Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Együnk halat egész évben! Összeszedtük az érveket

Az sajnos köztudott, hogy Európában a magyarok eszik a legkevesebb halat, évente átlagosan 4-5 kg-ot fejenként. Ennek nagy részét is főleg karácsonykor. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani egész évben.
2016. március 13.

1. Jó a szívnek

A szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága miatt több halat kellenne enni a magyaroknak.A telítetlen zsírsavtartalom (különösen az omega-3) segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is.
A halak rendszeres fogyasztása tehát, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.

2. Jó a gyomornakhal

A telítetlen zsírsavak mellett sok vizet is tartalmaz a halhús. Emiatt és a laza, finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető. Elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké, nem igényel hosszantartó hőkezelést. Ha bő olajban sütjük, érdemes odafigyelni arra, hogy nagyon sokat felszív belőle, ami sajonos plusz kalóriát jelent. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.

3. Jó az agynak

A halak zsírsavösszetétele jótékonyan járul hozzá az emberi agy optimális fejlődéséhez. Ez igaz a magzati szakaszra is, csakúgy, mint az időskorban egyaránt. A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

4. Jó a babának és a mamánakhalas pite

A kismama táplálkozása révén biztosítja a megfelelő tápanyagok eljutását gyermekének, magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható. Ezért mind a kismamáknak, mind a szoptatós anyukáknak ugyanolyan fontos a halak rendszeres fogyasztása, azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását – cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, melyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfém szennyezettséget.

5. A legjobb pedig: grillezve, sütve vagy töltelékkel

Az alacsony zsírtartalmú halaink közé tartozik a pisztráng, ami amellett, hogy nagyon ízletes, magas fehérjetartalommal is bír, ráadásul 20 dkg elfogyasztásával fedezhetjük a napi omega-3 zsírsav bevitelünket is! Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető, de tökéletes alapja lehet szendvicskrémeknek, salátáknak egyaránt.

Pisztráng lecsóágyonPisztráng lecsóágyon

Az abszolút nyári favorit: a pisztránggal feldobjuk a lecsót, a hal mellé pedig nem kell köreten törni a fejünket. Egyszerű és mégis izgalmas étel, akár egy kerit partira vagy különleges alkalomra is szuper lehet.

 Rácponty06.30 rácponty

Kiadós, magyaros étel, az egyik legkedveltebb hazai halfajtából, a pontyból. Szaftos, zöldséges és tejfölös igazi vasárnapi fogás.

 /Forrás: www.kapjra.hu/

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karintiai tavi pisztráng lencsével és rókagombával

Karintiai tavi pisztráng lencsével és rókagombával

Egy kis Omega-3 csak hasznunkra válik, ha meg mindezt egy pisztránggal vihetjük be a szervezetünkbe, még jobb! Egyszerű megoldás, csupa élvezet!
Sült tonhalas rántotta, bagelben

Sült tonhalas rántotta, bagelben

Reggeli Nagy Sándorral, aki ezúttal a parton hódít. Ha történetesen vízitúrán szeljük keresztül kis hazánkat, mindenképpen vigyünk magunkkal hordozható gázégőt. Innentől pedig nincs megállás, kiadós reggelivel ébreszthetjük sátorlakó útitársainkat.
4 fogás, amit Norvégiának köszönhetünk

4 fogás, amit Norvégiának köszönhetünk

A lazac nagyon menő, nagyon finom és nagyon egészséges. És, hogy ezt a sok jót kinek is köszönhetjük? Hát Norvégiának! Összegyűjtöttünk négy olyan lazacos ételt, amit az év bármely szakában nyugodtan elkészíthetünk.
Fűszeres keralai halcurry

Fűszeres keralai halcurry

Egy igazi egzotikus különlegesség India legdélnyugatibb tartományából. Jókuti András ezúttal egy fűszeres halas ételt készít.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!