Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Dolly Parton így vezet be a Dél ízeibe

Még szép, hogy a country-díva a konyhában is helyt áll.
2021. július 24.

Dolly Partont a fiatalabb generációk a négyosztatú mémje kapcsán ismerhetik leginkább: az amerikai énekesnő kihívásként összerakta, milyen – különböző – képet mutat magáról Facebookon, Instagramon, LinkedInen és Tinderen. A 75 éves híresség volt – és lesz is még – Playboy-címlaplány, de gyerekkönyv-szerzőként szintén jegyzik, és időnként szakácsnőként is megcsillantja tudományát. A Countryzene Királynője a Dél konyhájába vezet be, mely ételekhez az Államok többi régiójában nehézkes volna hozzáférni. Vagy ha a menüben szerepel is egy-egy specialitás, akkor sem biztos, hogy jól készítették el.

 

A régimódi édes tea, keksz vagy a gravy szósz ritkaságnak számít Északon, mely a déli államokban viszont elengedhetetlen. Parton szülőföldje, Kelet-Tennessee büszkesége – még 2008-ban kérdezték meg tőle, hogy ha főzőműsorban szerepelne, miket készítene. Természetesen csupa hazai ízben gondolkodik azóta is, mely főleg zsírban tocsogó ételeket jelent: ki nem hagyná a csirkés húsgombócokat, és zöld paradicsomot is sütne. Azt csak poénból tette hozzá, hogy akár pirított mókus vagy oposszum is kerülhetne a süti és jellegzetes barna húslé-mártás mellé a terítékre. Azon már meg sem lepődünk, hogy a Parton-féle pástétomban az édesburgonya mellett a szalonnazsír is simán megfér.

Pár évvel később aztán a díva megmutatta a Hallmark csatornán, hogyan boldogul a konyhában – szerencsére a családi műsorban nem valamilyen rágcsálót filézett ki. Egy gyerekkori kedvencének állt neki, mely kőleves néven fut. Ennek az ételnek a története a magyar mesevilágban is felbukkan: az éhes vándor üres üstjében egy tiszta követ kezd főzni, majd a köré sereglő érdeklődők pakolják meg a levest minden földi jóval. A mai receptbe már nem kell persze szikladarab, de jól jön egy kis hagyma, keményítő (krumpli, rizs, makaróni vagy árpa), némi hús és zöldség, és akár egy babkonzerv is belecsúszhat. Mellé egy tepsi kukoricakenyér is süljön ki, de a savanyúságnak és a szeletelt almának is szorítsunk helyet az asztalon. A Tabasco szósz, a tejföl, a mártogatós zöldhagyma és a reszelt sajt szintén kerüljön a bőséges terítékre.

Perzsa

Forrás: outsider.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az amerikaiak új kedvence: hoagie szendvics. De milyen az?

Az amerikaiak új kedvence: hoagie szendvics. De milyen az?

Rengetegen áradoznak erről a szendvicsről, viszont igen könnyen elkészíthető házilag is. Ez a New York-i különlegesség nem bonyolult, viszont oda kell figyelni az összeállításra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.