
Étcsoki – együk vagy ne?
2019. január 9.Étcsoki – együk vagy ne?
Egyél egy kocka magas kakaótartalmú étcsokit, ha nassolni szeretnél – vallják sokan, akik egészséges táplálkozási elveket követnek. De miért is jó – és egyáltalán jó-e – étcsokival csillapítani édességvágyunkat? Pro és kontra érvek következnek, mi pedig mértékletességre buzdítjuk az olvasót. Pár kocka magas (70% feletti) kakaótartalmú csoki nem árt, de azért ne ebből a csemegéből fedezzük napi kalóriaszükségletünket!
1. Jót tesz a memóriánknak
A fekete csoki gazdag flavonoidban, így serkenti az agyban a véráramlást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a selymes tejcsokira ez már nem igaz.
2. Még a flavonoidról…
A flavonoid antioxidáns hatása számos területen gyakorol jótékony hatást szervezetünkre. Csökkenti a koleszterinszintet, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, lassítja az öregedési folyamatot, valamint a vércukorszint kordában tartásában is közreműködhet.
3. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
Kalcium-, cink-, vas- és magnéziumforrás, A-, B-, C- és E-vitamint is gazdag, persze ez azért nem ok arra, hogy egy teljes táblával elfogyasszunk belőle.
4. Jót tesz a bőrnek
Többször említett flavonoid tartalma megvédi a bőrt a káros napsugaraktól.
5. Egy falat boldogság
Feniletilamint tartalmaz, amely fokozza az agyban a boldogsághormon termelését.
Ennyi jó hír után azonban még ne rohanjunk a boltba csokiért, előbb következzenek a nem konkrétan „negatív”, de mindenképpen önmérsékletre buzdító tények a mérleg másik serpenyőjéből.
1. Magas kakaótartalom ide vagy oda, 100 g, azaz egy szolid tábla fekete csoki kb. 500-600 kalóriát tartalmaz. Szerencsére a magasabb kakaótartalmú, kesernyésebb csoki kevésbé „csúszik”, de így is érdemes odafigyelni a mértékletes fogyasztásra.
2. Fokozza a stresszhormont az agyban
Ez az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat, sőt ha depresszióra felírt gyógyszereket szedünk, a stresszhormon hatására vérnyomásunk is megemelkedhet.
3. Ne együk, ha refluxra vagyunk hajlamosak!
Már pár kocka is elegendő a tünetek felerősödéséhez.
4. Végezetül megemlítenénk egy publikációt, amely megkérdőjelezi a csokival kapcsolatos táplálkozástudományi kutatások hitelességét. Biztosan mindenki hallott már arról, hogy a tojást hol kisebb csodaként, hol pedig mindenképpen kerülendő élelmiszerként aposztrofálják, így igazából csak a már többször említett mértékletesség lehet az, amire hagyatkozhatunk. Tény, hogy a termelők és a gyártó cégek érdeke az, hogy pozitív eredményekről beszámoló tanulmányok jelenjenek meg, ezért a háttérben sokszor hatalmas pénzek mozognak.
Egy elemzés szerint a Mars cég több mint 100 tanulmányt finanszírozott, amelyek szerint a kakaó és a csokoládé rengeteg előnyös tulajdonsággal bír, egyfajta mennyei mannaként emlegették. Példakánt hoz továbbá egy startup céget, amely avokádós csokival tört be a piacra. A médiában egészséges ételként reklámozott termékben adagonként 600 kalória és 43 g zsír található, de a csokoládé jó megítélése, illetve az avokádó superfoodok közé sorolása miatt ez senkit sem érdekelt, és az új csoki hatalmas sikerre tett szert.
Forrás: So Delicious, The Telegraph