
Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel
Az izeselet.hu csapatához is kifejezetten passzol az a felfogás, amit a borokról Herczeg Ágnes vall. A borszakértőn egyszerre érződik a munkája iránti alázat és a borokkal való könnyed kapcsolat. Nincs mese, amikor komolyan kell venni, akkor nincs helye lógásnak, de ha lehetőségünk van rá, akkor csak szeressük a magunk módján. Herczeg Ágnes szinte minden kontinensen megfordul, így elsőként megpróbáltuk elhelyezni az izgalmas magyar borokat a világtérképen.
Mit iszik a világ? Mennyire gyorsan változnak ezek a trendek?
A világ ráunt a világfajtákra, és egyre inkább az izgalmasabb, kisebb szőlőkre figyel. Így lettek a görög borok például egyre izgalmasabbak, tavaly leginkább róluk szóltak a hírek. A magyar borok szempontjából ez a furmintnak kedvezhet. Tokaj és a furmint együtt nagyon jó páros, bármikor a mostaninál is intenzívebb figyelmet kaphatnak, és vannak egészen különleges sikerek, mint például Kínában a bikavéré, ami nagyon jól működik, mert társul hozzá egy olyan szimbolika, ami a kínaiakra erősen hat.
Mi lehet a görögök receptje?
Az tud sikeres lenni, aki érthetően kommunikál és hiteles arcokat tud a borok mellé mutatni. A bor sem működik másként, mint a szerelem, egy adott régiónak ugyanúgy el kell csábítania, vonzania kell a leendő közönségét. Akik miután szerelembe estek, csak erről fognak majd mesélni. Máris kész az egyik jól használható recept.
Kiknek a véleményére mozdulnak később a vásárlók? Mi az útvonala a jóhírnévnek?
Azokat a véleményvezetőket, tekintélyes sommelier-ket kell először megtalálni, akik utána el kezdenek dolgozni a borokkal, ez az első szint. Nagyon fontos az importőr, amelyik képviseli a bort, terelgeti az útját.
A magyar borászatoknak hogy van nagyobb esélyük, külön vagy összefogva?
Ez nem is kérdés, mert egy pincészet sikere jó a többinek is. Látjuk ezt például Ausztriában is, ahol kézről-kézre adják a borászok a vendégeket és egymást dicsérve, ajánlva növelik nemcsak a saját, hanem régiójuk presztízsét is. Vannak erre már biztató jelek nálunk is, az ilyesminek csak drukkolni lehet!
(Sorozatunk folytatódik.)