Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 2.

Ígértük, folytatjuk! Az előző részben a szezonális zöldség-gyümölcs beszerzésével, alapos fertőtlenítéssel és mosással előkészültünk a nagy feladatra. Most megnézzük, mire van még szükségünk a gördülékeny munkafolyamathoz.
2014. szeptember 8.

Használjunk éles kést, jó szerszámot, mert nagyon meggyorsíthatjuk velük a folyamatokat. Egyébként is nézzünk szét a konyhában, és már előre találjuk ki, milyen eszközöket fogunk használni a befőzéshez. Használjuk konyhagépeinket, mert nem dísznek vannak. Fontos, hogy ha magas fazékban főzünk, legyen hozzá megfelelő hosszúságú fakanalunk, ez nemcsak praktikus, de a balesettől is megvéd, nem vicces ugyanis azzal szembesülni, hogy a fakanalat fogó kezünk belelóg a tűzforró pépbe. Hasznos, ha előre átgondolunk és megtervezünk mindent, az eszközöket a kezünk ügyébe készítjük, és nem akkor keresgélünk tétova arckifejezéssel egy jó nagy műanyag, esetleg porcelán tálat, ne adj isten vágódeszkát vagy papírtörlőt, amikor már rég a pulton kéne lennie. Megkönnyítjük a munkánkat, ha eltervezünk mindent, gondolatban sorba szedjük a munkafázisokat, és kitaláljuk, hogy amíg mondjuk a paradicsomlé fő – és ez lehet akár két-három óra is –, milyen másik részfeladatot végzünk el. Csak semmi kapkodás, semmi improvizálás! A konyha veszélyes üzem, ha kapkodsz, könnyen ráfaragsz.

Ágyazás és ébredés utáni csinosításbefőtt_6

Ha a tartósításnak azt a módját választottuk, hogy száraz dunsztban (vagyis ágyban, párnák közt) hagyjuk kihűlni a befőttet, készítsük el a “fészket” időben, ne akkor ötleteljünk, hová is kerüljenek az üvegek, amikor már kipalackoztuk őket. Amikor az üvegek kikerülnek a dunsztból, érdemes feliratot készíteni rájuk. Egyrészt mert jól mutat egy ízléses címke az üvegen, másrészt kiélhetjük ez irányú kreativitásunkat, harmadrészt nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy hetekig találgatjuk, mi lehet azokban a helyes kis üvegekben, a legfelső polcon. Mielőtt végleges helyükre, szekrénybe, kamrapolcra tesszük az üvegeket, törölgessük meg őket nedves ruhával, hacsak eddig nem tettük meg. Nem gusztusos látvány egy ragacsos üveg.

Minden az örömről szól

befőtt_5A legfontosabbat a végére hagytuk: készítsük a befőttet, lekvárt, dzsemet, savanyúságot, bármi egyebet jókedvvel és szeretettel. Nem jövünk itt most az ételek rezgésével, kisugárzásával, de azt az egyszerű megállapítást fogadjuk azért el, hogy sokkal jól esőbb érzés jókedvűen, örömmel főzni, mint tehernek, nyűgnek érezve. A tartósítási folyamat egy roppant kreatív dolog, még akkor is, ha feltétlenül fontos bizonyos szabályok betartása, de azok is csak azt szolgálják, hogy munkánk eredményes és tartós legyen. Ha jól mérjük fel erőinket és lehetőségeinket (a konyha méretét, a használati tárgyaink, gépeink kapacitását, a kamránk befogadó képességét), és nem akarunk mindenáron olyasmit elvégezni, amire vagy mi, vagy a környezetünk nem alkalmas, nem leszünk frusztráltak, hanem büszkék és elégedettek. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csípős fűszeres paradicsomlekvár

Egzotikus, csípős, pikáns paradicsomlekvár. Készítsünk belőle többet, hogy egész télre elég legyen!

Csipkebogyós körtelekvár

Különlegesen finom és mutatós őszi lekvár, melyből, ha túl sokat főztünk volna, ajándékozhatunk is!
Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Kezdő vagy kevéssé gyakorlott háziasszonyoknak talán jól jöhet néhány praktikus tanács a tartósítással kapcsolatban. Lesz köztük néhány rémesen triviálisnak ható megállapítás is, de hát tudjuk jól: egy újszülöttnek minden vicc új.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!