Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy hét és kész!

Még egy hetünk van karácsonyig, és ebbe az egy hétbe is belefér még minden. Ám ha valami mégsem, szerintünk, akkor sem kell kétségbe esni. Hisz, ha minden nem is tökéletes, meghitt, békés karácsonyunk, akkor is lehet.
2015. december 17.

DSC_0769_kara_Aki eddig velünk tartott, annak most már csak az a dolga, hogy átmossa a karácsonyi étkészletet, kiválassza és kivasalja az ünnepi terítőt. Az idei vacsoraasztal, színét, dekorációját is érdemes előre megtervezni, kitalálni. A lényeg, hogy összhangot alkosson a teríték minden darabja, de persze bátran keveredhet a klasszikus a modernnel. Elég tehát az is, ha csupán egyetlen szín köti össze a teríték egyes elemeit, de persze minták is találkozhatnak: a rózsaminta meglepően jó barátságot alkot a kissé hullámos vonalakkal és az alátét finom virágmintájával. De, ha másra nincs módunk, akkor már egy-egy ötletes szalvéta gyűrű is pompásan feldobja az asztalt.

De ha néhány narancs- vagy citromkarikát megszárítunk, azok is nagyon jól mutatnak a terített asztalaon, de akár a karácsonyfán is. Persze arra is van tippünk, hogyan készíthetünk gyorsan szárított narancs- vagy citromkarikát. A felkarikázott gyümölcsöket a sütőben 2-3 órán át kell szárítani 100 C fokon. Amikor elkészültek a karikák, akkor egy hústű segítségével szalagokat fűzünk a szeletkékbe, és máris átköthetjük a szalvétákat, de mehetnek a fánkra is.

Jézus kenyér

Belgiumban és Észak-Franciaországban Mikulás és xmas_olaszKarácsony környékén egy bepólyázott csecsemőre hasonlító kalácsot, azaz cougnou-t készítenek, amit Jézus kenyerének is hívnak. Amúgy a karácsony Belgiumban kevésbé bensőséges ünnep, mint Magyarországon. A karácsonyfát  is már napokkal, esetleg hetekkel korábban felállítják és fel is díszítik. December 24. estéje a legtöbb családban nem is ünnep, csak karácsony napján december 25-26. az ünnep. Ezen a két napon van együtt a család, és sokkal kisebb, főképp jelképes ajándékokkal lepik meg egymást, amit személyesen adnak át egymásnak. Újév napja szintén családi ünnep. Ilyenkor a gyerekek levelet írnak a következő évi fogadalmaikról. A leveleket a család előtt olvassák fel, a szülők, nagyszülők és keresztszülők előtt fogadják meg, hogy csupa jó dolgot visznek végbe az új évben. Az ígéretekért cserébe ajándékot, újabban pedig pénzt kapnak a felnőttektől.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tejkaramellás kalácspuding

Tejkaramellás kalácspuding

Ha maradt egy kis szikkadt kalács a reggelikből, ezzel a pudinggal új életre kelthetjük.
Belga csokoládétorta

Belga csokoládétorta

A torták közül is külön kategória a csokoládés, pláne ha a belgák nyomdokain haladunk. Sallay Fanni receptjét követve szintet ugorhatunk a csokitorták világában.
Karácsonyi ajándékötlet só-liszt gyurmából

Karácsonyi ajándékötlet só-liszt gyurmából

Nehogy azt gondold, hogy gyerekes dolog nekiállni gyurmázni! Felnőttként is készíthetsz díszeket magadnak, vagy másoknak ajándékba. Bár ehetőnek néznek ki, és úgy is készül, mint egy sütemény, itt most tényleg csak a kinézet a fontos, úgyhogy engedd szabadjára a fantáziád, és használj bármit! A klasszikus só liszt gyurmán kívül bemutatkozik egy kukoricalisztes verzió is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!