
Brit tudósok kimutatták: a vegánok biomarkerei jobbak
Közel 177 ezer brit felnőtt adatait vizsgálták meg a University of Glasgow kutatói, és arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi étrend jobb biomarkereket eredményez, mint amilyen a húsevők profilja. A vegyes életkorú és testsúlyú alanyok mérőszámait az nem befolyásolta, hogy dohányoznak-e vagy fogyasztanak-e alkoholt.
A biomarker kifejezés olyan mérhető orvosi értékeket jelent, melyekből az egészségi állapotra vonhatunk le következtetéseket. Szív- és keringési, vagy korral járó problémákról van többek között szó, melyek szorosan összefüggenek a táplálkozással. A tudósok olyan 37 és 73 év közti, egészségesnek számító tesztalanyok vér- és vizeletmintáit vették górcső alá, akik az utóbbi öt évben nem változtattak drasztikusan az étrendjükön.
A Carlos Celis-Morales vezette csapat számára feltűnt, hogy egyre népszerűbb a vegetáriánus diéta, és hogy a növényi étrend követőinek 13 olyan biomarkere alacsonyabb, amely a rák és a keringési rendellenességek rizikóját méri. Illetve ennél a csoportnál a koleszterin mennyisége is mérsékeltebb – a rossz (LDL) és a jó (HDL) variáció egyaránt, illetve még a májfunkció is kedvezőbbnek mutatkozott.
A húsmentesek a trigliceridek és a cisztatin C nevű fehérje szempontjából szintén előnyösebb pozíciót foglalnak el, ám Celis-Morales mégsem száműzné teljesen az állati fehérjéket a menüből. Főleg ha már szokásunkká vált és régóta eszünk húst – ilyenkor inkább a mennyiségét érdemes lejjebb vinni, vagy például olajos tengeri hallal kiváltani a protein- és omega-3 igényünket.
Perzsa
Forrás: healthline.com