Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: 123RF

Édenmag vagy kardamom otthonra, jöhet?

Fűszerezzük fel gyömbérfélékkel a lakást, ahogy talán eddig még nem tettük.
2021. szeptember 21.
A gyömbérfélék családjába soroljuk az édenmag növényt, melynek termése csípős fűszerként ismert. Az Aframomum melegueta magjai intenzív, összetett, leginkább feketebors jellegű ízt kölcsönöznek az ételnek – korianderrel, fahéjjal vagy szegfűszeggel kombinálva bárányhoz, csirkéhez, halhoz és akár tökhöz is nyerő párosítás. Afrika egyes részein ilyen fűszerrel meghintve kínálják a kóladót a vendégeknek, és gyakran nászajándék is az édenmag. De van, aki sörfőzéshez használja fel: a belga búzasörnek és a karácsonyi meglepetésként készülő házi főzeteknek adhat karakteres aromát. Nem meglepő, hogy gyógynövényként és aromaterápiás vonatkozásban is számon tartják ezt a trópusi fajt, mely némi történelmi háttérrel is bír. Első említése 1214-ből ered, orvosi körökből, majd I.Erzsébetről is feljegyezték, hogy ezzel a fűszerrel ízesítve itta sörét, de vacak bort is gyakran javítottak fel vele. Kezdetben afrikai borsként emlegették, majd miután a feketebors teret hódított Európában, kezdték el édenmagnak hívni. 
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sefia (@greenlabgarden)

A Nyugat-Afrikában honos, másfél méteresre növő faj a fagyra érzékeny. Bíborszínű virágokat hoz, melyből toktermés válik, darabonként közel közel 300, vörösesbarna maggal. Aromás ketonok felelősek az éles, csípős ízért; gyógyhatását tekintve pedig gyulladáscsökkentő és antimikrobiális jelleggel bír, fogászati és asztmás panaszok esetén szintén alkalmazható, akár megelőző céllal is. 

Szintén gyömbér-rokon a kardamom (Elettaria cardamomum), ami pedig indiai eredetű: a világ harmadik legdrágább fűszerét tisztelhetjük benne. Hosszú utat tett meg a tradicionális maszalától a svéd süteményekig. A három méteresre is felnyúló növény a félárnyékot szereti, és csinos kis virágokat hoz. Magjai összetörve gyömbér-vanília-szegfűszeg és citrus-érzet kombinációját adják. Parfümökben, curry-ben és akár tea vagy kávé formájában is találkozhatunk még vele. Rovar- vagy kígyómarásra, torokfájásra, szájfertőzésre, tüdő-, gyomor- és veseproblémákra szokták alkalmazni, de még a mentális állapot és a nemi vágy is javulhat általa. Ha ezek után megjött a kedvünk otthon tartani a növényből, akkor trópusi körülményeket teremtsünk, fagy kizárásával. Ha elég nedvesen tartjuk, három év után virágzásnak indul; a legjobb, ha napi 6-8 óra szűrt fény éri a csemeténket. 
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sangopi Samayal (@sangopi.samayal)

Perzsa
Forrás: blogs.reading.ac.uk/gardeningknowhow.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbért termeszteni, házilag? Miért is ne?

Gyömbért termeszteni, házilag? Miért is ne?

A trópusokon érezheti magát, aki ilyen fűszernövényt gondoz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!