Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egy erős feketét?

2018. november 23.

A kesudió mellett az Egyesült Államokban ma a presszókávéról is megemlékeznek. Ezúttal nem a kávé történetére, hanem a kávéfőző gépek sztorijára voltunk elsősorban kíváncsiak.

1901 körül jelent meg az első presszókávé-főző és ezzel együtt az első presszókávé az európai ipari forradalom vívmányainak farvizén. Az elképzelés egy gyorsan elkészíthető kávéfajta kikísérletezése volt, a szó maga is annyit jelent: expressz, gyors. Az első sorozatban gyártott kávéfőző még nem sokban hasonlított a maiakhoz, mindössze 1,5 bar nyomáson dolgozott (a mai gépek 15 baron üzemelnek), és az elkészült ital, amely 45 másodperc alatt csöpögött le, ízre és állagra inkább a filteres kávéra emlékeztetett.

1920-ban az új gépek hatására került be az „espresso” kifejezés egy olasz lexikonba. A korábbi békés kávéházak helyét pedig sok esetben bárok vették át, amelyek célközönsége leginkább a munkásréteg volt. 1938-ban jött aztán létre a „barista” kifejezés, úgy vélték ugyanis a fasiszta Olaszországban, hogy a bárokban dolgozók „barman” elnevezése túlságosan amerikai hangzású.

A második világháború után jelent meg a Gaggia kézi pumpás kávéfőzője, amellyel jóval magasabb nyomást lehetett előállítani. 1961-es születésű az első félautomata kávéfőző, ennek utódai a mai napig megtalálhatóak mindenfelé.

Olaszországban a presszókávé inkább életérzés, mint szimplán egyszerű ital. Az emberek beülnek a kedvenc bárjukba, isznak egy espressót, majd továbbrobognak ügyes-bajos dolgaikat intézni. Vagy elcseverésznek a baristával és az ismerőseikkel, esetleg csak újságot olvasgatnak és relaxálnak.

 

Forrás: Perfect Daily Grind

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehér fogak kávézás mellett is

Fehér fogak kávézás mellett is

5 tuti tipp következik.
Újabb tanulmány született a kávéról

Újabb tanulmány született a kávéról

Már korábban megállapították, de most ismét igazolták, hogy a kávéfogyasztás nyújtja az élethosszt.
Espresso Napra kávés receptek dukálnak

Espresso Napra kávés receptek dukálnak

Nemcsak meginni lehet a kávét...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!