Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Brunch, a ráérős villásreggeli

2018. december 20.

Ha hiszitek, ha nem, a nálunk viszonylag friss trendnek számító „brunch-olás” jelentős múltra tekint vissza, az első brunch-ok a 19. század végére tehetők. Hogy pontosan mit jelent, honnan ered és mi köze a Bloody Mary koktélhoz? Cikkünk minderre választ ad.

 

Honnan származik az elnevezés?

A brunch angol nyelvű szóösszetétel, amely a reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) szavak összevonásából jött létre. Délelőtti, tartalmas, a reggelinél bőségesebb, sokszor alkohollal kísért étkezést jelent. Első bizonyított említése 1895-ből maradt ránk. Ekkor jelent meg egy újságcikk, amely a tradicionális vasárnapi ebédnél könnyebb étkezésről, azaz a brunch-ról számolt be. Innentől fogva indult hódító útjára, igazán közkedvelt az 1920-as évek Amerikájában lett.

 

Milyennek képzeljük el az első brunch-okat?

Két elmélet létezik. Egyik szerint a korai brunch-ok angol vadászreggelik voltak. Ilyenkor a frissen levadászott állatok húsából készült a lakoma tojásokkal, gyümölcsökkel és édességekkel. Egy másik elmélet pedig úgy vélekedik, hogy ez az étkezési forma nem volt más, mint a katolikusok templomlátogatást követő bőséges reggelije.

Amerikában Chicagóból kezdett elterjedni, ez a város ugyanis az országot átszelő útvonalak féltávján fekszik. A szállodák gyorsan felismerték a piaci rést, kihasználták, hogy vasárnaponként általában zárva tartottak az éttermek, és villásreggelivel készültek a megfáradt utazóknak.

 

Mindig tartalmazott alkoholos italokat?

Az 1920-as években a felső tízezer tagjai vettek részt brunch-okon, olyan emberek, akik figyelmen kívül hagyták a szesztilalmat, illetve megengedhették maguknak, hogy napközben is fogyasszanak alkoholos italokat. A két világháború közötti szakácskönyvek a brunch mellé ajánlották ugyan alkohol felszolgálását a férfiaknak, de alkoholmentes koktélok receptjeit is közölték szép számban. A napközbeni alkoholfogyasztásra az évszázad közepén már a középosztály tagjai sem tekintettek rossz szemmel, így egyre elfogadottabbá vált.

A brunch-ok alapkoktélja, a Bloody Mary Franciaországból származik. Bár kinézetre hasonlít egy „ártatlan” paradicsomlére, azonban csak mértékkel fogyasszuk délelőtt, hiszen tartalmaz alkoholt. Valószínűleg azért vált igen közkedveltté, mert állítólag csökkenti a másnaposság tüneteit.   

 

Mai brunch-ok

1980 táján már olyan fogásokat készítettek, amelyek napjaink brunch-menüiben is megállják a helyüket. Sikerüket nagy részben köszönhetik a Szex és New York szereplőinek, így nem csoda, hogy az Egyesült Államok brunch-központja ma is New York városa. Sok helyen svédasztallal várják az éhes vendégeket, valamint korlátlan pezsgő alapú Mimóza és Bloody Mary koktél fogyasztási lehetőséggel. A brunch időtartalmát legtöbbször 2 órában limitálják.

 

Házi brunch

Az otthoni brunch menüjének összeállítása hálás és kreatív feladat, hiszen rengeteg különböző étel közül választhatunk ízlésünknek megfelelően. Készíthetünk amerikai palacsintát, sült bacont, tojásételeket, laktató salátákat, de akár töltött olajbogyót vagy házi keverésű koktélokat is.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsvéti tojásos brunch

A ráérős húsvéti délelőttökön csapjatok brunch-ot a családdal vagy a barátokkal. És mivel a tojás ilyenkor szinte „kötelező” a sonka mellé, készítsétek el minél többféleképpen!

Egész napos reggeli

Laktató napindító, ami akár könnyű ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!