Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Guardian

Bocelli konyhája

Az olasz tenor, Andrea Bocelli a családi étkezésekről és az ételekhez fűződő viszonyáról mesélt a Guardian-nek. Többek között kiderül, hogyan tartja formában magát tésztával, és mit talált rendkívülinek az amerikai konyhában.
2013. június 23.
“Anyám azt állítja, gyerekkoromban soha nem akartam enni. Rendkívül mozgékony  voltam: állandóan szaladgáltam és fel akartam mászni a mezőgazdasági gépekre, amiket apám árult. A mamma meg rohant utánam a kanállal, hogy elvonja a figyelmemet és legalább egy-két falat minestronét belém diktáljon” – kezdi az első emlékek felidézésével. Bocelli állítása szerint édesanyja nem volt jó szakács. Oriana, az egyik háztartási alkalmazottjuk viszont csodálatosan főzött. “Őt második anyámként szerettem, nemcsak a főztjéért: tőle kaptam az első lemezemet is, amin a kiváló olasz tenor, Franco Corelli énekelt. Emellett élénken emlékszem az ünnepnapokon készített finomságaira: a gesztenyelisztből sütött olasz gesztenyetortára (castagnaccio) és a vaníliás fánkocskákra (bombolini)”.
 

Toszkán alapok

 
A tenor a toszkánai Lajaticoban nőtt fel egy farmon, ahol csakis helyi alapanyagokból készültek az ételek. “Nem mondanám, hogy katonás rend volt a konyhában,  de számomra nem is ez számított, hanem első színpadom, a kandalló, amelyre három lépcsőfok vezetett fel. Én rendszerint a harmadik lépcsőn, a tűz előtt állva énekeltem az áriákat a családnak, amíg ők a desszertet fogyasztották.” Ma Lajaticoban áll Bocelli saját szabadtéri színpada, a Teatro del Silenzio, ahol minden évben egy alkalommal lép fel, míg a többi napon teljes csend honol. A színházat csupa falusi turizmussal foglalkozó szálláshely veszi körül, ahol a környező dombokon termesztett alapanyagokból finomabbnál finomabb étkek készülnek.
 

Kirepülés a fészekből

 
Az énekes 12 éves korában messze került otthonától, amikor a Vakok Intézetében kezdett tanulni. Életének legfájdalmasabb pontja ez, hiszen hatvannégyen aludtak egy nagy teremben, és az étel is borzalmas volt. “Főzött húst kellett ennünk, amit én ki nem állhattam, de erre csak annyit mondtak: majd megszereted és megeszed!” Amikor beteg volt, vagy annak tettette magát, az étel is ízletesebb volt, de legalábbis annak tűnt a kis Andrea számára. És bár rendkívüli sikereket ért el azóta a karrierjében, a legnagyobb boldogság, amire a mai napig emlékszik, a családjához való visszatérés volt az iskolai szünetekben. “Annyira vártam mindig a találkozást és a finom otthoni ételeket, hogy az elmondhatatlan!”
Bocelli tizennyolc évesen bárokban kezdett fellépni, hogy pénzt szerezzen jogi tanulmányaira, és találkozzon fiatal nőkkel. Az O sole mio, a Love Me Tender, és a többi jól ismert szerelmes dal is felcsendült az előadásában. Lassan beletanult, mitől olvadnak a szívek, mivel lehet a közönség figyelmét megfogni, és mely dalok alatt hangosabb a beszélgetés. Az emberek közben jöttek-mentek, csevegtek, ettek, néha elcsendesedve hallgatták, majd kértek tőle egy-egy dalt és persze összebújtak. “Mialatt énekeltem, sok szerelem szövődött a bár félhomályában.”
 

Koncertmenü

 
Az étkezésre neki egyébként különös figyelmet kell fordítania: nem ehet sokat, és szinte egyáltalán nem ihat, ha profi akar maradni. Nagyon egyszerű az étrendje, majdnem minden nap tésztát eszik olívaolajjal. Szószt vagy vajat nem tesz rá. Bár olaszként többféle tésztaételt is tud készíteni, ezeket ritkán engedheti meg magának. Hetente 2-3 alkalommal eszik húst, inkább sok zöldséget fogyaszt. A színpad mögött mindössze egy üveg ásványvízre van szüksége, de koncert után néha kinyit egy üveg bort. Bocelli gyerekkorában egyáltalán nem utazott – kivéve Lourdes-ba –, de később behozta a lemaradást. “Amerikában két dolog lepett meg igazán: az egyik a hús minősége, ugyanis elképesztően finom íze volt. A másik viszont a kávé: egész Amerikában nem tudtam inni egy csésze igazi kávét”.
 
Forrás: Guardian

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Amit Leonardo di Caprio tanított meg Gwyneth Paltrow-nak

Amit Leonardo di Caprio tanított meg Gwyneth Paltrow-nak

Mit súgott Leo Gwyneth-nek? Mi fogja meg egy étteremben? Mit főz szívesen a gyerekeinek és mit nassol – ezekről is olvastunk a Guardian-ben, és el is meséljük.
Házi lekvár a királyi palotából

Házi lekvár a királyi palotából

Azt már tudjuk, hogy Kate Middleton betoppanásával teljesen új korszak kezdődött a brit királyi család életében, dehogy ez mennyire hat majd ki a királyi menüre, arról most lerántjuk mi is a leplet.
Többgenerációs brokkolis tészta

Többgenerációs brokkolis tészta

Szabó Patrícia, ha éppen van ideje főzni, mindenképpen olyan ételt készít, amiből a teljes család nyugodtan és örömmel falatozhat. Ez a brokkolis tészta is ilyen villámgyorsan elkészíthető, multifunkcionális fogás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!