Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

De mitől színes a karfiol?

2018. december 6.

Narancssárga sütőtök és édesburgonya, lila krumpli, piros húsú grapefruit. Színpompás gyümölcsök és zöldségek, amelyek nem csupán finomak és egészségesek, hanem vidám színeikkel garantáltan jó kedvre is hangolnak. Ne hagyjuk ki a sorból a karfiolt se, hiszen egyre többször látni a magyar standokon is lila és narancssárga példányokat. Tudjátok, hogy miért színesek ezek a zöldségek? Cikkünkből mindenre fény derül.

 

Mitől színesek?

Mindenkit megnyugtatunk, nem ételfestéktől. A számos árnyalatban létező lila karfiol az anthocianin nevű antioxidánstól kapja csodás színét, ugyanez az anyag található meg például a vörös káposztában is. A narancssárga szín először Kanadában jelent meg 1970-ben, de ezután még évekig kísérleteztek a termesztők, amire széleskörűen elterjedt. A szín egy genetikai mutáció eredménye, ennek köszönhetően a növény több béta-karotint tartalmaz, valamint 25%-kal több A-vitamin található benne, mint a hagyományos fehér karfiolban.

 

Milyen az ízük?

A színes karfiol állaga teljesen megegyezik a fehérrel, ízében is csak apró eltérések észlelhetők. A narancsszínűt „cheddar” karfiolnak is nevezik, ám egyáltalán nem emlékeztet erre az aromás sajtfélére. Íze lágy, kissé édes és krémes. A lila karfiol is hasonló ízjegyekkel bír, ebben még némi diós aroma is felfedezhető.

 

Mire figyeljünk, ha ilyen karfiolt választunk?

A lila és narancssárga karfiol színéből – legyen akár fakó, akár vibráló – nem lehet következtetni frissességére. Figyeljünk inkább a levelekre, ha azok frissnek tűnnek, vegyük meg nyugodtan.

 

Mit főzzünk belőlük?

Megsüthetjük, párolhatjuk, levesbe tehetjük vagy karfiolrizsnek is használhatjuk. Azaz a konyhában már nincs különbség a színes és a hagyományos fehér fajta között, a főzési eljárásokra ugyanúgy reagálnak.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült karfiol rizs

Sült karfiol rizs

Ez rizs, csak nem teljesen. Szuper köretötlet Krisztitől.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!