
Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.
Akkor kezdjünk neki a befőzésnek, amikor van rá szabadidőnk. Rettenetesen idegesítő tud lenni, ha csöng a telefon, amikor épp a tűzforró pépet palackozzuk, vagy egy előbb megkezdett másik konyhai feladat miatt nincs elég szabad hely a befőzéshez. Pláne nem szerencsés, ha egy-két totyogó apróság nehezíti a dolgunkat. Szóval találjunk egy (vagy több) napot, amit csak a befőzésnek szentelünk.
Ha eljön az idő
Nyilvánvalónak hangzik, ugyanakkor a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy nem az: mindig akkor főzzünk be zöldséget, gyümölcsöt, amikor a legnagyobb dömping van belőle a piacon. Ez azért is fontos, mert akkor kapjuk meg a legolcsóbban az alapanyagot, vélhetően akkor a legérettebb, legértékesebb a gyümölcs, zöldség. Nem sok értelme van a Föld túlsó feléről utaztatott, primőr, se íze-se bűze típusú gyümölcsökből a befőzésnek, pláne mondjuk aranyáron. Nem árt, ha van talonban egyérési naptárunk, amin követni tudjuk az eseményeket, mikor minek van szezonja. Ilyet az interneten biztosan találunk. Áldozzunk rá időt és energiát, hogy a piacon, ahol vásárolunk, megkeressük azt az árust, akinél a legmegbízhatóbb az áru, és a legjobb áron adja.
Tisztaság, fél siker!
Ha már otthon van a befőzni való, a következő lépés: a tisztaság. A munkapultot ugyanúgy nem árt lefertőtleníteni, mint ahogy muszáj tisztának lennie minden eszköznek, amivel dolgozunk. Ezer éves, elnyűtt fakanál nem biztos, hogy a befőtt hosszú eltarthatóságának záloga. Nem kell persze mindenből újat venni a befőzéshez, de fakanálból például nem árt egy-két új darabra szert tenni. Nagyon fontos még az üvegek fertőtlenítése. Első lépés: meleg mosogatószeres vízben való elmosás. Második lépés: alapos öblítés. Harmadik lépés: vagy mikrohullámú sütőben, vagy a tűzhely sütőjében való fertőtlenítés. Ha a mikrót választjuk, tegyünk egy-egy ujjnyi vizet az üvegekbe, és úgy állítsuk be a mikró óráját, hogy a víz minden üvegben felforrjon. A sütőben, 100 fokon való sterilizálás gyorsabb is, hatékonyabb is. Vasalt, tiszta konyharuhára, szájával lefelé szedjük ki őket a melegből. A kupakokról se feledkezzünk meg: bő vízben főzzük ki őket, legalább tíz percen keresztül. Sérült, rozsdás, bebarnult kupakot ne használjunk! Ha mégis rákényszerülünk, mindenképpen tegyünk alá befőző fóliát. Ezt méretre vágva megvehetjük, nem kell a celofánnal ügyetlenkedni, vizezni. A befőzés közben használt konyharuhákat pedig (amire például a sütőből vagy a mikróból szedjük ki a steril üvegeket, és amire azokat szájukkal lefelé tesszük) mindenképpen vasaljuk ki, ezzel alaposan fertőtlenítjük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a lábasok, fazekak is legyenek makulátlanul tiszták, és mi sem a pecsétes, esetleg kutyasétáltatáshoz használt cuccunkban álljunk neki a munkának.
Végy egy alapos fürdőt!
A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni. Minden darabról le kell mosni a sarat, port, esetleges egyéb szennyeződéseket. Az előre alaposan kitisztított mosogatóban, néhány percig vízben áztatjuk az eltenni valót. Aztán leengedjük a vizet, és kis adagokban külön is megmossuk, majd átszedjük műanyag edényekbe. Minden egyes szemből távolítsuk el a sérült, megnyomódott, barnulásnak indult, elfeketedett részeket. Ideális esetben nincs ilyen a gyümölcsök között, de ne legyenek illúzióink. Tévedés azt hinni, hogy lekvárnak, befőttnek jó a hullott, hibás, sérült gyümölcs is. Ezeket inkább ne használjuk tartósításra, hiszen a finom, hosszan eltartható befőtt, lekvár garanciája a jó gyümölcs.
A következő részben sorra vesszük, hogy milyen konyhai felszerelésekre van feltétlenül szükségünk a befőzéshez, és azt is megtudhatjuk, hogyan élhetjük ki igazán kreativitásunkat, ha az alapanyagok már az üvegben figyelnek.