Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ennyi ideig marad finom a megbontott üveg bor, és ez segít, hogy tovább bírja a hűtőben

2022. July 26.

Ha egyszer megbontasz egy üveg bort, nem árt azonnal meginni, mert frissessége nem tart örökké. A legtöbb bor 3-5 napig bírja a hűtőben minőségromlás nélkül. Ennek oka az oxidáció, ami abban a pillanatban megkezdődik, hogy a bor és a levegő találkozik. Mit lehet tenni ellene?

Nézzük, melyik bor mennyi ideig marad friss az üveg megbontása után: 

  • Könnyű vörösborok: legfeljebb három napig,
  • Közepes vörösborok: Akár öt napig
  • Testes vörösbor: Akár hat napig
  • Rosé és könnyű fehérborok: Akár öt napig
  • Testes fehérek: Akár öt napig
  • Habzóbor, pezsgő: legfeljebb három napig, de használjon pezsgődugót.

1. Zárd le alaposan.

Érdemes beszerezni egy praktikus vákuumdugót a célra, de ha az nincs a háztartásban, celofánnal és gumival célszerű lezárni az üveget.

2. Tedd kisebb üvegbe.

Így kevesebb levegő marad az üvegben, lassabb lesz az oxidációs folyamat.

3. Ne érje fény a bort.

Tárold sötét, hűvös helyen. Ha hűtőbe teszed, akkor is tegyél rá egy konyharuhát.

4. Tarts megfelelő hőmérsékleten.

A legtöbb borfajta számára az ideális hőmérséklet 12-13 fok, érdemes ehhez tartani magunkat, ha szeretnénk megőrizni a bor minőségét.

Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!