
Csodálatos tésztavariációk pitére - Egy pie, hat alap
Többféle tésztát is használhatunk pie fedésre. Nagy-Britannia különböző régióiban ezek mindegyikét máshogy készítik: van amit már gyúráskor zöldfűszereznek, van amihez több zsiradékot adnak vagy több tejet.
Látható, hogy pie tésztából is van “kismillió”, most azonban az legegyszerűbben elkészíthető fajtákon megyünk végig.
A következő receptek mindegyikéből 50-80 dekányi tészta készíthető. Ez pont annyira elég, hogy egy nagy pie-t teljesen lefedjetek és még maradjon valamennyi a díszítésre vagy egy kisebb edényben kisütött piera, készíthetünk belőle sajtrudacskákat vagy akár jól becsomagolva elrakhatjátok a hűtőbe is. Három napig simán eláll.
Nyújtás előtt mindegyiket hagyjuk állni minimum 30 percet. Kivétel a forróvizes tészta, lásd lent.
Omlós tészta (shortcrust pastry)
A mi leveles tésztánkhoz hasonlít legjobban.
Nagyon egyszerű elkészíteni és könnyen gyárthatunk belőle édes verziót is, gyümölcsös pie desszertekhez.
50-60 dkg tésztához:
40 dkg liszt
egy csipet só
20 dkg sótlan vaj
4 ek hideg víz
Öntsük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a sót és a vajat és gyúrjuk addig, amíg zsemlemorzsához hasonló darabkákat nem kapunk. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy kényelmesen gyúrható legyen (de ne tocsogjon) és fél-egy perc alatt finoman dolgozzuk össze, simára. Majd tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.
Faggyús tészta (suet pastry)
Ezt a tésztát lehet a leggyorsabban elkészíteni – tényleg baromira gyorsan. Az egyetlen dolog, amit figyelni kell, hogy ne adjunk hozzá túl sok tejet, mert akkor már nem menthető.
Kézzel vagy tésztagyúró géppel is elkészíthetjük. Ha nincs gép, akkor figyeljünk arra, hogy az egész tészta lényegét, a faggyút, vágjuk nagyon apróra.
A legjobb a marhafaggyú, amit mindenképpen tegyünk a fagyasztóba, felhasználás előtt!
70 dkg tésztához:
40 dkg liszt
egy csipet só
20 dkg marhafaggyú
kb 1,5 dl tej
Öntsük a lisztet egy mély tálba adjuk hozzá a sót és a faggyút majd lassan öntsük hozzá a tejet hogy kényelmesen gyúrható legyen (de ne tocsogjon). Ha túl sok tejet öntöttünk, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Dolgozzuk össze, majd tegyük egy vékonyan belisztezett nyújtódeszkára és gyúrjuk jó pár percig, amíg szép, sima felületű, cipó formájú tésztát nem kapunk. Gyúrás közben nyugodtan bánhatunk vele keményebben – nem olyan nyámnyila, mint a vajas barátja…
Ha megvagyunk, tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.
Tejfölös tészta (soured cream pastry)
Számomra a legjobb és legfinomabb pie tészta alap. Nagyon egyszerűen egybe lehet dolgozni, krémes, olvad a szánkban és sütés után gyönyörűen fényes.
Kiváló alap egyébként ízesített tésztákhoz is: elég csak zöldfűszereket és citromlevet hozzáadni.
80 dkg tésztához:
50 dkg liszt
egy csipet só
25 dkg sótlan vaj
1dl tejföl
Öntsük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a sót és a vajat és gyúrjuk addig, amíg a zsemlemorzsához hasonló darabkákat nem kapunk. Öntsük hozzá a tejfölt és gyúrjuk egybe, amíg szép, sima felületű, cipó formájú tésztát nem kapunk. Tekerjük fóliába és minimum 30 percig hagyjuk állni.
Forróvizes tészta (hot water pastry)
A legjobb tészta hideg pieokhoz (pl. a porky pie, azaz sertés/disznó pie, kolbászból). Elkészítés? Pont úgy, ahogy a neve sejteti: forró víz kell hozzá.
Figyelem! Eszünkbe ne jusson állni hagyni, hűtőbe tenni a tésztát! Azonnal használjuk fel, különben egy rémálommá válik az egész sütés!
80 dkg tésztához:
50 dkg liszt
2 kk cukor
1 tojás
2 dl víz
50 dkg sótlan vaj
10 dkg sertészsír
Öntsük a lisztet egy mély tálba, adjuk hozzá a cukrot, üssük a közepébe a tojást. A vajat, a zsírt és a vizet tegyük egy lábosba, lassú tűzön, kevergetve forraljuk fel, majd óvatosan öntsük a lisztes részhez és késsel vagy kanállal keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ha picit már hűlt a tészta, akkor kezdjük el gyúrni, majd ha kész, egyből nyújtsuk ki és használjuk fel. Hűtőbe ne rakjuk! Lehetetlenség utána dolgozni vele!
Édes tészta (sweet pastry)
Ez a tészta az alapja a francia sablé keksznek. Sablé franciául annyit tesz: homokos, ami ebben az esetben a tészta puha, de darabos állagára utal.
Eléggé tömör, kemény, sűrű tészta így mindenképpen hűtsük le rendesen, mielőtt nyújtani akarjuk.
70 dkg tésztához:
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 ek habtejszín
1 tojás sárgája
35 dkg liszt (átszitálva)
Használjunk egy mixert hogy a vajat és a tejszínt összedolgozzuk, szórjuk meg a porcukorral és üssük bele a tojássárgáját is. Ezután öntsük bele a lisztet és alacsony fokozaton jól dolgozzuk össze.
Ha kész, borítsuk egy vékonyan belisztezett nyújtódeszkára és néhány perc alatt gyúrjuk egybe. Nyújtsuk 1 cm vastag kör formára (kézzel is megteszi), tekerjük fóliába és legalább 4 órára tegyük a hűtőbe!
Leveles tészta (puff pastry)
Vegyünk kész leveles tésztát, leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás. Fektessünk a töltelékre a hangsúlyt.
