Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Elmondom, hogy egyszer szereztem egy igazi sólet receptet

A Kazinczy utcai Sólet Fesztiválon járt Adamik Zsolt, majd megírta ezt
2016. augusztus 31.

De tényleg, meg is mutatom:

Nem, mégsem, majd később.

  •  A sólet mindenesetre valami olyasmi, mint a lecsó vallási hóbelevanc nélkül: hite van. Kevés kaja mögött tudunk hitet, a pacal talán képes lenne tömegeket mozgósítani, de az sem biztos.
  • A sóletben, ha úgy csinálják, ahogy, akad némi törődés. Hol akad ilyesmi mostanság.

Mi a sólet titka.

A Kazinczy utcai sóletfesztiválon pont ennek eredtünk a nyomába. És tudják, mi a durva?

Hogy senki nem volt képes elárulni a receptet. Az előadási módot. A sólet-varietét. A borzalmas végső kikövetkeztetést, amitől tengerek forrnak, és emelkednek dolgok ősi borzalmakba fel, pontosabban a gyomorba egyenest. Azt az esszenciáját a sóletnak. Meg a libanyak.

Mindegyik kiállító ugyanazzal jött (a két emberre eső kipák száma ehelyütt három): a recept titkos, és családi. Nyilván jó lenne, ha írhatnék valami közömböst. De ez olyan hiba, amit egyik vitatkozó ház sem nyelhet le: csesztek megosztani velem az igazi sólet ősi megoldását!

Kérdezhetünk itt, kérdezhetünk ott, jöhettünk sápadt értekezési fogásokkal, de akkor is: nem volt semmi tromf. Úgy fest, már nincs igazi sólet. Vannak sóletek, van nyilván lehetőség, van élet, van virág:

a recept, az nincs.

 Önök most meghallgatják a kedvenc énekesnőm nótáját:

 https://www.youtube.com/watch?v=HZLzXYImt7E

 Ilyen az egész Kazinczy utcai fesztivál, de őszintén. Mintha pókerezni mentünk volna, zseton nélkül. Senki sem tudja a másik haggyáméterét, Sándor például mismásol, de azért annyit elmond: egy órára húst, esetünkben felsálat áztat, és a végén örül neki. Eszternek a napos bab ázás ugrik fel. A lány, akinek az eszünkbe a neve nem jut, de fitos orra volt, és olyan szeplői, melyek az úristenek vannak csak talán, na, ő mondott valamit a libanyakról, de akkor már olyat kiabált belénk a kóser szilva is, miszerint.

 Oké: akkor megmutatjuk, hogy szól az igazi sólet-recept:

  Sólet recept

 Pont ilyen.

Ezt a receptet egy nagyon kedves barátom nagyon kedves nagymamája adta nekem, miután elmesélte az egész életét. Auschwitzostul, mindenestül.

Neki így csinálták gyerekkorában. Neki így volt finom. És ebben van valami barangolós: menjünk a múltba, igenis sétálni kell, elhalászni a feledés elől azt a sok mindent, amit meg kell őrizni. Megtiszteltetés, hogy egyszer elmesélte, hogy volt, majd egyszer elmesélem én is. Hatalmas szeretet, Önök is látják?

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Chilis bab füstölt kolbásszal

Chilis bab füstölt kolbásszal

Amerika-mexikói egytálétel a végén magyaros csavarral, ahogy már Pétertől megszokhattuk. kicsit csokis, kicsit kolbászos és ha akarjuk nagyon csípős.
Villámgyors bableves

Villámgyors bableves

Hihetetlen, de ez tényleg egy villámgyors bableves!
Hideg, zöldfűszeres joghurtos zöldbableves

Hideg, zöldfűszeres joghurtos zöldbableves

Frissítő, savanykás, jéghideg leves a forró, nyári napokra zöldbabból, joghurttal és petrezselyemmel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!