
Egy szuper kezdeményezés: mi történik a Restaurant Day-en?
Képzeljük el, amint a máskor csendes nappalinkban, kertünkben vagy padlásunkon egyszerre csak színes forgatag terem, duruzsol a csevej, koccannak a poharak, csilingelnek az evőszeközök. Eddig még stimmel a dolog, lehetne ez egy szokványos családi ünnepség. Csakhogy ezesetben zömében idegenekkel népesül be otthonunk. Mi ez? A Restaurant Day ötlete Helsinkiben született 2011-ben, amikor is lelkes civilek – tehát hangsúlyozottan nem az éttermi szakmában vagy abból élő bennfentesek – elhatározták, hogy egy napra bárki nyithat éttermet. Azóta évi négy alkalommal a világ egyre több városa kapcsolódik be a mozgalomba. A finnek olyannyira megkedvelték a városjárás ezen kulináris formáját, hogy mára mintegy 1000 egynapos étterem kínálja fogásait.
Leggyakrabban becsületkasszás alapon működik a fizetés, de akadnak helyek, ahol terített asztal és beárazott étlap vár a vendégekre. Sokan készülnek olyan ételekkel, amik kibírják a négy-nyolcórás nyitvatartási időt, tapasokkal, zöldségkrémekkel, süteményekkel, míg mások rendeléskor főzik meg az ebédet vagy vacsorát. Viszont mindenhol a készlet erejéig kóstolhatunk, így érdemes akár több helyszínt is érinteni, többféle hangulatba belekóstolni.
Természetesen az izgalmas városszociológiai rezdülések mellett van még egy nyomós érv a gasztrovándorlás mellett, ez pedig a mások konyhájába, receptjeibe, szokásaiba való bepillantás lehetősége. Az ételeken keresztül rengeteg történetre fény derülhet, ki miért tesz vagy nem tesz egy-egy alapanyagot az adott fogásba, miért sósan vagy édesen készíti, és milyen egyedi megoldással hoz létre olyan ízkombinációkat, amelyeket eddig nem kóstoltunk.
KEP3333