Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Boldog újévet és jó étvágyat 2016-ra is!

Elérkezett az év utolsó napja. Ilyenkor a vidám szilveszteri hangulat mellé becsempészi magát egz kis melankólia, ami mellett közvetlenül ott van azért a várakozás izgalma is. Teszünk fogadalmakat és összegezzük az elmúlt évben történteket. És koccintunk pezsgővel, eszünk lencsét, hogy szerencsések és szépek legyünk jövőre is.
2015. december 31.

09.02 Zöldséges lencsesalátaAz újévet majd mindenképpen lencsével kell kezdeni, hisz a néphit szerint ez biztosítja a következő évre a jólétünket. És ennek a lencsének megfőve szilveszter estéjén, pontban éjfélkor már az asztalon kell lennie. Ráadásul számtalan módon elkészíthető szuper alapanyag. Azt talán nem is gondolnánk róla, hogy egyike legrégebb óta fogyasztott emberi táplálékoknak. A Biblia több helyen is említést tesz a lencséről. Az egyik leghíresebb történetben az éhségét fékezni nem tudó Ézsau, aki egy tál lencse öröméért eladta az elsőszülöttségi jogát. A lencse számtalan módon készülhet a klasszikus füstölt húsos, mustáros változat mellett. És erre nekünk van számtalan lencse recept ajánlatunk.

 

 Űzzük el a bajt, durranjon a pezsgő!

buek_3

A lencse mellett pénzt hoz a házhoz az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe. És mindenképpen csapjunk valami zajt is éjfélkor, hogy ezzel elűzzük a bajt a háztól, magunktól és barátainktól. Ezt régen a legények ostorral, a kolomppal és a kereplővel próbálták elérni, és elűzni az ártó szellemeket. Napjainkban ennek megfelelője a duda, és sajnos a petárda is. De beérhetjük a pezsgő durranással is, ezzel is elérjük ugyanazt a célt. Pont annyira hangos, hogy a szellemek megijedjenek tőle, és ráadásnak ott van nekünk a csodálatos ital. Éjfél után pedig érdemes olyasmiket tenni, enni és inni, amit az újévben is szeretnénk. A pezsgő gazdagságot, jó létet szimbolizáló ital, szóval érdemes vele minél többet koccintani, hogy az újévben ne kelljen hiányt szenvednünk, és lehetőleg bőség várjon ránk.

Durranjon tehát a pezsgő, fogyjon a lencse!

Boldog újévet!

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lencsével egész évben

Lencsével egész évben

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.
Lencsével a világ körül - Az 5 legjobb megoldás

Lencsével a világ körül - Az 5 legjobb megoldás

Ha felébredtünk már a szilveszter okozta kábulatból, szánjunk egy kis időt az új év első napjára is. A korhely leves mellett, ami praktikus lesz a mulatozás utánra, szorítsunk helyet egy-két lencsés fogásnak is. Ti rákerestetek, mi rendszereztük, melyik volt az öt legnépszerűbb lencsés recept, amit az izeselet.hu-n megnéztetek.
Tokaji aszú sabayon friss gyümölcsökkel

Tokaji aszú sabayon friss gyümölcsökkel

Istenien krémes, könnyű, gyümölcssaláta desszert. A sabayon elkészítése igényel csak némi odafigyelést, és rutint.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!