
Egy forró teát? Ne csak italnak főzd, főzz is vele!
2019. január 17.Bármilyen hihetetlen, ahogy a bort vagy a sört, úgy a teát is felhasználhatjuk főzéshez. Nem kell aggódni, nem nyomja el ételeink eredeti ízét, sőt ha jól párosítunk, igazán izgalmas lesz a végeredmény. A különböző ízjegyeket hordozó teák – édes, kesernyés, fűszeres vagy virágos aromájú – nem csupán finomak és egészségesek, hanem főzésre is alkalmasak, lássuk, mi minden készülhet velük.
A tea felhasználása több módon is lehetséges. Egyrészt készíthetünk főzetet, ezt adhatjuk levesekhez, pörkölt jellegű szaftos ételekhez, mártásokhoz, smoothie-khoz és koktélokhoz. Olyan ételek esetén is alkalmazhatjuk, amelyek megfőzéséhez vízre vagy alaplére van szükségünk, ilyen a rizs, a kuszkusz vagy a bulgur.
Egy másik módszer esetén magával a teafűvel főzünk, ehhez megőrölhetjük kávédarálóban, de akár „panírozhatunk” is teafűvel. Ha csak az ízt szeretnénk az ételbe csempészni, praktikus megoldás, ha filteres teát dobunk például a készülő mártásba, így a főzés végén könnyedén eltávolíthatjuk. Ne feledkezzünk meg az egyik legkíméletesebb főzési eljárásról, a gőzölésről se! Csodás ízt kölcsönöz a halaknak – például lazacnak –, ha a gőzpárolóba teafüvet teszünk. Mire elkészül, a tea aromája finoman átjárja a hal húsát.
A zöld tea könnyed ízvilága, friss savai jól illenek salátákhoz, zöldségekhez, fehér húsokhoz, halakhoz, kagylóhoz és más tenger gyümölcseihez. A markánsabb, karakteresebb jegyekkel bíró fekete teát marhahúshoz, gombákhoz és étcsokoládés édességekhez társíthatjuk.
1. Desszertek
Csokiszószhoz, brownie-hoz vagy csokifelfújthoz tökéletes a fekete tea, zabkásához mézzel, dióval, aszalt gyümölcsökkel körítve a zöld jegyek passzolnak leginkább. Ha pedig tealeveleket áztatunk 1-2 órára forró tejbe, a leszűrt tej édeskés-diós ízűvé válik, amely remek alapanyag lesz krémekhez vagy fagylalthoz. Végül érdemes megemlíteni a matchát is, a japán zöldtea-por számos desszert alapja lehet. Próbáljátok ki például kekszekhez!
2. Levesek és pörköltek
A legegyszerűbb, ha a főzővizet teára cseréljük. Főzzük meg a teát, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és már használhatjuk is. Próbáljuk ki a zöld teát ramenhez, zöldségekhez, halakhoz, csirkelevesekhez. A kínaiak szerint a tea alapú leves egészségesebb és kevésbé zsíros hagyományos társaihoz képest.
3. Főzzünk benne zöldségeket vagy gabonákat, álgabonákat
A már említett rizs, bulgur, kuszkusz, quinoa vagy köles mellett bab és más zöldségek – brokkoli, karfiol – főzésére is alkalmas a tea.
Pirításra is bevethetjük, ehhez a kedvenc filteres teánkat dobjuk olvasztott vaj mellé a serpenyőbe, fedjük le, várjunk pár percet, majd vegyük ki a filtert. A tea átadja ízét a vajnak, és már süthetjük is meg benne azt, amit szeretnénk.
A tealevelek tulajdonképpen zöldfűszerekként működnek, ezért főzés közben közvetlenül is hozzáadhatjuk a készülő ételhez. A zöld tea különösen jól passzol a zöldséges fogásokhoz, íze nagyon hasonlít a sötétzöld leveles zöldségekhez, például a spenóthoz.
4. Halak
Halat párolhatunk jázmin teából, friss gyömbérből és hagymából készült lében. Egy másik módszer is létezik: a teát megőröljük, összekeverjük sóval és egyéb fűszerekkel (koriander, bors, gyömbér, csillagánizs), majd a halfilét egyszerűen bevonjuk a keverékkel, azaz fűszerkérget készítünk rá. Tonhalhoz, tőkehalhoz és lazachoz ajánljuk.
5. Húsok
A húsokhoz szintén jól illik a tea. A sertéskarajt dörzsöljük be finomra őrölt Earl Grey teával, sóval és borssal, majd hagyjuk pihenni 45 percet. Pácokhoz is felhasználhatjuk kedvenc fűszereinkkel keverve.
Ha kedvet kaptunk a teával főzéshez, kísérletezzünk először kis adagokkal, koncentrációval. Teszteljünk, ízlelgessük, válasszuk ki a számunkra leginkább tetsző ízkombinációkat, majd ha szükséges, növeljük a tea arányát a receptben.
Forrás: So Delicious