a vérünkben alacsony a vasszint, a tápanyagellátásunkban zavar keletkezik, ez végső soron hajhulláshoz is vezethet. Vasban gazdag étel a vörös hús (csak módjával fogyasszuk!), a csirke, a hal, a lencse, a leveles zöldségek, a tökmag és a szárított barack. Jó tudni, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a kalcium viszont gátolja.

 

4. C-vitamin

A  létfontosságú vitamin nem csak a vas felszívódását segíti elő, hanem erős antioxidáns is. Sok C-vitamint találunk a citrusfélékben, a kiviben, az eperben, a kékáfonyában, a brokkoliban és az édesburgonyában.

 

5. E-vitamin

Az E-vitamin védi hajunkat a napsugarak, a hideg és a száraz időjárás káros hatásaitól. Az olajos magvak (például a mandula) és a leveles zöldségek egyaránt kiváló forrásai.

 

6. A-vitamin

Fejbőrünk mirigyei olajszerű anyagot termelnek, ez az anyag akadályozza meg azt, hogy szárazzá váljon a hajunk. Az A-vitamin ennek a természetes „hajbalzsamnak” az előállításában segít. Belsőségek, tojás és tejtermékek fogyasztása javasolt, amennyiben az A-vitamin hiányával küzdünk.

 

7. Cink

A száraz fejbőrt sok esetben a cink hiánya okozza, ez ugyancsak hajhulláshoz vezethet. Cinket marhahússal, tojássárgájával és teljes kiőrlésű gabonákkal juttathatunk a szervezetünkbe.

 

Forrás: Hello Glow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez történik, ha nem viszünk be megfelelő minőségű tápanyagot a szervezetünkbe

Ez történik, ha nem viszünk be megfelelő minőségű tápanyagot a szervezetünkbe

A szervezet csúnya változásokon megy keresztül, de van megoldás
7 tápanyag, amit hetente kellene fogyasztanunk

7 tápanyag, amit hetente kellene fogyasztanunk

Raktározzunk belőlük, hogy a "csaló" napokon ne kelljen annyira visszafogni magunkat

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.