Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

Egész hétvégén vár a Csabai Kolbászfesztivál

2019. October 24.

Ma nyitotta meg kapuit a 23. Csabai Kolbászfesztivál, a szervezők október 24-27. között várják a hazai ízek szerelmeseit. A minőségi kolbászfélék mellett számos izgalmas programmal készülnek az érdeklődőknek, többek közt kolbászkészítő- és gyúró versenyekkel, disznótoros bemutatókkal, kolbászvásárral, zenei, népzenei előadásokkal, valamint több gyermekműsorral.

„A négynapos rendezvény lehetőséget ad arra, hogy vendégeink belekóstoljanak a vidéki életbe, és első kézből szerezzenek információkat arra vonatkozóan, hogy hogyan élnek errefelé az emberek: mit esznek, miként mulatnak, milyen zenészeik vannak. Az 1996-ban megrendezett első Csabai Kolbászfesztivál igazi népünnepéllyé vált, és már az első alkalomra magáénak érezte az egész város. Jó volt a fogadtatása szakmai körökben is: a turizmus érzékelte, hogy ebből idegenforgalmi attrakció lehet, a húsos szakma pedig azt tartotta fontosnak, hogy egy tradicionális magyar termék kapott hatékony marketinglehetőséget. A sikertörténet azóta is tart” – mondták el a szervezők.

Csak a versenyeken tízezer kiló kolbászt gyúrnak majd, ez a szám pedig azt jelenti, hogy a négynapos rendezvényen elkészülő összes kolbász körbeérné Békéscsabát. Az idei fesztivál újdonsága, hogy az ifjúsági versenyt a nagyszámú jelentkezés miatt két napon bonyolítják le, korosztályok szerint. A fő attrakció a szombati gyúrás 750 csapattal. Október 27-én, vasárnap 10 órától a Munkácsy-sátor a helyszíne a mangalica gyúróversenynek, a szabadtéri színpadnál pedig 9 órától a töltöttkáposzta-főző versenyt tartják. A még több programmal, a gyerekek kedvenc előadóival kibővített vasárnapi családi nap a mangalica népszerűsítésének a napja is lesz. Ennek az őshonos magyar fajtának a húsából rotyognak majd az ételek a bográcsokban a töltöttkáposzta-főző versenyen, valamint a csapatok ilyen húsból készített kolbászokkal versenyeznek vasárnap. Disznóvágást naponta rendeznek a Csabai Kolbászklub tagjai által, vasárnap mangalicát dolgoznak fel, csodálatos szalonnákat, sonkákat készítenek. Az egyik napon az idei vendégváros, Érsekújvár csapata is bemutatja, náluk miként dolgozzák fel a sertést.

,,A kistermelői sátor ismét megtelik kolbászkészítőkkel és portékáikkal. Sokan a fesztiválokon szereztek maguknak vásárlói kört, és vannak újak, akik most ismertetik meg áruikat a vendégekkel. Azt szoktam mondani, hogy a fesztivál egyfajta „keltetői” funkciót is ellát, új szereplők születnek a csabai kolbász piacán, felnőnek, majd már annyi terméket adnak el egész évben, hogy a bevételből ellátják a családjukat. Ezen kívül apáról fiúra száll a kolbászkészítés hagyománya. Nem egy olyan kolbászkirálya van a rendezvénynek, aki az édesapját követve nyert a kolbászversenyen. Minden évben azt gondoltuk, hogy az érdeklődést már nem lehet fokozni, mégis sikerült, várják a látogatók a fesztivált. A népszerűségét jelzi, hogy Békéscsaba 50 kilométeres sugarú körzetében már alig lehet szálláshelyet találni. A 20. rendezvényen számoltam ki, hogy az addigi fesztiválokon készített kolbászok hossza elérne a Viharsaroktól a fővárosig. Azóta ez a kolbászhossz tovább nőtt, de a szlogen maradt: A csabai Csabán az igazi!” – mondta el Hégely Sándor fesztiváligazató.

További információk, részletes programok, jegyek: Csabai Kolbászfesztivál

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!