Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csomagolásmentes jövő

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz a felhalmozott szemét mennyisége, aminek egy jelentős része az élelmiszerek csomagolásából keletkezik.
2016. május 2.

TZS_Csomagolasmentes_jovo_2

Tudatos vásárló – kevesebb szemét

Az élhetőbb jövő érdekében néhány országban úgynevezett csomagolásmentes boltokat nyitottak. Ezekben a boltokban minden élelmiszert dobozokban, zsákokban, üvegekben tárolnak, és kimérik a kívánt mennyiséget. Így nem csak a csomagolást spóroljuk meg, de nem is viszünk haza fölösleges élelmiszert.
Brüsszelben a hulladékot nem termelő bolt, vagy nevezhetnénk inkább piacnak, nagy sikernek örvend. Egy normális piactól eltérően, délben nyit, és késő délután zár, így mindenki megtalálhatja a számára ideális időt a bevásárlásra. Néhány autónak is van hely az udvaron, de jóval több helyet biztosítanak a bringával érkezőknek.

A bolt kínálatát nevezhetjük szegényesnek egy szupermarkettel összehasonlítva, de használhatjuk az ésszerű kifejezést is, vagyis mindent megtalálunk a polcokon és a tárolóedényekben, amire valóban szükségünk van. Húst, tejtermékeket, kenyeret, tojást valamint zöldséget és gyümölcsöt az idénynek megfelelően.

Üvegek, zsákok, dobozokTZS_Csomagolasmentes_jovo_3

A csomagolásmentes bolt megoldást kínál néhány nem megoldott problémára, de ehhez a vásárlói oldalra is szükség van. Tudatos vásárlók nélkül nem működne a rendszer. Bevásárlás előtt fel kell készülnünk: tudnunk kell, hogy miért megyünk, hogy a mennyiségeket pontosan ki tudjuk mérni. Zsákok, üvegek és dobozok nélkül ugyan elindulhatunk otthonról, hiszen minden boltban vásárolhatunk tartós tárolóedényeket, de jobb, ha a már meglévővel indulunk útnak, hiszen ezért csomagolásmentes a bolt.

Magyarországon októberben nyílt az első csomagolásmentes bolt, noPack néven, Budaörsön. A bolt vezetői egész hálózatot szeretnének létrehozni, reméljük, hogy a vásárlóközönség is meglesz hozzá!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tényleg hungarikum a tejföl?

Tényleg hungarikum a tejföl?

Bizonyára sok olyan alapanyag van, amelynek használata egy-egy nemzet konyhájára jellemzőbb, mint másokéra, a magyar konyhát alapvetően meghatározók között a tejföl előkelő helyet foglal el.
Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Wellnesshétvége a családdal, gluténérzékenyen? Nem sci-fi, de komoly előzetes tervezést igénylő hadművelet!
9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

Minden tiszteletünk azoké, akik lelkesen készítenek kovászt a házi ciabattához, főznek otthon sört vagy füstölnek halat a kert végében, de vannak napok, mikor 15 perc áll rendelkezésünkre, hogy vacsorát készítsünk a családnak, vagy a vendégeknek. íme néhány ötlet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!