
Bazi nagy görög nyaralás
Görögország mindig is szívünk csücske marad, sokáig ha a nyaralás szót hallottuk, az Égei tenger nyaldosó hullámai ugrottak be egyből. Ide köt az első külföldi osztálykirándulás, azok a hosszú és kalandos buszos utazások, ahol nemcsak az ötven felettiek lába dagadt be az út végre. Az első nagy szerelem. Na jó inkább a második. Az első sziget-élmény, a mindig zöld Korzikán. És az első gasztronómiai szárnypróbálgatások is, amikor dafke ellenemondtunk a fish&chips, a full english breakfast és a home made pizza csábítóan hívogató feliratainak és lázasan kutattuk a turistaparadicsom, helyiek által kedvelt vendéglátós egységeit, ahol aztán kipróbáltunk mindent, amit a gyomrunk elbírt.
Full greek breakfast
Ha tehát nem áll szándékunkban paradicsomos babot, bacont és tükörtojást reggelizni a nyaralás alatt, válasszunk bármi mást! Görögország ugyanis roskadásig van gyümölcsökkel, zöldségekkel és az ezekből készült salátákkal. A hangulatos görög tavernák többsége reggelivel is készül, és olyan finomságokat is megkóstolhatunk ,mint a görögdinnyés fetasaláta. Bár alapos kutatás eredményeképpen kiderítettük, hogy a görögdinnyének származásilag nem sok köze van az égei szigetvilághoz, annál inkább Afrikához, illetve Kínához, hisz manapság itt termesztik a legnagyobb mennyiségben.
Tzatziki, a címerétel
Ennél emblematikusabb ételt elképzelni sem tudunk Görögországnak. Bár, mi salátaként tartjuk számon, a helyiek előételként fogyasztják, magában vagy akár pirítóssal is. Alapja a selymes, krémes görög joghurt, a szigorúan meghámozott kígyóuborka és sok-sok fokhagyma. Ennek egy kibővített változatát mindenképpen készítsük el itthon is, a hétvégi kerti partin, óriási sikert zsebelhetünk be a tzatzikis tésztasalátával, és a gyros pácban érlelt grill tarjával.
Padlizsán, a mediterráneum nagy találmánya
A muszaka eredeti görög verziójában, a náluk nemzeti alapanyagnak számító, bárányhúst használják, a padlizsán, a paradicsom és a besamel mártás mellett. Ezeket, az önmagukban is ízletes hozzávalókat rétegzik egy óriási tepsiben, hogy aztán rendezhessenek belőle egy bazi nagy görög zabálást, az egész család, a szomszédok és a barátok bevonásával.
Ha a helyszínen vagyunk, mindenképpen várjuk meg, míg este enyhül a görög forróság és akkor, csakis akkor álljunk neki az esti görög menüsorunknak. Hosszan elnyújtva, akár éjfélig is elkajálgathatunk, hiszen másnap úgysem kell korán kelnünk, a strand megvár.