Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokoládémennyország - Brüsszeli séta

Amikor a nemzeti öntudathoz a csokoládé is hozzátartozik, akkor tudjuk, hogy vagy Svájcban, vagy Belgiumban járunk. Ezúttal Brüsszel a helyes megfejtés, bámultunk és kóstoltunk.
2016. március 12.

Az elsőre is föltűnik, hogy a százalékos arányokat tekintve is föltűnően sűrű a csokiboltok aránya bármilyen más típusú bolthoz képest. Mindegyiknek saját hangulata, illatai és ízei vannak. Nem győztük végigkóstolni a végtelen kínálatot. Az alsó árkategória magyar viszonylatban sem számít drágának, míg a felső határ csillagos ég. Mi az arany középútra szavazunk, ebben az egyik legjobb az Elisabeth hálózat. A csokoládé elsőosztályú, majdnem százféle ízzel játszanak, a boltok csinosak, az eladók kedvesek. Jó, ez utóbbira nyilván csak mi figyelünk, akiknek még mindig lutri, hogy egy boltban vajon milyen lesz az eladó, másnak ez aligha juthat eszébe.

Szabad egy törést?TZS_brusszel_01

Városszerte árulják a hatalmas tábla csokoládékat, amiből annyit törnek le, amennyit kérünk. Ezek általában fehér, tej és étcsokoládék, nem túl sok csavarral, csak egy kis mogyoróval vagy dióval. Szinte minden édességboltban hozzájuthatunk a leginkább gyümölcskenyérre hasonlító süteményt, ami liszttel alig, magvakkal és aszalt gyümölcsökkel viszont annál inkább találkozott. Senkit ne tévesszen meg mérete, egy kis darabka is legalább fél kilót nyom. Ha drágáljuk a mozikban árult pattogatott kukoricát, nagyot fogunk nézni a BePop kirakatánál. Egy kis pohár popcornért 7 eurót (2000 forint) kérnek, igaz, nem egyszerű kukoricáról van szó, ezerféle szín és íz közül választhatunk. Óriási a választék a legkülönfélébb süteményekből, cukrokból, édességekből. Ellenállhatatlanok a kirakatokban tornyosuló szárított és színes cukorral bevont gyümölcshegyek. Néhány darabot feltétlenül vegyünk magunkhoz kis papírzacskóban, városnézés közben.

Csoki, kávé sör – mi kellhet még?TZS_brusszel_05

Forró csokoládéból sincs hiány, bármilyen ízre is vágyódjunk, biztosan megtaláljuk kedvencünket. Beülni is hangulatos egy-egy kávézóba, de magunkkal is vihetjük. Egyre divatosabbá válik a piacozás is Európa fővárosában. Több helyen is belebotlottunk kézműves piacokba, ahol maguk a termelők árulják termékeiket. Nem versenyeznek egymással, minden piacon van egy sajtos, egy húsos, egy szörpös, lekváros. És nem lenne Brüsszel Brüsszel, ha nem lehetne végtelen számú csapolt és üveges sört kapni. A söröző szó hallatán egy meleg hangulatú, elegáns, vöröses fából készült pultból és ezer csillogó talpaspohárból álló helyiséget képzeljünk magunk elé. Itt is felhajthatunk néhány pohárral, de sörboltokba is ellátogathatunk, ahonnan rövid időn belül valószínűleg nem fogunk tudni szabadulni a bőség zavara miatt. Ha Budapesten vágyódunk ilyesmire, akkor nézzünk körül itt.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legjobb pizza nyomában

A legjobb pizza nyomában

A legenda szerint a modern pizza feltalálója a nápolyi Raffaele Espositó volt, aki 1780-ban nyitotta meg a Pizzeria di Pietro e Basta Cosit, ami ma Pizzeria Brandi néven működik Nápolyban, a Via Toledo és a várdomb között található városrészben.
Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Egy barátommal töltöttünk három napot Londonban. Most, hogy Debrecenből is indul gép, tényleg karnyújtásnyira került az angol főváros. És kapaszkodjanak az olvasók, az angol gasztronómia nemcsakhogy létezik, hanem roppant izgalmas is!
Firenzei séta

Firenzei séta

Számtalan hely vállalkozik arra Firenzében, hogy jó áron és megbízható minőségben szolgálja ki a vendégeket. Ezúttal direkt nem tértünk le a nagy ösvényekről, merthogy még ott is szinte lehetetlen mellényúlni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.