
Bevásároltunk egy angol piacon, nem is akármelyiken
A világért sem hagynám ki én sem soha a környékbeli termelők bódéi közt való bóklászást, az áruk közti matatást, a finom kóstolókat, a forralt cider kortyolgatás és végül, de nem utolsó sorban a vásárlást. A most hétvégei piacozásra már céllal indultam: frittata lesz reggelire. Azt viszont, hogy milyen frittata készüljön a piaci kínálat ihletre bíztam. Első körben a tojásos standhoz mentem, ahol 6 db közepes méretű tojást vettem 1.50 fontért (600Ft). Ez Angliában viszonylag jó árnak számít a jó minőségű tojások piacán. Ezután következett a dilemma. Tudtam, hogy valamilyen sajtot mindenképp szeretnék a frittatába, úgyhogy szépen elkezdtem egyik sajtostól a másikhoz sétálni, a létező összes sajtot végig kóstolva a piacon, itt ugyanis örömmel nyújtják feléd a kóstolót az árusok. Végül egy lágyabb, friss juhsajtra esett a választás, amiből 250g 3.50 fontba került.
A mindentudó bácsi
A termelő bácsi azt tanácsolta, hogy a paradicsomosnál az apró szemű koktél paradicsomot vegyem meg hozzá, mert a kettő isteni együtt. A rutinos kofára hallgatva meg is vettem egy doboz koktél paradicsomot szintén 3.50-ért, ami viszont igencsak magas árnak számít még itt is, de miután megkóstoltam, úgy döntöttem, hogy megérte. Nem kellett magyarázni az ízkülönbséget a bolti paradicsom és e közt. Ez után már teljesen összeállt a kép a frittatámról, így már csak egy alapanyagot kellett beszereznem a piacon, a spenótot. Körbejárva a piac zöldséges standjait megtaláltam a legszimpatikusabbat, ahol egy csokor spenótot 1.50-ért árultak., ami a kapott diákkedvezménnyel végül 1.35-be került.
Az egyszerű fritatta
Az összes alapanyag beszerezve, indulás tehát haza és készülhet a frittata. A frittata egyik nagy előnye, hogy akármennyire is bonyolultnak hangzik, nagyon egyszerűen elkészíthető. Egy kis olajon hagymát pirítottam, majd hozzáadtam az édes, apróra vágott paradicsomot. Körülbelül egy perc után levettem a tűzről és a megtisztított, felvágott spenót leveleket is hozzáadva, összekevertem, megsóztam, megborsoztam. Ez után a krémes juhsajt egy részével összekeverve egy hőálló tálkában szépen elegyengettem. Ennek a tetejére még egy kis juhsajtot tettem, majd ráöntöttem a lágyra felvert tojásokat (4db-ot). Végül a sütőben 200C fokon, körülbelül 20-25 perc sütés után készen is lett az isteni frittata.