Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Brit tudósok kimutatták: a vegánok biomarkerei jobbak

A húsevőkhöz képest egészségesebbnek tűnnek a növényi táplálkozás hívei.
2021. július 7.

Közel 177 ezer brit felnőtt adatait vizsgálták meg a University of Glasgow kutatói, és arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi étrend jobb biomarkereket eredményez, mint amilyen a húsevők profilja. A vegyes életkorú és testsúlyú alanyok mérőszámait az nem befolyásolta, hogy dohányoznak-e vagy fogyasztanak-e alkoholt.

A biomarker kifejezés olyan mérhető orvosi értékeket jelent, melyekből az egészségi állapotra vonhatunk le következtetéseket. Szív- és keringési, vagy korral járó problémákról van többek között szó, melyek szorosan összefüggenek a táplálkozással. A tudósok olyan 37 és 73 év közti, egészségesnek számító tesztalanyok vér- és vizeletmintáit vették górcső alá, akik az utóbbi öt évben nem változtattak drasztikusan az étrendjükön.

A Carlos Celis-Morales vezette csapat számára feltűnt, hogy egyre népszerűbb a vegetáriánus diéta, és hogy a növényi étrend követőinek 13 olyan biomarkere alacsonyabb, amely a rák és a keringési rendellenességek rizikóját méri. Illetve ennél a csoportnál a koleszterin mennyisége is mérsékeltebb – a rossz (LDL) és a jó (HDL) variáció egyaránt, illetve még a májfunkció is kedvezőbbnek mutatkozott.

A húsmentesek a trigliceridek és a cisztatin C nevű fehérje szempontjából szintén előnyösebb pozíciót foglalnak el, ám Celis-Morales mégsem száműzné teljesen az állati fehérjéket a menüből. Főleg ha már szokásunkká vált és régóta eszünk húst – ilyenkor inkább a mennyiségét érdemes lejjebb vinni, vagy például olajos tengeri hallal kiváltani a protein- és omega-3 igényünket.

Perzsa

Forrás: healthline.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem csak a vegánoknak: ezek a legjobb tojás-helyettesítők

Nem csak a vegánoknak: ezek a legjobb tojás-helyettesítők

Sütéshez chia, almaszósz, banánpüré vagy mandulatej is oké?
Kedvenc vegetáriánus kajáink

Kedvenc vegetáriánus kajáink

Ezt azoknak, akik úgy hiszik, a húsmentes étkezés unalmas és egyhangú

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!