Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édeskömény? Edd meg!

De előtte ezt olvasd el!
2016. augusztus 16.

Valaki mondja meg nekem, hogy az édeskömény miért vonult kényszerszámüzetésbe Magyarországon? Én például kifejezetten szeretem az ánizsos ízét (tudtátok, hogy ánizsos az íze?), annak ellenére, hogy semmi más ánizst nem szeretek, sem az italokat (Raki, Ouzo és társai), sem pl. a gumicukrot. Az édeskömény ugyanis lágy, selymesen ánizsos, és egyáltalán nem tolakodó. Ráadásul egész évben kapható, és ilyenkor augusztusban finom, zsenge, és olcsó.

Az íze miatt halak mellé kiváló köret, de levesként, vagy önmagában is megállja a helyét ez a könnyen hozzáférhető zöldség. A nagyobb, fehér gumóból növő zöld szárakon zsenge, kaporszerű (magyarul ánizskapor) levelek találhatók, és a növény minden része ehető. Az édeskömény magok egy rokontól származnak, de ízük hasonló, mint a gumóé: a skandináv konyha előszeretettel használja süteményekbe, máshol kolbászokban, currykben találkozhatsz vele. Egyébként mindkét rokon a petrezselyemhez is közel áll és a zellerfélék családjába tartoznak. Nagyon egészséges növény, hiszen rostos, C-vitamin tartalma is igen magas. Az íze miatt az abszint egyik fő alapanyaga.

Hogyan használd?

Jó kis zöldség, nyersen és sütve, vagy főve is finom, de mindkét esetben érdemes figyelni néhány dologra.

Ha nyersen eszed:

Vékonyra szeleteld, mert nagyon rostos zöldség, és a rostok szinte fásak, kemények, így csak vékony szeletekben lehet igazán élvezni. Jó kis téli saláta naranccsal kombinálva, nyáron pedig bármilyen más salátalevélhez adva feldobja az ételt, hiszen roppanós és édes.

Ha sütöd, vagy főzöd:

Grillezni is isteni, mert ha a benne lévő cukor karamellizálódik, az édes íz koncentrálódik. Ebben az esetben is jó, ha vékonyak a szeletek, hiszen ez rövid ideig tartó sütést jelent, vagyis nem lesz idejük túlzottan megpuhulni a rostoknak, és még roppanós marad az étel.

Kevés zöldség megy át olyan átalakuláson, mint az édeskömény, ha hosszan sütöd, ráadásul elég folyadékkal. Fűszerek, olajbogyó, paradicsom, kis víz, fedő alatt párolva egy krémes belsejű, akár egytálételnek is jó édesköményt kapsz ahelyett a kemény, ropogós zöldség helyett, amit a lábosba tettél. Télen-nyáron kitünő fogás, és az ánizsos íz is enyhül a főzés során.

Akárhogyan is sütöd, ez a kisgömböc sok folyadékot vagy zsiradékot igényel, ezt tartsd szem előtt.

Tárolás/Vásárlás

 Nem igazán tűri jól a tárolást, mert fokozatosan elillan az illóolaj tartalma. Néhány nap után már jelentős a különbség. Legjobb a friss, barna foltoktól mentes, fényes, feszes felületű gumókat azonnal fogyasztani.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édesköményes, kókuszos lencsefőzelék

Édesköményes, kókuszos lencsefőzelék

Nem tudom leplezni a kókusztej iránti rajongásomat. Ha tehetném, mindenbe tennék belőle egy keveset. A másik kedvencem a lencse, amit leginkább azért szeretek, mert olyan, mint a gyurma. Bármilyenre formálhatom. Most összehoztam a kettőt, hadd ismerkedjenek. Sokat fognak még egymással találkozni.
Édesköménymagos ostya

Édesköménymagos ostya

Leginkább desszertekhez, díszítésként passzol. Vigyázat, hamar elfogy, ezért érdemes nagyobb adagot csinálni belőle!
Édesköményes narancsos csirke

Édesköményes narancsos csirke

Különleges fűszerezésű sült csirkecomb, ha már unjuk a klasszikus verziót. Nem csak vasárnapra!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.