
Berlin - a tökéletes kora őszi úti cél
Érkezik az ősz és búcsút inthetünk a fullasztó hőségnek. Ilyenkor a vakációs/hosszú hétvégés úti célok is megváltoznak, már nem a tengerben csobbanás és napozás kombinációja áll a fontossági listánk élén, itt a tökéletes alkalom tehát új városok, vagy a már ismertek (újra) felfedezésére.
Mi is így tettünk; egy hosszú hétvégén belevetettük magunkat a berlini életbe, amiről ez a kis összefoglaló is készült. Természetesen a teljesség igénye nélkül – a mi ízlésünket tükrözően – ajánlunk reggeliző helyet, vietnami street foodot, fine dining és bisztró jellemzőket ötvöző éttermet, rooftop bart és kézműves csokoládémanufaktúrát.
DISTRIKT COFFEE
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy megtaláltuk a tökéletes reggeliző helyet! A Distrikt Coffee a helyiek kedvence is, ezért hétvégén, brunch időben, félórás sorban állásra kell készülni, de tényleg minden perc várakozást megér. Szédítő a kínálat, itt mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő reggelit, mi a bőség zavarával küzdöttünk. Választhattok a buggyantott tojás, különféle zabkása- és gyümölcs-kombinációk, valamint változatos feltétekkel ízesített amerikai típusú palacsinták közül. A banános palacsinta erdeigyümölcs-velővel isteni!
https://www.facebook.com/distriktcoffee/

Fotó: ww.facebook.com/distriktcoffee/
A buggyantott tojás készítését csak egyszer kell megtanulni, segítünk! Nézzétek meg az ízesélet.hu palacsinta és zabkása variációit is!
DISTRICT MOT – Saigon Street Food
Már az ajtóból a helyiségbe pillantva megragadott bennünket a District Mot egyedülálló miliője a karakteres piros falakkal, a színes műanyag székekkel, a virágokkal és biciklikkel. Egyfajta harmonikus káosz fogadott minket, még egy tuk-tuk is helyet kapott az étteremben, természetesen teljesen funkcionálisan (kínáló szekrényként működik). Az étlap semmivel sem unalmasabb a belső térnél, autentikus vietnámi ízeket élvezhet az ide látogató, a kínálat igazán bőséges: a Bao Burgertől kezdve a sült selyemhernyón át a grillezett csirkelábig, sok minden megtalálható az étlapon. Mi a District Mot egyik best seller fogását, és talán a széles körben legismertebb vietnámi ételt, a pho-t választottuk. (Kedvet kaptatok a pho leveshez? Kattintsatok Jókuti András eredeti, vietnámi receptjéért!)
Berlinben számtalan vietnami éttermet találtok, ám olyat, amely a vietnami piacok sikátoraiban található street food standok hangulatát idézi, csak egyet. Ez a District Mot.
https://www.facebook.com/DistrictMot/

District Mot enteriőr
THEMROC
Ahol a fine dining és a bisztró találkozik. Kicsi, néhány asztalból álló, elsősorban a berliniek által látogatott étterem (és a helyiek mindig tudják, hol kapjuk a legjobb falatokat), európai, francia és mediterrán konyhával. A és B menüből lehet választani; nyugodtan bízzátok magatokat a séfre, aki gondosan összeválogatott alapanyagokból készít fine dining színvonalú ételkompozíciókat, de ha csak egy-két pohár bort innátok, akkor is szívesen látnak. Asztalfoglalás javasolt!
cím: Torstr. 183, 10115 Berlin (Mitte)
telefon: +491624251121
nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 20-24 óráig, vasárnap 20-23 óráig
PANTRY
A The New York Times által is méltatott étterem azonnal rabul ejt. Elegáns, karamellszínű bőrfotelek, arany fali csempe és szűrt fényű világítás köszönti az étterembe érkezőket, amiből rögtön sejtjük, hogy itt valami nagyon jó vár ránk! Tökéletes a hangulat, a kiszolgálás és az ételek is. Pompás ibériai és ázsiai fogások sorakoznak az à la carte menülapon, vegetáriánustól a tengeri finomságokon át, a komolyabb, férfiasabb húsokig, az ázsiai és a mediterrán ízvilágot a szánkba csalogatva.
A Pantry tapaszt vétek nem megkóstolni, valamint a hihetetlenül omlós marha stefánia (lapocka) pecsenyét háromféle kelbimbó körettel, Granny Smith almával és thai bazsalikommal is szívből ajánljuk! Plusz pont, hogy az ételek kiadós adagban érkeznek, a marhapecsenyét minden próbálkozás ellenére sem sikerült teljesen elfogyasztani.
Ne hagyjátok ki, ha elegáns étterembe mennétek; sikkes, de kényelmes, és lenyűgözően ízletes!

Karamell színű bőrfotelek és hangulatvilágítás
AMANO Hotel és Rooftop Bar
Ahogy itthon, úgy Berlinben is tombol a rooftop bar-láz. Mi praktikusan az Amano Hotel (itt szálltunk meg) tetején kialakított bárt látogattuk meg, és nem csalódtunk. Mindent nyújt, ami egy ilyen bártól elvárható: az esti fényben diszkréten világító égősorok gondoskodnak a hamisítatlan tetőbár hangulatról, párnás fotelek és kanapék adják a kényelmet a könnyed beszélgetésekhez és jó társaságban elfogyasztott italokhoz – a mi tippünk a gin tonic!
Kell ennél több egy simogatóan langyos kora őszi estéhez?
(Egy korábbi koktélos sorozatunkban Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa osztotta meg velünk néhány közkedvelt vagy éppen extravagáns koktél receptjét, amelyeket itt találtok.)

Hívogató kanapék a szabad ég alatt
BELYZIUM
Igazi ünnep az ízlelőbimbóknak! Itt minden a tökéletes, organikusan termesztett és gondosan válogatott kakaóbabról szól, a manufaktúra már-már puritán kialakítása is segít, hogy semmi ne zavarhassa meg érzékszerveinket a magas minőségű csokoládé ízlelésekor.
A Belyzium egy úgynevezett „bean to bar” csokoládémanufaktúra, ami azt jelenti, hogy a csokoládé készítés minden fázisát felügyelik, a kakaóbab termesztéstől, a pörkölésen át, a csokoládé készítéséig. A kakaóbab rusztikus zsákokban egyenesen a közép-amerikai Dél-Belize-ből érkezik, érintetlenül; a finom, aromamegőrző pörkölés is már a berlini manufaktúrában történik.
Aki itt jár, mindenképpen kóstolja meg a pörkölt és pörköletlen kakaóbabot, amelyek íze páratlanul intenzíven érezhető a kész csokoládé elfogyasztásakor is. Nekünk már itt elállt a lélegzetünk. A Belyzium csokoládé minimum 78 százalékos kakaóbab tartalmú, friss, illatos, gyümölcsös, és egyike a világ legtökéletesebb és ízletesebb csokoládéinak. A csokoládé tisztelői több ízkombináció közül választhatnak: a Belyziumnál kakaóbab darabokkal, tengeri sóval, cseresznyével, borssal teszik még különlegesebbé a csokoládék amúgy is lenyűgözően telt ízét.
Az igazi csokoládé-fanatikusok workshopon is részt vehetnek, hogy elsajátítsák a csokoládékészítés csínját-bínját és részesei legyenek a Belyzium-titoknak. Természetesen nem távoztunk üres kézzel; egy 83 százalékos, egy cseresznyés és egy kakaóbab darabos csokoládé lapult a papírtáskánkban, néhány nyers kakaóbab társaságában. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mindez kevésnek bizonyult…
https://www.instagram.com/belyzium_chocolate/

Azok a csodás kakaóbabok, itt még zsákban

… és már kóstolásra készen
Berlin ismét elrabolta a szívünket, nemsokára visszatérünk!
Szöveg és fotó: MB