Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Befőzés - Ami kell, és ami nem

Ha kinézünk az ablakon, azt gondolhatjuk, idén nem lesz befőzési szezon, mert nyár sem lesz, mégis muszáj reménykedni benne, hogy ebben az évben is eljön a meleg, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.
2016. május 26.

Nincs szükségedbefozes_1resz_01

óriási konyhára. Befőzni kis helyen is lehet, ha felrajzolsz egy tervet a fejedben, hogy mit mikor fogsz csinálni, és hogy a munkafolyamatok során mit hová teszel majd.

élemedett korra. Befőzni, savanyúságot elrakni mindenki tud, nemcsak az anyád és a nagyanyád. Meg se halld, ha bárki mást mond ezzel kapcsolatban, elhinni meg pláne ne hidd el!

aránytalanul nagy befektetésre. Az a kevés, amit belefeccölsz, hidd el, bőven megtérül majd.

tengernyi szabadidőre. Valamennyi persze nem árt, ha van, de ha nem cipelsz haza egyszerre egy mázsa eltenni valót, hanem csak ésszerű mennyiségeket, meg tudod oldani.

nagy tapasztalatra. Ha tudsz olvasni, ha találsz megbízható leírásokat, ha vannak családi receptjeid, nyert ügyed van. Mindenki elkezdte valahol, valamikor.

Ami elengedhetetlenbefozes_1resz_03

 • a higiéniai szabályok maximális betartása. Fölösleges energiát és pénzt fektetni valamibe, amit nem csinálsz rendesen, és a végeredményt már a kezdés pillanatában veszélyezteted. Lehet jól is csinálni, csináld hát jól!
 • lelkesedés. Ha a hátad közepére kívánod az egész balhét, hagyd a fenébe! Akkor ez a műfaj nem neked való. Viszont ha szívesen bújod a netet különböző lekvár-, savanyúság- vagy chutney recept után, ha fel is használod télen, amit bespájzoltál, nincs más hátra, mint belevágni.

  találékonyság. Ne csak abban gondolkozz, hogy kimész a piacra, és ott veszed meg az alapanyagokat! Persze az is jó, de kérdezd körbe a barátokat, kollégákat, nincs-e valahol, valakinél fölösleges termés, térképezd fel a “Szedd magad” akciókat a környékeden, használj ki minden adódó lehetőséget, hogy eltenni valóhoz juss.

  néhány alapvető, jó minőségű eszköz. Ez nemcsak a tartósításra igaz, hanem minden másra is, különös tekintettel a konyhában zajló folyamatokra. Jó szerszámmal fele annyi idő alatt végzel bármilyen munkával, és még az is megeshet, hogy élvezed a munkát, nem pedig szenvedsz vele.

  jó üvegek pontosan passzoló tetőkkel. Ez van… a csorba, beszürkült üvegektől meg kell válnod, és a rozsdás, horpadt tetők sem a barátaid. Itt is jól jöhet a baráti segítség, érdeklődj az ismerősöknél, hátha vannak elfekvő készleteik, amiktől boldogan megszabadulnának.

  néhány konyharuha. Meg papírtörlő, mert azt nem ígérhetjük, hogy nem lesz rá szükség. Igen, néha lecsöppen, kiömlik, félrefolyik, de ez ugye még nem a világ vége?

 • befozes_1resz_02mikrohullámú vagy normál sütő az üvegek fertőtlenítéséhez. Ha esküdt ellensége vagy a mikrónak, mi sem akarjuk rád erőltetni a használatát, akkor te a sütőben fertőtlenítsd az üvegeidet. Ellenben ha használod a technika eme vívmányát, a tartósítás folyamatában is hasznát fogod venni.

  tárolóhely az elkészült finomságoknak. Nos, igen. Ez tényleg kell, hiszen azért dolgozol, hogy a téli hónapokra legyen tartalékod, és ezt tárolni is kell valahol addig. Légy találékony, lehet, hogy a szüleidnél, barátaidnál nagyobb a hely, vagy van egy erre alkalmas közös tárolóhelyiség ott, ahol laksz. Használd ki az adódó lehetőségeket. Bértárolásért nyugodtan adhatsz egy-két üveg csalamádét cserébe.

Következő rész: a tervezés

Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 2.

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 2.

Ígértük, folytatjuk! Az előző részben a szezonális zöldség-gyümölcs beszerzésével, alapos fertőtlenítéssel és mosással előkészültünk a nagy feladatra. Most megnézzük, mire van még szükségünk a gördülékeny munkafolyamathoz.
Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Kezdő vagy kevéssé gyakorlott háziasszonyoknak talán jól jöhet néhány praktikus tanács a tartósítással kapcsolatban. Lesz köztük néhány rémesen triviálisnak ható megállapítás is, de hát tudjuk jól: egy újszülöttnek minden vicc új.
Céklasaláta befőttesüvegben

Céklasaláta befőttesüvegben

Egy befőttesüvegnyi egészség. Akár munkahelyre, akár vendégségbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!