Ételek, amelyeket a lejárati dátum után sem kell kidobnod
2021. March 12.Sokan megszállottan figyelik az ételek lejárati dátumát, ami ugyan jó szokás, nem kell mindig véresen komolyan venni az ott feltüntetett információkat. A gyártók minden esetben kötelesek feltüntetni egy dátumot, ameddig garantálják az adott étel minőségét. Ám ez nem azt jelenti, hogy utána semmiképpen sem fogyasztható, egyszerűen csak addig _biztosan_ megőrzi a minőségét. Ráadásul a romlás sem úgy megy végbe, hogy egyik nap még fogyasztható, másik nap pedig nem. Ez egy hol lassabb, hol gyorsabb folyamat, ami közben is lehet még hasznosítani az adott élelmiszert. (Gondoljunk csak a sajtra, amit önmagában már nem finom, de sült ételre reszelve még parádésan megállja a helyét.)
Csokoládé
Hurrá! Végre egy igazán jó hír. Mindannyian ismerjük, amikor furcsa fehér foltok jelennek meg a csokin. Lássuk be, ez nem túl bizalomgerjesztő, de pánikra semmi ok. Lényegében csak a cukor kikristályosodása okozza. Ha nagyon zavar, süsd bele sütibe, de akár önmagában is fogyaszthatod.
Tojás
A ’90-es években tomboló nagy szalmonellajárvány óta sokan tartanak a tojásoktól, pedig az igazság az, hogy helyesen tárolva nagyon sokáig elállnak. Ha a dobozon azt látod, dátum szerint már lejárt a szavatossága, csak tedd bele egy hidegvízzel teli edénybe, ha elsüllyed, még fogyasztható. Ha azonban úszik a víz felszínén, azonnal dobd ki. Ha mégsem bízol ebben a módszerben, legkésőbb a szagából azonnal kiderül, hogy mi a helyzet vele.
Konzervételek
Nagyjából minden háztartásban található egy-két sok-sok éve lejárt paradicsomkonzerv, de aggodalomra semmi ok. Mivel ezeket általában fénytől elzárt, hűvös helyen (kamrában, szekrénypolcon) tartjuk, az esély arra, hogy megromlott, egészen elenyésző.
Kenyér
A kenyéren található dátum szinte értelmetlen. Amíg nem penészes vagy savanykás ízű, nyugodt szívvel fogyasztható. Ha megkeményedett sem kell feltétlenül kidobni, a bundás kenyérnek például kifejezetten jót tesz, ha száraz kenyérből készítjük.