Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokoládéval vagy kakaóporral sütsz? Nem mindegy, mikor melyiket használod!

Brownie, csokis keksz, csokoládétorta...csokoládéval vagy kakaóporral sütöd? Nem mindegy!
2016. április 24.

A legjobb csokoládés süteményt, kekszet, tortát is elronthatod, ha nem követed a receptben leírtakat. Nem cserélhető fel szabadon a csokoládé és a kakaópor! Tudod, hogy miért? Elolvastuk, elmeséljük.

Mindketten a kakaófa terméséből, a kakaóbabból készülnek, a végtermék mégis különböző. A keserű csokoládé két összetevője a kakaómassza és a kakaóvaj. A kakaópor pedig a masszából készül, és elég kevés zsiradékot tartalmaz. A kakaópornak erőteljes és intenzív íze van, mivel alacsony a zsírtartalma.

csokolade_3Miért holland a kakaópor?

A holland jelző nem a kakaó származását jelenti, hanem a lugosítási eljárást. A kakaópor egy természetes alapanyag, amely a kakaómasszából készül, és alacsony a zsírtartalma, ami miatt sokkal intenzívebb ízt ad egy süteménynek, mint a csokoládé. Sokkal “csokisabb” ízt érhetünk el egy süteményben, ha kakaóporral dolgozunk, mintha csokoládéval. Ami pedig az állagot illeti, van olyan sütemény, aminek jót tesz, ha csokoládét adunk hozzá, van, aminek ha kakaóport, főleg a száraz süteményeknél, mint például a kekszek.

Melyikkel mi történik hő hatására?

Alacsony zsírtartalma miatt a kakaópor nem érzékeny a hőre. Morzsás állagot ad a muffinnak, csokoládékenyérnek és más kakaóporral készült süteményeknek. A csokoládéban a kakaóvaj szobahőmérsékleten megszilárdul, így adva szilárdabb, sűrűbb, és néha szárazabb állagot, míg a kakaópor lággyá és és puhává teszi süteményeinket.

Forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládémennyország - Brüsszeli séta

Csokoládémennyország - Brüsszeli séta

Amikor a nemzeti öntudathoz a csokoládé is hozzátartozik, akkor tudjuk, hogy vagy Svájcban, vagy Belgiumban járunk. Ezúttal Brüsszel a helyes megfejtés, bámultunk és kóstoltunk.
10 tételben a csokiról és a kakaóról

10 tételben a csokiról és a kakaóról

A tél kiemelten bővelkedik csokis nyalánkságokban, ami igazán nagyszerű dolog, mert hát lássuk be, a nagy hidegekben mindannyiunkra ráfér egy kis kényeztetés. És pár információ, hogy profin választhassunk.
Villámgyors csokoládés, banános muffin

Villámgyors csokoládés, banános muffin

Nagyon gyors és elronthatatlan muffin, a csokoládé és a banán klasszikus párosításával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.