Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Befőzés - mit, mikor, mibe?

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
2016. június 9.

Az előző részben végigvettük, mire van, és mire nincs szükségünk a sikeres tartósítási akcióhoz. Most kicsit részletesebben írunk azokról a tervekről, amelyeket tulajdonképpen elég egyszer megkovácsolni, mert ha egyszer átgondoltuk őket, évről évre követhetjük a jól bevált rutint. Mert ész nélkül, koncepció nélkül a lekvár főzésből is lehet idegesítő, utálatos kötelesség.

Milyen lekvár is legyen?lekvár_3

Először is találd ki, hogy a befőzési szezonban mit szeretnél eltenni. Véleményem szerint nem érdemes egyféle lekvárból tucat számra gyártanod az egyforma ízűeket, inkább törekedj arra, hogy különlegesebb ízpárosításokat hozz létre.
A tervezés folyamán nagyon hasznos segítség egy érési naptár, amiből megtudjuk, melyik hónapban melyik gyümölcsnek, zöldségnek van a szezonja, következésképpen melyeket szerezhetjük be a legjobb áron. Így nem maradunk le egyik gyümölcsről sem, nem fogunk júliusban észbe kapni, hogy tulajdonképpen mi eperlekvárt szerettünk volna főzni, de epernek már híre-hamva sincs a piacokon. Ez főleg kezdő háziasszonyoknak lehet segítség, a rutinosak már úgyis tudják, melyik hónapban mire kell fókuszálni.

Érési naptár

Május: eper, cseresznye, zöldborsó
Június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres, zöldborsó
Július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, paprika, zöldborsó, zöldbab, uborka, paradicsom
Augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, körte, szilva, szőlő,uborka,paradicsom
Szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, uborka, paradicsom
Október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs, uborka, paprika, padlizsán
November: alma, birs

Fagyasztva, lekvárnak vagy szörpneklekvár_2

Ennek a sorvezetőnek a mentén máris eldöntheted, milyen gyümölcsökből, zöldségekből akarsz télire tartalékolni. Tartósíthatsz lekvárt, dzsemet, szörpöt, chutney-t (ennek viszonylag rövid az eltarthatósági ideje), savanyúságot, paradicsomlevet, paradicsomszószt, lecsót, padlizsánkrémet, különböző kompótokat. Manapság zöldborsót, zöldbabot, karfiolt, kukoricát nem szoktunk házilag tartósítani, hiszen ipari körülmények között fagyasztva ezek a zöldségek sokkal jobb minőségűek, mintha otthon állítanánk elő őket. Ha megfelelő fagyasztó kapacitással rendelkezne a háztartásunk, a bogyós gyümölcsöket például elsősorban fagyasztva javasolnám tartósítani, hiszen az a legkíméletesebb és leghatékonyabb eljárás a gyümölcsök vitamin tartalmának és állagának megőrzésére. A legjobb eljárás a fagyasztásra az, ha a gyümölcsöket egy sorban tálcára pakoljuk, megvárjuk, míg kopogósra fagynak, ezután zacskózzuk be őket. A magam részéről minden évben fagyasztok így epret, málnát, szedret és áfonyát, biztosítva ezzel a téli zabkásák és müzlik, chia pudingok és gyümölcsrizsek elengedhetetlen tartozékait.

Az üvegeket se feledd!

Ha eldöntötted, mit szeretnél tartósítani, meg kell határoznod, hogy hozzávetőlegesen hány üveggel szeretnél eltenni egy-egy fajtából, ebből azonnal kiszámolhatod, mennyi üvegre lesz szükséged a hadműveletek során. Ez természetesen függ attól, mennyi helyet tudsz az üvegek tárolására áldozni. Az üvegek beszerzését ne hagyd az utolsó pillanatra, a magyar kereskedelem fura szokásai közé tartozik, hogy nem mindig és nem mindenhol jutsz hozzá ahhoz a méretű üveghez, amikor és ahol pedig számítottál rá. Vannak cégek, akiktől a neten is rendelhetsz üveget akár hónapokkal előbb is, mint ahogy a befőzési szezon megkezdődik, így nyugodtan nézhetsz elébe a feladatoknak. Érdemes az üvegek árát is megvizsgálni, jelentős különbségekre bukkanhatsz.

Tehát most már kész a terved, hogy mit, mikor, mibe. A hogyannal pedig legközelebb foglalkozunk részletesen.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Befőzés - Ami kell, és ami nem

Befőzés - Ami kell, és ami nem

Ha kinézünk az ablakon, azt gondolhatjuk, idén nem lesz befőzési szezon, mert nyár sem lesz, mégis muszáj reménykedni benne, hogy ebben az évben is eljön a meleg, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.
Ehető ajándék: gyömbéres rebarbaralekvár

Ehető ajándék: gyömbéres rebarbaralekvár

Újabb tipp, hogy mi is készülhet ebből a rejtélyes gyümölcsből, ami igazából zöldség. Savanykásan édes, gyömbéres lekvár. Ehető ajándéknak sem utolsó.
Üvegsterilizálás befőzéshez

Üvegsterilizálás befőzéshez

Egyre divatosabbak az ehető ajándékok, így sokszor készülnek finom lekvárok vagy más befőttek ilyenkor télen, akár déli gyümölcsökből is. Minden esetben fontos, hogy a szép üveg, amibe betöltjük a finomságot, steril legyen. Pataky Péter lekvárfőzés közben mondja el, hogyan sterilizálhatjuk az üvegeinket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!