Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy szuper kezdeményezés: mi történik a Restaurant Day-en?

Ez nem valami éttermi buli, hanem pontosan arról szól, hogy te vagy én főzünk valamit, meghirdetjuk a Restaurant Day applikación és egyetlen napra éttermest játszhatunk. Akár családdal, akár barátokkal, sokszor csak becsületkasszás alapon, de vendégül láthatunk idegeneket.
2016. május 22.

Képzeljük el, amint a máskor csendes nappalinkban, kertünkben vagy padlásunkon egyszerre csak színes forgatag terem, duruzsol a csevej, koccannak a poharak, csilingelnek az evőszeközök. Eddig még stimmel a dolog, lehetne ez egy szokványos családi ünnepség. Csakhogy ezesetben zömében idegenekkel népesül be otthonunk. Mi ez? A Restaurant Day ötlete Helsinkiben született 2011-ben, amikor is lelkes civilek – tehát hangsúlyozottan nem az éttermi szakmában vagy abból élő bennfentesek – elhatározták, hogy egy napra bárki nyithat éttermet. Azóta évi négy alkalommal a világ egyre több városa kapcsolódik be a mozgalomba. A finnek olyannyira megkedvelték a városjárás ezen kulináris formáját, hogy mára mintegy 1000 egynapos étterem kínálja fogásait.

Leggyakrabban becsületkasszás alapon működik a fizetés, de akadnak helyek, ahol terített asztal és beárazott étlap vár a vendégekre. Sokan készülnek olyan ételekkel, amik kibírják a négy-nyolcórás nyitvatartási időt, tapasokkal, zöldségkrémekkel, süteményekkel, míg mások rendeléskor főzik meg az ebédet vagy vacsorát. Viszont mindenhol a készlet erejéig kóstolhatunk, így érdemes akár több helyszínt is érinteni, többféle hangulatba belekóstolni.

Természetesen az izgalmas városszociológiai rezdülések mellett van még egy nyomós érv a gasztrovándorlás mellett, ez pedig a mások konyhájába, receptjeibe, szokásaiba való bepillantás lehetősége. Az ételeken keresztül rengeteg történetre fény derülhet, ki miért tesz vagy nem tesz egy-egy alapanyagot az adott fogásba, miért sósan vagy édesen készíti, és milyen egyedi megoldással hoz létre olyan ízkombinációkat, amelyeket eddig nem kóstoltunk.

KEP3333

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Party time! 3 recept, amit együtt a legjobb elkészíteni

Party time! 3 recept, amit együtt a legjobb elkészíteni

A közös evésnél, csak a közös főzés tud szórakoztatóbb lenni. Ha mindenki kiveszi a részét a "munkából", megérdemelten ülhetjük körbe a megterített asztalt és pontozhatjuk a végeredményt is
Gyerekzsúr a nappalinkban?

Gyerekzsúr a nappalinkban?

Meghívtuk a gyermekünk barátait születésnapi mulatságra? Egész nap készülünk és hirtelen azt vesszük észre, hogy tíz felpörgött csemete ugrálja át az előszobában levetett cipőhalmot? Csak semmi pánik! Gondoljunk arra, hogy nemsokára már vége is lesz. Kevesen állnak neki előző este lesütni száz palacsintát, ezért gyorsan megsüthető, egyszerű javaslatokkal szeretnénk megkönnyíteni a felkészülést.
Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Természetesen megint roppant egyszerű megoldásokkal szolgálunk, amelyek viszont nagyon jól jönnek, ha friss fűszerekre vágyunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!