Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy food stylist mindennapjai

Csigó Zita mesél a munkájáról és kedvenc beszerző helyeit is elárulja
2016. augusztus 14.

Nehéz pár szóban összefoglalni, hogy mivel is foglalkozom pontosan. Persze, ételfotós és (food) stylist vagyok a névjegykártyám szerint, idáig oké, a munkám azonban ennél jóval több részterületből áll.

A művészetek szeretete mindig jelen volt az életemben kreativitással párosulva, így nem csoda, hogy a fotózáson belül egy olyan terület irányába orientálódtam már a kezdetektől, ahol az egész „valóságot” magam építhetem fel. Idővel rájöttem, hogy akkor lesz minden pont olyan a fotón, amilyennek megálmodtam, ha a receptfejlesztés és az ételek elkészítésének feladatait is saját kézbe veszem. Főzni-sütni mindig szerettem, de tudatosan, szakmai szemszögből ekkor kezdtem el pl. vágástechnikát tökéletesíteni vagy éppen tálalásokkal foglalkozni.

 Elsősorban szakácskönyveket készítek, illetve gasztro- és életmód magazinoknak írok, főzök, fotózom. Szakácskönyvek terén hol egyedül, hol szerzőtárssal dolgozom. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a könyvkiadótól kapok egy témát (vagy én ajánlok), és ezt teljes egészében kidolgozom, tehát összeállítom a könyv vázlatát, receptfejlesztek, főzök, sütök, stylingolok, fotózom és szövegeket, kéziratokat írok. Magazinok esetén hasonló a munka menete. Emellett készítek még gasztronómiai naptárakat, fotózom gasztróhoz köthető reklámot, és termékcsomagolásokon is lehet találkozni a fotóimmal. Néha pedig vállalok „csak” fotó-stylingot, több szerző szakácskönyvét fotóztam ebben a felállásban. Ha éppen nem csinálom, akkor nagyon szívesen tanítom: évek óta több formában tartok ételfotó és styling workshopokat.

 Styling mindenek felett

 Nehéz egy kedvenc területet kiemelni a munkámon belül, de talán a styling az, ami nélkül nem lenne kerek az életem. Gondolok itt egyrészt a food stylingra (ami nem más, mint az ételek szép és ízléses tálalása, bemutatása, sőt egy-egy étel színeinek, formáinak kitalálása, megtervezése is ide tartozik), másrészt pedig a prop stylingra, ami a fotókon használt kellékek kiválogatását, összehangolását és a képen elhelyezését jelenti. Nagyon szeretek szép tárgyakat gyűjteni, külföldről sosem térek vissza egy-két-sok kellék nélkül. Kedvencem a letisztult, kissé rusztikus stílus (pl. a H&M Home kínálatában mindig találok új darabokat), főleg természetes anyagokat használok a képeimen. Egyedi kerámiák terén szuperül el vagyok látva: az Apacuka ceramics és Lantos Judit csodaszép kerámiái alatt roskadoznak a kellékes polcaim. Úgy gondolom, hogy egy ételfotónak többnek kell lennie az adott fogás bemutatásánál, ezért igyekszem olyan hangulati elemekkel megtölteni a fotóimat, amelyek kedvet csinálnak az olvasónak a főzéshez-sütéshez.

 Jó alapanyag, fél siker

 A piac állandó program nálam. Akár fotóra, akár a barátaimnak főzök, szeretek szépet, egészséget, szezonálisat válogatni a kosaramba. A Fény utcai piac mellett sokszor járok a Lehel téri vásárcsarnokba, ha igazán egészséges és egyben designos zöldségekre vágytok, keressétek szombatonként a Színek kertjét!

 Kulisszatitkok

  • Nálam a fotón minden az és minden úgy, mint a receptben. Bár ismerem a food styling „vegyi-művi” trükkjeit, szerencsére a mai trendek azt diktálják, hogy egy magazinos recept vagy egy szakácskönyv fotóján szereplő étel valódi legyen. Pár első hallásra furcsa eszköz azért nálam is előfordul: ecsetek, csipesz, kesztyű, víz- és olajpermetező az én kelléktáramból sem hiányozhat.
  • Az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a munkámban a szezonalitás. Szakácskönyves megbízást az év bármely szakában kaphatok, a magazinos anyagokat pedig megjelenés előtt kb. 1-2 hónappal fotózom. Így aztán télen szép eperre, nyár végén sütőtökre szoktam vadászni, ősszel pedig beköltözik a karácsony a műtermembe. Ezekért a nehézségekért a blogom (Pasztellbarokk) kárpótol, itt megvalósíthatom, hogy csak szezonális alapanyagokból főzök.
  • A műtermem gasztrofotózásra specializálódott. Telis-tele van ételfotóhoz kapcsolódó kellékkel, és nyílik belőle egy kis konyha, ahol az ételeket stylingolom. Nyáron pedig szívesen fotózom a teraszon és a kertben. Mondanom sem kell, ez utóbbiakban fűszernövények is teremnek szép számmal.
  • A napirendem elég kaotikus, mindig beesik egy-egy egyedi megbízás, ami felborítja a jól kitalált terveimet. Az azért elmondható, hogy heti egy nagyobb anyagbeszerző körutat tartok, a többi napomon pedig főzés, fotózás és írás váltogatja egymást. Most éppen egy szakácskönyvön és egy gasztronómiai naptáron dolgozom.
  • Az utóbbi években megjelent szakácskönyveim szuper helyezéseket értek el a Libri Aranykönyv szavazáson. Számomra ez azért nagyon-nagyon fontos, mert az olvasók teszik le voksaikat az egyes könyvek mellett. Ugyanígy szebbé teszi a napom, ha kapok egy fotót egy elkészített receptemről vagy pár sort arról, hogy valaki egy workshopom után komolyabban is elkezdett foglalkozni az ételfotózással. Ezek azok a momentumok, amikért igazán érdemes dolgozni!

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!