Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ehető ajándék karácsonyra? Temperáljunk csokoládét!

Ha bonbont vagy szaloncukrot készítenél karácsonykor, jó ha néhány trükköt szem előtt tartasz. Nem kell a temperálást sem túlbonyolítani, mégis szuper lesz a végeredmény.
2015. december 3.

Temperáljunk lassabban

Ez a temperálási módszer úgy működik, hogy a már olvadt csokoládéhoz adunk pasztillákat, vagy darabokra tört csokoládét, így természetes módon csökken az olvadék hőmérséklete és hamar helyreáll a kristályszerkezet. Helyettesíthetjük a hideg fürdőt illetve a márványlapon történő hűtést.

Ezekre lesz szükséged:

 

400 gramm csokoládé, kés, hőmérő, spatula

 

Így kell temperálni

 

  • A csokoládé háromnegyedét használjuk fel először. Darabolhatjuk, de jobb, ha csokoládé pasztillával dolgozunk.
  • A maradék 100 grammot is darabold fel, erre később lesz szükség.
  • Tedd a 300 gramm csokoládét vízfürdő fölé. Az edény ne érjen a vízhez! Lassan melegítsd a vizet a csokoládé alatt, de ne forrald. Gyakran keverd meg egy spatula vagy kanál segítségével, amíg el fel nem olvad teljesen.
  • Folyamatosan ellenőrizd a hőmérsékletet. Étcsokoládénál 55-58 foknál, tejcsokoládénál 45-50 foknál hagyjuk abba a melegítést.
  • Az olvasztott csoki egyharmadát tegyük félre és tartsuk meleg helyen. A még fel nem olvadt 100 grammot adjuk a maradék kétharmadhoz, keverjük el. Az étcsokoládénak 28-29, a tejcsokoládénak 27-28, a fehérnek  26-27 fokra kell hűlnie.
  • Legvégül a félretett olvasztott csokoládét keverjük el benne. Ez ismét emelni fogja a hőmérsékletet. Étcsokoládénál 31-32, tejcsokoládénál 29-30, fehérnél 28-29 fokot kell, hogy elérjünk.

 

Tuti tipp

Ha a massza elérte a kívánt hőmérsékletet, de maradtak benne darabkák, vedd ki, mielőtt növelnék a hőmérsékletet, vagy ragadóssá válna, a túlkristályosodás miatt.

 

Forrás: www.bbcgoodfood.com

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládés datolyabonbon

Csokoládés datolyabonbon

Végre készíthetünk otthon is bonbon-t! Egy nappal korábban készítsük el, hogy az ízek összeérhessenek.
Cukormentes forró csokoládé

Cukormentes forró csokoládé

Hogy az esős őszi napok is jól induljanak, szükségünk lehet egy pohár melengető italra. Ha ez ráadásként még cukormentes is, a lelkiismeretünkkel sem kell egész nap viaskodnunk.
Kétrétegű, narancsos, csokoládés krémes

Kétrétegű, narancsos, csokoládés krémes

Édes és krémes, ráadásul még narancsos és marcipános is a kétrétegű, narancsos, csokoládés krémes, egyenesen Szamoséktól.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.