Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csodás szín, üde zamat - borsót bele!

Kétségtelenül a tavasz és a kora nyár szupersztárja a zöldborsó, május végétől élvezhetjük az édes szemeket, és szezonjában együnk belőle annyit, amennyit csak lehetséges, hiszen egy teljes évet kell várnunk az újabb randevúra.
2016. június 6.

A borsóra is igaz, mint sok más társára, hogy nyersen a legegészségesebb, de persze főzve is nagyon tápláló. A borsó vitamintartalma magas, jelen van benne az ábécé első fele, azaz az A-, B-, C- és E-vitamin. Ásványi anyagokból felvonultatja a vasat, káliumot, foszfort, kálciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. Különösen jeleskedik magnéziumtartalom terén, ami segíti a kálcium felszívódását, ez pedig a csontok egészsége szempontjából fontos. Ha mindezeket nem vesszük figyelembe, akkor se kell senkit különösebben biztatni arra, hogy a kifejtett, zsenge zöldborsóból marékszám lapátolja a szájába a szemeket, érdemes erre a vásárláskor is odafigyelni.

Mire figyeljünk a piacon?

Tudnunk kell, hogy a borsó cukortartalma nagyon rövid idő alatt képes keményítővé válni, hosszú tárolásnál ez elkerülhetetlen. Viszont a keményítő tartalom jelentősen rontja az élvezeti értéket, magyarán az a borsó már fabatkát sem ér. Úgyhogy azok a szerencsések, akiknek a kertjében megterem a borsó, könnyű helyzetben vannak, hiszen akkor szedik a borsót, amikor meg is tudják főzni. Akik piacon kényszerülnek megvásárolni, nos, ők is próbálják meg még aznap tányérba varázsolni a borsót. Sajnálatos módon ez a keményítősdi a főzéskor is jelen van, ezért ne főzzük sokáig a zöld szemeket, mert van az a pont, ahonnan már nincs visszaút, borsónk kemény lesz, és soha többé nem is puhul meg. Azt talán mondani sem kell, hogy a harsogóan zöld hüvelyeket vásároljuk meg, ha belemarkolunk a borsóhalomba, hallanunk kell azt a jellegzetes recsegő hangot, amit a friss hüvelyek adnak ki. Ha hiába fülelünk, keressünk másik árust, másik halmot.

Változatok egy témárazoldborso

Leves, főzelék, köret, saláta, pitetöltelék egyaránt készíthető borsóból, gondoljunk csak a jó öreg rizi-bizire, a derék francia salátára. Újításként próbáljuk ki az angolok szeretett zöldborsópüréjét, hátha új kedvencet köszönthetünk étrendünkben. Általában úgy készítik, hogy a borsót egy-két szem újkrumplival, zöldfűszerekkel együtt főznek meg, majd a leszűrt finomságokat pürésítik. Ez nemcsak köretnek jó, de akár kenyérre is kenhetjük az így előállított, harsogó zöld krémet. A borsó fontos alkotóeleme például a pásztorpitének is, süthetünk belőle frittatát, vagy használjuk az indiaiak híres samosájába töltelékként. Mivel a borsó és a petrezselyem házassága az égben köttetett, hacsak nincs nyomós ellene szóló okunk, használjuk gazdagon a petrezselymet a borsós ételek ízesítésére. Hasznos tipp még: ha főzeléket, levest főzünk a borsóból, néhány alaposan megmosott hüvelyt is dobjunk a fővő ételbe, ez erősíteni fogja a friss borsó jellegzetesen édes ízét. Tálalás előtt távolítsuk el a héjakat.

Jégre vele!

Bár elég macerás, tartósíthatjuk saját konyhánkban is a tavaszi zsenge zöldborsót. Persze egyszerűbb kivenni egy-egy csomagot a bolti hűtőpultokból, jó játék az otthoni pepecselés is vele, ha van rá időnk. A kifejtett zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük 3-4 percig, majd tegyük jeges vízbe. Terítsük a borsót konyharuhára vagy papírtörlőre, szárítsuk meg, zacskózzuk be, és már mehet is a fagyasztóba. Legyünk előrelátóak, tegyünk mellé alufóliában összevágott petrezselymet is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mentás zöldborsófőzelék

Két remek zöld találkozása: menta és zöldborsó egy főzelékben.
Rizses hús oldalasból, gombával és zöldborsóval

Rizses hús oldalasból, gombával és zöldborsóval

Egy újabb menzai klasszikus, ami azonban nyomokban sem emlékeztet az iskolai verzióra. Jó alapanyagokból, egy kis odafigyeléssel, remek vacsora készíthető.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!