Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Étkezéssel a hosszú életért?

2018. november 22.

A hosszú élet titkára a legtöbb ember kíváncsi. Van, aki az egészséges életmódra, van aki a testi-lelki kiegyensúlyozottsága esküszik. És van, aki egészen másra. Biztos recept nem létezik, de érdemes megnézni pár idős – legtöbbjük 100 év feletti – ember étkezési szokásait a világ minden tájáról. A bon appétit magazin gyűjtéséből szemezgettünk.

 

Az Észak-Olaszországban élő Emma Morano 116 évesen úgy nyilatkozott, miszerint „nem eszik már sokat, hiszen nincsenek meg a fogai”. Tizenéves kora óta napi 3 nyers tojás volt az adagja, bár az utóbbi időben ezt 2-re mérsékelte. Szerette a banánt és a konyakot, de egyben úgy vélekedett, hogy tiszteletre méltó korára egy másik magyarázat is létezik, mégpedig az, hogy sosem ment férjhez. A hasonló korú izraeli Yisrael Kristal nem túl egészséges termékeket áruló cukorkaboltot vezetett. Lánya szerint hosszú életét annak köszönhette, hogy szerette Istent, az egyszerű életet, és mindennek tudott örülni. Naponta evett heringet (cukorkát nem…), fiatalabb korában sört és bort is ivott.

Susannah Mushatt Jones Brooklynban minden reggel elfogyasztott 4 csík bacont tojásokkal és kukoricamáléval, ám sosem ivott vagy dohányzott. A szintén amerikai Adele Dunlap elmondása szerint mindig azt evett, amit szeretett volna, étkezései mellé egy-egy Martinit sem vetett meg. Ráadásul dohányzott, bár idősebb korában ezzel felhagyott, sőt rászokott az egészséges zabkására.

Misao Okawát Japánban – ahol több mint 65 ezer száz évnél idősebb ember él –  2015-ben bekövetkezett haláláig rekorderként tartották számon a maga 116 évével. Kedvenc étele a sushi volt, különösen makrélával. Dharam Pal Singh állítása szerint hosszú életét a tehéntejnek, a gyógynövényes chutneynak és a napon érett szezonális gyümölcsöknek köszönhette, illetve annak, hogy kerülte a vajat, az olajban sült ételeket, a dohányzást, az alkoholt, sőt még a teát és kávét is. De jöjjön rögtön egy ellenpélda! Täo Porchon-Lynch 8 éves kora óta jógázott, és hihetetlen eseménydús életet mondhatott magáénak. Együtt vonult Gandhival, táncolt katonáknak, színésznő volt, valamint férjével megalapította az amerikai bortársaságot. Csak teát és bort ivott, vizet nem. Kizárólag magas sarkú cipőket hordott, ami önmagában sem nevezhető kis teljesítménynek.

Agnes Fenton szerint hosszú életének titka 3 sör és egy kis Johnnie Walker Blue Label volt. Naponta. Kedvenc ételei között a csirkeszárnyakat, a zöldbabot és az édesburgonyát említette. Végül Jeanne Calment étkezési szokásairól is érdemes megemlékezni: több mint egy kiló csokit elfogyasztott hetente, olívaolajjal kente a bőrét, és 100 éves koráig biciklizett. 120 éves koráig dohányzott is, nem hiába francia…

 

Forrás: bon appétit

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Még mindig nem tudunk mindent a táplálkozásról

Még mindig nem tudunk mindent a táplálkozásról

Egy táplálkozási tanácsadó remek képekkel világít rá arra, hogy mi is az igazság az étkezéssel kapcsolatban.
Együnk okosan! – Biztos tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz

Együnk okosan! – Biztos tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz

Akárhogy is igyekszünk,tél végére friss zöldségért és persze napfényért kiált a szervezetünk. Mielőtt fejest ugrunk a kínálatba, nézzük át együtt a lehetőségeket!
A bacon lenne a hosszú élet titka?

A bacon lenne a hosszú élet titka?

Egy 109 éves néni szerint igen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?