Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Csoki, csokoládé – kakaó?

Tuti, hogy Horvát Sára még tud újat mondani a témában...
2016. szeptember 17.

Szerintem ez így elég is, a csoki csokival jó, a csokoládé pedig csokival. És annak ellenére mondom ezt, hogy kamaszkoromban egyszer csak megutáltam a csokoládét, mert mentolos rágó mellett tároltam a fiókban, és átvette az ízét. Évekig rá sem tudtam nézni, de ma már ez nincs így, sütni, főzni is szoktam vele, bár önmagában még mindig nem eszem.

 Azt mindenki tudja, hogy a csokoládé édes, talán egyedül akkor nem, amikor 99%-os kakaótartalmút vesz belőle az ember, mert akkor viszont meglehetősen keserű. A kakótartalom, a cukor aránya, valamint a kakaóvaj mértéke számít egy tábla csokoládé ízénél, ezeken kívül pedig további adalékok, vagy a kakaótartalom hiánya szerint beszélünk csokoládéfajtákról.

A jellemzően nagy százalék kakaó és kakaóvaj tartalmú, kevés cukorral készült csokoládé az étcsokoládé, a hozzáadott tejporral, vagy édes sűrített tejjel készülő csoki a tejcsoki, és a kakaóvajas, tejes, cukros csokoládé pedig a fehércsoki, ebből úgy-ahogy van, hiányzik a kakaó, ezért is fehér(es).

 Ma már az is köztudott, hogy a csokoládé, de legalábbis a kakaó egészséges, flavonoidokat tartalmaz, melyek antioxidánsok és gyulládáscsökkentő hatással is bírnak, valamint ezek miatt lesz a különböző növényeknek élénk színe. Persze tudomásul kell venni,  hogy attól, mert a kakaó egészséges, a hozzáadott cukor még nem lesz az, így aki óvja a fogait és vigyáz a vonalaira, az naponta kevés étcsokival jól jár, ennél többel, vagy másfajta csokoládéval viszont már nem annyira.

 És, hogy ne csak a csokoládéról essen szó, hanem a kiindulópontról, vagyis a főszereplőről is, elmondok egy nyílt titkot a kakaóról.

Ismeritek a holland kakaót, ugye? Ez nem attól kapta a holland elnevezést, mert kis papucsokat visel, hanem mert a hollandok az eredetileg 4-5 pH-val rendelkező kakaóport – a pörkölt kakaóbab kakaóvajtól megtisztított maradékát – a feldolgozás során lúgosítják, így a pH-ja 7 lesz.

Ez egy sor különbséget jelent: míg a “sima” kakaópor savas, szinte citrusos ízhatású, a holland kakaó sötétebb színű, és földesebb, selymesebb ízű. És ha már a kémiát is iderángattam, van egy nagyon fontos különbség a kettő között: a kakaó savassága azt is jelenti, hogy bizonyos alapanyagokkal képes, vagy nem képes reakcióba lépni mondjuk egy sütemény tésztájában. Mivel a holland kakaó nem savas, a lúgos szódabikarbónával nem tud reakcióba lépni, ezért ott mindenképpen sütőport kell használni, ami nedvesség hatására gyakorlatilag önmagával is képes reakcióba lépni a többféle hozzávalónak (köztük van azért a szódabikarbóna is) köszönhetően. A sima kakaóporhoz viszont elég lesz szódabikarbónát adni, és máris megemelkedik a süti. Ha ez viszont nem fontos, mondjuk szószoknál, akkor a választás már csak pusztán ízlés kérdése.

 És akkor nézzük, mire használható a csoki, vagy a kakaó: egyértelmű, hogy desszertek készítésére. Azonban tudtad-e,  hogy sós ételekhez is jó? A mexikóiak a saját, fűszeres csokoládéjukat használják pl. a mole nevű szósz egy változatához, amelyet többféle chiliből hosszan főznek és húsok mellé fogyasztják. És az megvan,  hogy a kakaóval bedörzsölt oldalas tökéletes barbecue alapanyag? És hogy a közel-keleti padlizsánkrémet, a baba ghannouj-t elkészítheted fehércsokival is, hogy még krémesebb legyen?

Na, csak tudok újat mondani…

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nyers csokitorta

Nyers csokitorta

És igen! Lehet istenien és csábítóan finom, az egészséges étel is. Nyers, mert nem kell se sütni se főzni, nem kell bele cukor, tojás és tej sem, mégis megszólalásig hasonlít az "igazira".
Dupla csokis csokitorta

Dupla csokis csokitorta

Mi lehet jobb egy csokitortánál? Csakis egy vastag csokibevonattal készülő csokitorta. Ráadásul még mérleg sem kell a tészta összeállításához.
Csokilikőr

Csokilikőr

Iható karácsonyi ajándék!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!