Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel

Iskolát nyitott és közben szinte mindig útra kész a böröndje. Londonban tanul a világ legjobbjaitól, szenvedélyesen mesél a borokról, majd egy pillanat alatt fúrógépet próbál szerezni, hogy minden a helyére kerüljön a megnyíló suliban. Az izeselet.hu-nak pedig segít eligazodni a borok között. Itthon és a világban egyaránt.
2015. február 24.

Az izeselet.hu csapatához is kifejezetten passzol az a felfogás, amit a borokról Herczeg Ágnes vall. A borszakértőn egyszerre érződik a munkája iránti alázat és a borokkal való könnyed kapcsolat. Nincs mese, amikor komolyan kell venni, akkor nincs helye lógásnak, de ha lehetőségünk van rá, akkor csak szeressük a magunk módján. Herczeg Ágnes szinte minden kontinensen megfordul, így elsőként megpróbáltuk elhelyezni az izgalmas magyar borokat a világtérképen.

Mit iszik a világ? Mennyire gyorsan változnak ezek a trendek?

A világ ráunt a világfajtákra, és egyre inkább az izgalmasabb, kisebb szőlőkre figyel. Így lettek a görög borok például egyre izgalmasabbak, tavaly leginkább róluk szóltak a hírek. A magyar borok szempontjából ez a furmintnak kedvezhet. Tokaj és a furmint együtt nagyon jó páros, bármikor a mostaninál is intenzívebb figyelmet kaphatnak, és vannak egészen különleges sikerek, mint például Kínában a bikavéré, ami nagyon jól működik, mert társul hozzá egy olyan szimbolika, ami a kínaiakra erősen hat.

Mi lehet a görögök receptje?vorosbor_1

Az tud sikeres lenni, aki érthetően kommunikál és hiteles arcokat tud a borok mellé mutatni. A bor sem működik másként, mint a szerelem, egy adott régiónak ugyanúgy el kell csábítania, vonzania kell a leendő közönségét. Akik miután szerelembe estek, csak erről fognak majd mesélni. Máris kész az egyik jól használható recept.

Kiknek a véleményére mozdulnak később a vásárlók? Mi az útvonala a jóhírnévnek?

Azokat a véleményvezetőket, tekintélyes sommelier-ket kell először megtalálni, akik utána el kezdenek dolgozni a borokkal, ez az első szint. Nagyon fontos az importőr, amelyik képviseli a bort, terelgeti az útját.

A magyar borászatoknak hogy van nagyobb esélyük, külön vagy összefogva?

Ez nem is kérdés, mert egy pincészet sikere jó a többinek is. Látjuk ezt például Ausztriában is, ahol kézről-kézre adják a borászok a vendégeket és egymást dicsérve, ajánlva növelik nemcsak a saját, hanem régiójuk presztízsét is. Vannak erre már biztató jelek nálunk is, az ilyesminek csak drukkolni lehet!

(Sorozatunk folytatódik.)

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csilingelő buborékok

Csilingelő buborékok

A magyar köznyelv körülbelül mindent pezsgőnek hív, ami szőlőborból készül és van benne buborék. A helyzet ennél kissé bonyolultabb, a megoldáshoz pedig a készítési technológián keresztül vezet az út.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!