Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Caffè Italiano: kávéismereti kisokos – és JÁTÉK!!!!

Akár Olaszországban, akár itthon szeretnéd megörvendeztetni magad egy tökéletes kávéval, jó, ha pontosan tudod, melyik kávékészítési mód mit jelent, ezért összefoglaljuk a leggyakoribb és legnépszerűbb kávéfajtákat és játszani is hívunk!!
2017. March 27.

Akár Olaszországban, akár itthon szeretnéd megörvendeztetni magad egy tökéletes kávéval, jó, ha pontosan tudod, melyik kávékészítési mód mit jelent, milyen arányban és sorrendben kerülnek kedvenc forró – vagy épp jeges – frissítőd alkotóelemei a csészédbe! Alább összefoglaljuk a leggyakoribb és legnépszerűbb kávéfajtákat.

Caffè vagy Caffè normale: ez az a kávé, amit mi magyarok „eszpresszónak” hívunk. Az igazi, olasz presszó kávé lehetőleg 88-92 fokos hőmérsékletű vízből és frissen őrölt babkávéból készül, a tetejét vékony, mogyoróbarna hab, az úgy nevezett „crema” koronázza.

Ristretto: ez alig több, mint egyetlen korty, szinte „méregerős” kávé, a presszó kávé esszenciája

Doppio: dupla adag eszpresszó egy csészében. Ugyan létezik ez a fogalom, de az olaszok ritkán fogyasztanak ilyen kávét, inkább napjában többször is betérnek a kedvenc kávézójukba egy-egy szimpla eszpresszóért.

Cappuccino: egyenlő arányban van benne kávé, forró tej és tejhab

Caffè latte: presszó kávé sok forró tejjel és kevés tejhabbal

kavekremes

Latte macchiato: gőzölt tej egy „cseppnyi” presszókávéval felöntve

Caffè macchiato: presszó kávé egy cseppnyi gőzölt tejjel nyakon öntve. A fentebb említett, sok tejet tartalmazó és csak délelőtt fogyaszott kávékkal ellentétben ezt a nap bármely szakában fogyasztják az olaszok.

Caffè corretto: szó szerint „korrigált kávét” jelent, ami nem más, mint egy kevés alkohollal (pl. grappa vagy sambuca) megbolondított presszó kávé.

Amalfi

Caffè americano: az amerikai turisták igényeire szabva, az olaszok elkezdtek „amerikai” kávét készíteni. Ez az ő olvasatukban sok forró vízzel felhígított eszpresszó kávét jelent.

Caffè lungo: ez a másik, kevésbé “hosszú kávé” szintén forró vízzel felhígított presszó kávéból készül, de sokkal kevesebb vízzel, mint az „amerikai” kávé.

Caffè shakerato: más néven jeges kávé. Készíts magadnak egy caffè lungót ízlés szerint cukorral vagy anélkül, öntsd  egy jégkockákkal teli koktél-shakerbe, és 10-15 másodpercig erőteljesen rázd meg. A végén szűrd ki belőle a jeget, és élvezd az elkészült, sűrűre felhabosított, jéghideg frissítődet!

mentas

Mocha: az édesszájúak kedvence: presszó kávé csokoládésziruppal, egy kevés forró tejjel, a tetején pedig tejszínhabbal.

fahejas_tejszinhabos

A variációk száma végtelen! Sőt, ezeken túlmenően, rengeteg féle alkoholos vagy szirupos kávékoktélt is lehet készíteni a szivárvány minden gyönyörű színében, egymásra rétegezve a különböző sűrűségű és hőmérsékletű likőr- és tej vagy tejhab-, tejszínhab-, valamint kávérétegeket. A végeredménynek csak a fantáziánk szabhat határt!

Aki pedig szívesen megkóstolna egy hagyományos vagy kreatív kávéitalt eredeti, 100% olasz kávéból, annak érdemes kipróbálnia a MOKADOR kávékülönlegességeit. A MOKADOR Olaszország 25 legjobb kávépörkölő üzemének egyike, amely a világ legjobb termőhelyein szüretelt, gondosan válogatott, speciálisan pörkölt és érlelt kávészemekből készíti  szemes, kapszulás és podos kiszerelésben kapható kávétermékeit.

Ezen a héten is játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!

Kattints a MOKADOR Magyarország Facebook oldalára, és mondd el kommentben, hogy a cikkben felsorolt kávéfajták közül melyik a kedvenced. Ha szerencsés vagy, nyerhetsz 4×10 db MOKADOR kapszulát Nespresso kávégéphez, így hamarosan eredeti olasz kávéból készítheted el magadnak a kedvenc reggeli vagy délutáni frissítődet!

Ne felejtsd el lájkolni a MOKADOR oldalát, mert az oldal követői közül sorsolnak nyertest! Sorsolás: 2017. március 31. péntek, este 6 órakor!

 

(x)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kávécserjétől a kávés csészédig: mi az olasz kávé titka?

A kávécserjétől a kávés csészédig: mi az olasz kávé titka?

Ezen a héten is játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!