Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

De mi legyen a tojásfehérjével?

2019. január 30.

„Végy 4 tojássárgáját…” írja a recept, mi pedig már ütjük fel és választjuk is szét a tojásokat. Ha pogácsát, sodót vagy klasszikus tiramisut készítünk, bizony jócskán fog maradni felhasználatlan tojásfehérjénk. Kár a kukában végezniük – ennyire azért nem olcsó a tojás, meg persze alapanyagot sem illik kidobni egy tudatos háztartásban –, mutatjuk, mit lehet tenni a felesleggel.

 

Tárolás

A tojásfehérje hűtőszekrényben, lefedve 3-4 napot áll el, utána mindenképpen használjuk fel! Ha nagyobb mennyiség szakadt egyszerre a nyakunkba, öntsük légmentesen zárható műanyag zacskókba vagy dobozokba, és tegyük a fagyasztó mélyére. Érdemes porciózni, azaz kisebb mennyiségekben mélyhűteni, így mindig pont annyit tudunk majd elővenni, amennyire szükségünk van.

 

Azonnali fehérjementés

1.Habcsók

Tömény cukor, de legalább falja a fehérjéket. A habcsókok ráadásul arra is szuperek, hogy tortákat díszítsünk velük, így nem muszáj az elkészült szépségeket behabzsolnunk, elegendő gyönyörködnünk bennük. Ne feledjük, ételfestékkel színezhetjük is habcsókjainkat.

 

2.Pavlova

Maradva a habcsók tematikánál, fehérjetúltengés esetén a Pavlova-torta is kitűnő választás. A tortára kanalazzunk lágy tejszínhabot vagy vaníliás mascarponét, végül pakoljuk meg tetszőleges gyümölcsökkel. Habkönnyű és mutatós desszert, tökéletes vendégváró.

 

3.Light „rántotta”

Rendben, az elnevezéssel csak vicceltünk! Azonban tény, hogy sokan csak tojásfehérjéből készítenek maguknak reggelit vagy vacsorát, ha igazán vissza szeretnék fogni a kalóriabevitelt.

 

4.Panír

A hagyományos panír helyett készíthetünk bundát keményítőből, fűszerekből és tojásfehérjéből. Például ezzel készül sokak kedvence a sarki kínai büféből, az illatos-omlós csirkemell.

 

5.Nedvesség elzárására

Ha quiche-t vagy egyéb omlós tésztát készítünk, érdemes bevetni ezt a trükköt. Mielőtt a folyékony tölteléket az alapra öntenénk – akár elő kellett sütnünk a tésztát, akár nem –, kenjük le egyenletesen, vékony rétegben kevés tojásfehérjével, majd tegyük két percre a forró sütőbe. A tojásfehérje megszilárdul, és szépen elzárja a nedvesség útját.

 

6.Kenéshez

Kekszek, pogácsák tetejét tojásfehérjével is lekenhetjük. Ha pedig a sütink tetejére magokat szórnánk, a tojásfehérjébe is remekül bele fognak tapadni.

 

7.Sütemény tetejére

Ugye, hogy mennyei beleharapni egy kívül ropogós, belül puha habrétegbe? Készítsünk akár máglyarakást, amerikai citromos-habos pitét vagy női szeszélyt, 2-3 plusz tojásfehérje nem fogja elrontani a habkoronát. (Persze a többi hozzávaló menyiségét is növeljük meg arányosan.)

 

8.Desszert csak fehérjéből

Püspökkenyér készülhet kizárólag tojásfehérje felhasználásával. Puha, könnyű süti, isteni elmajszolni belőle 1-1 szeletet a délutáni kávé vagy tea mellé. Ha pedig csak pár percünk van a desszertre, dobjunk össze egy gyors gyümölcshabot.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hűtőbe kell-e rakni a tojásokat?

Hűtőbe kell-e rakni a tojásokat?

Meglepő tények a témában

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?