Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a két dolog nem hiányozhat a szilveszteri asztalról - még éjfél előtt legyenek ott!

2022. December 31.

Mi az, ami soha, egyetlen egyszer sem hiányozhat a szilveszteri asztalról a magyar szokások szerint? Nos, a lencse és a pezsgő. 

Lencse

Igen, az újévet mindenképpen lencsével kell kezdeni, hiszen a néphit szerint ez biztosítja a következő évre a jólétünket. És ennek a lencsének megfőve szilveszter estéjén, pontban éjfélkor már az asztalon kell lennie. Ráadásul számtalan módon elkészíthető szuper alapanyag, ami – és erre ritkán gondolunk – egyike legrégebb óta fogyasztott emberi táplálékoknak.

A Biblia több helyen is említést tesz a lencséről. Az egyik leghíresebb történetben az éhségét fékezni nem tudó Ézsau, aki egy tál lencse öröméért eladta az elsőszülöttségi jogát – ez is bizonyítja, hogy a lencse már akkoriban is ízletes, tápláló ételnek számított. A lencse ma már persze számtalan módon készülhet a klasszikus füstölt húsos, mustáros változat mellett, ízlés dolga, ki milyen opció mellett dönt. 

Miért csak újévkor eszünk lencsét? Fogyasszuk rendszeresen az egészséges hüvelyest!

Pezsgő

A lencse mellett pénzt hoz a házhoz az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe. És mindenképpen csapjunk valami zajt is éjfélkor, hogy ezzel elűzzük a bajt a háztól, magunktól és barátainktól. Ezt régen a legények ostorral, a kolomppal és a kereplővel próbálták elérni, bízva abban, hogy sikerül elűzni az ártó szellemeket. Napjainkban ennek megfelelője a duda, és sajnos a petárda is.

De beérhetjük a pezsgő durranással is, ezzel is elérjük ugyanazt a célt. Pont annyira hangos, hogy a szellemek megijedjenek tőle, és ráadásnak ott van nekünk a csodálatos ital. A pezsgő gazdagságot, jó létet szimbolizáló ital, szóval érdemes vele minél többet koccintani, hogy az újévben ne kelljen hiányt szenvednünk semmiben, hanem bőség várjon ránk. Éjfél után pedig érdemes olyasmiket tenni, enni és inni, amit az újévben is szeretnénk, ezzel is megalapozva a sikeres 2023-at.

Kis pezsgőtörténelem – tudod, mióta koccintunk a habzó itallal?

Boldog új évet kívánunk! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!