Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Valuska Gábor

Egy csodálatos verseny képes krónikája - Széll Tamás három napja

Kell még egy kis idő nemcsak a győztesnek, hanem a közönségnek, vagy akár a szűkebben vett szakmai stábnak is, hogy Széll Tamás hihetetlen diadala helyére kerüljön, hiszen az elmúlt napok leggyakoribb kérdése ez volt: elhiszed?
2016. május 16.

Ahogy már össze is foglaltuk: a Bocuse d’Or versenysorozat egyes tételeit három napra komponálják, az éles versenynapok elé beiktatva egy technikai napot, amelyen a csapatok eligazítása és egy látványos elem: a piaci beszerzés kerül:

Bocusedor_Budapest_20160509_04

Széll Tamás és Vomberg Frigyes coach (Fotó: Valuska Gábor)

Mivel a magyar versenyzőt a második, mint később kiderült, jóval erősebb napra sorsolták (a világdöntőt jelentő 11 kiadó helyből 7 versenyzó kvalifikálta magát Lyonba a második napról és csak négy az elsőről), ezért ezen a napon a tálalások végén, koradélután nézett körbe a versenyen:

Bocusedor_Budapest_20160510_49

Jókuti András és Mutner Zsófi műsorvezetők Széll Tamást kérdezik, jobbra Szabó Kevin commis (Fotó: Valuska Gábor)

A verseny napján korán reggeltől 10 perces csúsztatással indulnak neki a csapatok az 5 óra 35 perces menetnek. A boxba is szólítás után mehetnek be, hogy előkészüljenek a startra:

Bocusedor_Budapest_20160511_01

Szólításra várva a verseny előtt (Fotó: Valuska Gábor)

A boxban roppant precízen, összahangoltan zajlik az munka, a magyar coach szerint a csend jót jelent, hiszen akkor mindenki tudja a dolgát:

Bocusedor_Budapest_20160511_17

Vomberg Frigyes óvó tekintete kíséri a munkát (Fotó: Valuska Gábor)

 Az idő a legkomolyabb tényező a versenyen, pláne a végjátékban, amikor a két fogást már párhuzamosan kell tálalásra igazítani:

Bocusedor_Budapest_20160510_30

Fotó: Valuska Gábor

A magyar hústál ilyen csinosan pózolt a hivatalos fotókon, persze ezt megelőzően hosszú tervezési folyamat során alakult ki minden apró részlet helye, amelyet ezúttal is a magyar csapat mellett évek óta dolgozó fiatal alkotópáros, Zsaborkovszky Lili és Püspöki Apor jegyzett a tervezéstől a kivitelezésig:

A magyar hústál (Fotó: Bocuse d’Or Official)

Bocusedor_Budapest_20160511_49

A zsűri megtekint a kóstolás előtt (Fotó: Valuska Gábor)

Az eredményhirdetés perceit még elég sokáig nehéz lesz összerakni. A magyar csapat is több fázison esett át, amíg eljutottak a dobogóig. Először is a várakoztak:

Bocusedor_Budapest_20160511_62

Éremlesők (Fotó: Valuska Gábor)

Ezt követően pedig nehéz lesz követni a dolgokat: az örömmel keveredő feszültség kirobbanása az egész csarnokot megrázó pillanat volt:

Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

 Ezután együtt a csapat:

Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

 Majd a dobogón:

Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

És ahhoz, hogy minderről az Ízes élet olvasói is minél többet tudjanak, elengedhetetlen, hogy a végén még az újságírók is körbevegyék egy időre a győztest:

Fotó: Valuska Gábor

Fotó: Valuska Gábor

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A bajnok - káprázatos magyar siker a budapesti Bocuse d'Oron

A bajnok - káprázatos magyar siker a budapesti Bocuse d'Oron

Mindent képzeletet felülmúló győzelem született a hazai rendezésű Bocuse d'Or európai döntőn, ahol 20 séf mérte össze tudását. Két nap és ami mögötte van.
A szakácsok Bajnokok Ligája - Mitől izgalmas a Bocuse d'Or?

A szakácsok Bajnokok Ligája - Mitől izgalmas a Bocuse d'Or?

Időről-időre szerkesztőségünket is elvarázsolja a szakácsok Bajnokok Ligája. Pedig a komplett munkaidőnyi folyamat alatt néha akár egy órán át csak késeket nézünk. Vagy serpenyőket. A stopperórákról nem is beszélve. Főzés reggel 9-től este 5-ig a Bocuse d'Or-on. Jövő héten Budapesten a világ szeme, mi rendezzük az európai selejtezőt, ahonnan az út Lyon-ig vezethet.
Budapesten a szakácsok leglátványosabb versenye

Budapesten a szakácsok leglátványosabb versenye

A hétfő esti piacolás után tegnap elkezdődött Budapesten Bocuse d'Or, a mezőny fele kedden, a másik fele, köztük Széll Tamás pedig ma főzi le a szarvast és a kecsegét. Ez a két alapanyag ugyanis az, amit a szervezők előre meghatároztak. Minden más a csapatok fantáziáján és teherbírásán múlik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?