Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Bereznay Tamás az izeselet.hu riporterével, Tóth Zsófival (Fotó: Hargitay Olivér/Boook Kiadó)

Édes titkok Bereznay Tamástól

Nem bonyolítjuk a dolgot, van az a helyzet, amikor porcukor, cukor és vaj a megoldás. Tudja ezt jól Bereznay Tamás is, akinek Süteményeskönyvében nem áll a feje tetejére a világ, csak éppen igazi süteményekről olvashatunk benne. Gyors kérdések, válaszok a sütik mellől.
2015. február 10.

Mindent főzött és sütött már étteremben, könyvben, tévében. Az édességekről azonban nem tud higgadtan beszélni, teleszórtuk cukorral a konyhát, és jól is volt ez így.

Mi a lényege a sütésnek?

Az együttlét, a család, a barátok. A feladatokat fel lehet osztani, és miközben a konyhában száll a liszt és a porcukor, ha kicsit maszatosan is, végre le tudunk ülni beszélgetni, és közben sül a süteményünk.

Ma mintha a hagyományos lenne a merész. Kockázatos ilyen könyvet írni?Titkok

A sütemények és a cukrászat alapja: a liszt, a cukor, a tojás és valamilyen zsiradék. Ezen nincs mit vitatkozni. Mostanában a cukornak nem túl jó a lobbija, és noha ezernyi oka lehet, hogy valaki nem eszik cukrot, de azért néha bevállalhatjuk. Ilyen értelemben kockáztattunk, hiszen tele van hagyományos megoldásokkal a könyv. Én például úgy szoktam nekiállni sütni, hogy megnézem mi van otthon, vagy „ez az, most egy mákosat sütök!”. És ekkor csak annyit kell tenni, hogy odalapoz az ember a mákos fejezethez és kinéz egy receptet, amihez éppen kedve van.

A könyvben szereplő képek és gondolatok nem mindig festenek hibátlan csendéletet egy-egy recept köré. Direkt vállaltátok a formabontást?

De hát pont így néz ki egy sütemény! Repedezett, bénácska, felemás, hibás…ahogy éppen sikerül. A tökéletes süteményeket csak a profik tudják elkészíteni, profi felszerelésekkel. A lényeg pedig más: az, hogy együtt készítettük, a gyerekek díszítették. Az, hogy közben együtt voltunk, együtt kaptuk szét a konyhát, és csináltunk valami igazán finomat.

Ez már a második kiadás, lesz harmadik is?

Rengeteg recept van a fejemben. Lazaság, tradíció, vagányság. Nem lesz harmadik kiadás. Viszont második rész igen!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.