Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért szeretjük, ha valami egyszerre sós és édes?

2019. március 13.

Legyen akár csokival leöntött perec, esetleg tengeri sóval megszórt fagyi, az emberek reakciója általában ugyanaz. Ha összekeverünk valamilyen édes és sós ételt, azt a legtöbben ellenállhatatlanul finomnak találjuk. Mi lehet ennek a furcsaságnak az oka? Nézzük, hogyan vélekedik Jessica Swift dietetikus-séf a kérdésről.

 

A jelenség tudományos magyarázata már régóta ismert és meglepően egyszerű: szervezetünkben a cukor elszállításáért felelős receptorok csak só jelenlétében működnek. Azaz ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, sós közegre van szükség. Ezért érezzük úgy, hogy némi sós aroma hozza elő csak igazán az édes ételek ízét. A receptorok jobban reagálnak a cukorra, ha sóval együtt érkezik a szervezetbe, ezért egyáltalán nem felesleges az a kis csipet só a házi sütemények receptjeiben.

 

Felmerülhet a sorrend kérdése is: számít-e az, hogy az édeset vagy a sósat fogyasztjuk-e el először? Swift szerint nem kell feltétlenül összekevernünk a sós és édes komponenseket, sőt a sorrend sem befolyásolja alapvetően a receptorok működését, mindegy, hogy az édes vagy a sós jut-e be előbb a szervezetbe.

És hogy mi a dietetikus kedvenc édes-sós rágcsája? Jessica a házi pattogatott kukoricára esküszik sósan, vaj nélkül, kis darabokra tört magas kakaótartalmú étcsokival megszórva.

 

Számos recept épít az édes-sós párosra, ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikaiak édes palacsintája sült baconnel. Próbáljátok ki a mi verziónkat, a juharszirupos gofrit baconnel!

 

Forrás: Eat This, Not That!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édes és sós omlett

Nem csak reggeliként érdemes az omlettre gondolni! Könnyű ebéd vagy vacsora és desszert is készíthető omlettből, csupán finom feltétekkel, fűszerekkel kell dúsítanunk az alapreceptet.
11 muffinrecept: nem édesek, hanem sósak

11 muffinrecept: nem édesek, hanem sósak

Sósan is nagyon változatosak a muffinok.
A cukrászmester, aki meglepő módon nem igazán édesszájú. Viszont nagyon kreatív.

A cukrászmester, aki meglepő módon nem igazán édesszájú. Viszont nagyon kreatív.

Milyen a magyarok sütizési szokása? Hogyan alkot egy vezető cukrász, milyen stílust kedvel leginkább és melyik gyümölcs a múzsája? Interjú László Tamással, az Émile cukrászvezetőjével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!