Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Buborékválasztó a hétvégére

2018. november 9.

Nemcsak a szilveszteri mulatságok sztárjai lehetnek a buborékos italok, a hétvégi buliban is nyugodtan kibonthattok egy-egy palackkal belőlük. Beszerezni sem nehéz ezeket a finom italokat, az utóbbi években egyre többféle habzóbor került boltok polcaira. Eredetijük az olasz prosecco. Tegyük tisztába a fogalmakat: pezsgő vagy habzóbor?

A pezsgő francia eredetű, nevét Franciaország egyik északkeleti régiójáról, Champagne-ról kapta. Chardonney, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtájú szőlőből készítik. A prosecco pedig olasz ital, az ország Veneto tartományából származik, és egy Glera nevű szőlőfajtából készül, amely már az ókori Rómában is ismert volt.

Az elkészítés folyamata szintén különbözik a két italnál. Közös, hogy két erjesztési folyamaton mennek keresztül, amelyből a második adja a végtermék pezsgését. Egyúttal itt rejlik a különbség is. A pezsgő palackozva erjed, ezáltal válik buborékossá, a prosecco pedig rozsdamentes acéltartályokban, amely gyorsabb és olcsóbb megoldás. Az előállítási mód miatt egy palack pezsgő átlagosan háromszor annyiba kerül, mint egy üveg prosecco.

Ízük is eltér, a pezsgőnél a citrus, a barack, a cseresznye és a mandula a jellemző ízjegyek, a prosecco pedig édesebb zöld alma, sárgadinnye, körte ízeket hordoz. Így ha vacsoramenüvel kápráztatjátok el vendégeiteket, érdemes ezeket a jegyeket figyelembe venni, összehangolni a fogásokkal.

Végül ne feledkezzünk meg a gyöngyözőborról sem! Ez az ital a habzóborok rokona, ám kisebb szénsavtartalommal rendelkezik.

 

Forrás: House Beautiful

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

Habkönnyű szilveszteri pezsgőkrém

Szuperül mutat a szilveszteri svédasztalon, ráadásul ebbe a pezsgőkrémbe főzött tojássárgája kerül, ezért a nyers tojásos desszertektől idegenkedők is bátran fogyaszthatják.
Egyszerű alapanyagok különleges tálalásban: Kacsamell pezsgőmártással, zöldséges cobblerrel

Egyszerű alapanyagok különleges tálalásban: Kacsamell pezsgőmártással, zöldséges cobblerrel

Gondolkoztok még a karácsonyi főételen? Akár Szentestéről, akár 25-éről van szó, ezekre a napokra különleges étel dukál. Például egy finom kacsamell selymes, vajas-pezsgős mártással. A köret állhat egyszerű alapanyagokból, de érdemes feldobni, különlegessé varázsolni: mondjuk parmezános cobblertészta alá rejteni a zöldségeket.  
Igyunk pezsgőt sültkrumplival

Igyunk pezsgőt sültkrumplival

Ez a második igen furcsa párosításunk a hétre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!