Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Kezdő vagy kevéssé gyakorlott háziasszonyoknak talán jól jöhet néhány praktikus tanács a tartósítással kapcsolatban. Lesz köztük néhány rémesen triviálisnak ható megállapítás is, de hát tudjuk jól: egy újszülöttnek minden vicc új.
2014. szeptember 4.

Akkor kezdjünk neki a befőzésnek, amikor van rá szabadidőnk. Rettenetesen idegesítő tud lenni, ha csöng a telefon, amikor épp a tűzforró pépet palackozzuk, vagy egy előbb megkezdett másik konyhai feladat miatt nincs elég szabad hely a befőzéshez. Pláne nem szerencsés, ha egy-két totyogó apróság nehezíti a dolgunkat. Szóval találjunk egy (vagy több) napot, amit csak a befőzésnek szentelünk.

Ha eljön az idő

Nyilvánvalónak hangzik, ugyanakkor a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy nem az: mindig akkor főzzünk be zöldséget, gyümölcsöt, amikor a legnagyobb dömping van belőle a piacon. Ez azért is fontos, mert akkor kapjuk meg a legolcsóbban az alapanyagot, vélhetően akkor a legérettebb, legértékesebb a gyümölcs, zöldség. Nem sok értelme van a Föld túlsó feléről utaztatott, primőr, se íze-se bűze típusú gyümölcsökből a befőzésnek, pláne mondjuk aranyáron. Nem árt, ha van talonban egyérési naptárunk, amin követni tudjuk az eseményeket, mikor minek van szezonja. Ilyet az interneten biztosan találunk. Áldozzunk rá időt és energiát, hogy a piacon, ahol vásárolunk, megkeressük azt az árust, akinél a legmegbízhatóbb az áru, és a legjobb áron adja.

Tisztaság, fél siker!

Ha már otthon van a befőzni való, a következő lépés: a tisztaság. A munkapultot ugyanúgy nem árt lefertőtleníteni, mint ahogy muszáj tisztának lennie minden eszköznek, amivel dolgozunk. Ezer éves, elnyűtt fakanál nem biztos, hogy a befőtt hosszú eltarthatóságának záloga. Nem kell persze mindenből újat venni a befőzéshez, de fakanálból például nem árt egy-két új darabra szert tenni. Nagyon fontos még az üvegek fertőtlenítése. Első lépés: meleg mosogatószeres vízben való elmosás. Második lépés: alapos öblítés. Harmadik lépés: vagy mikrohullámú sütőben, vagy a tűzhely sütőjében való fertőtlenítés. Ha a mikrót választjuk, tegyünk egy-egy ujjnyi vizet az üvegekbe, és úgy állítsuk be a mikró óráját, hogy a víz minden üvegben felforrjon. A sütőben, 100 fokon való sterilizálás gyorsabb is, hatékonyabb is. Vasalt, tiszta konyharuhára, szájával lefelé szedjük ki őket a melegből. A kupakokról se feledkezzünk meg: bő vízben főzzük ki őket, legalább tíz percen keresztül. Sérült, rozsdás, bebarnult kupakot ne használjunk! Ha mégis rákényszerülünk, mindenképpen tegyünk alá befőző fóliát. Ezt méretre vágva megvehetjük, nem kell a celofánnal ügyetlenkedni, vizezni. A befőzés közben használt konyharuhákat pedig (amire például a sütőből vagy a mikróból szedjük ki a steril üvegeket, és amire azokat szájukkal lefelé tesszük) mindenképpen vasaljuk ki, ezzel alaposan fertőtlenítjük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a lábasok, fazekak is legyenek makulátlanul tiszták, és mi sem a pecsétes, esetleg kutyasétáltatáshoz használt cuccunkban álljunk neki a munkának.

Végy egy alapos fürdőt!

befőtt_4A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni. Minden darabról le kell mosni a sarat, port, esetleges egyéb szennyeződéseket. Az előre alaposan kitisztított mosogatóban, néhány percig vízben áztatjuk az eltenni valót. Aztán leengedjük a vizet, és kis adagokban külön is megmossuk, majd átszedjük műanyag edényekbe. Minden egyes szemből távolítsuk el a sérült, megnyomódott, barnulásnak indult, elfeketedett részeket. Ideális esetben nincs ilyen a gyümölcsök között, de ne legyenek illúzióink. Tévedés azt hinni, hogy lekvárnak, befőttnek jó a hullott, hibás, sérült gyümölcs is. Ezeket inkább ne használjuk tartósításra, hiszen a finom, hosszan eltartható befőtt, lekvár garanciája a jó gyümölcs.

A következő részben sorra vesszük, hogy milyen konyhai felszerelésekre van feltétlenül szükségünk a befőzéshez, és azt is megtudhatjuk, hogyan élhetjük ki igazán kreativitásunkat, ha az alapanyagok már az üvegben figyelnek.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csipkebogyós körtelekvár

Különlegesen finom és mutatós őszi lekvár, melyből, ha túl sokat főztünk volna, ajándékozhatunk is!
Csípős paradicsomlekvár

Csípős paradicsomlekvár

Egzotikus, csípős, pikáns paradicsomlekvár. Készítsünk belőle többet, hogy egész télre elég legyen!
Camparis narancslekvár

Camparis narancslekvár

Igazi különlegesség a Camparival készült, keserű narancslekvár.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!