Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó:www.teambarstoolsblog.com

Bazi nagy görög nyaralás

Nincs még egy olyan ország Európában, amit ennyire átjárna az égszínkék tenger. Az a sok kisebb-nagyobb sziget, a sziklákon álló türkizkék és hófehér kis házakkal. Bárki szívét megdobogtatja a látvány. Célpont: Görögország.
2015. augusztus 6.

Görögország mindig is szívünk csücske marad, sokáig ha a nyaralás szót hallottuk, az Égei tenger nyaldosó hullámai ugrottak be egyből. Ide köt az első külföldi osztálykirándulás, azok a hosszú és kalandos buszos utazások, ahol nemcsak az ötven felettiek lába dagadt be az út végre. Az első nagy szerelem. Na jó inkább a második. Az első sziget-élmény, a mindig zöld Korzikán. És az első gasztronómiai szárnypróbálgatások is, amikor dafke ellenemondtunk a fish&chips, a full english breakfast és a home made pizza csábítóan hívogató feliratainak és lázasan kutattuk a turistaparadicsom, helyiek által kedvelt vendéglátós egységeit, ahol aztán kipróbáltunk mindent, amit a gyomrunk elbírt.

Full greek breakfast07.03 Görögdinnye fetával

Ha tehát nem áll szándékunkban paradicsomos babot, bacont és tükörtojást reggelizni a nyaralás alatt, válasszunk bármi mást! Görögország ugyanis roskadásig van gyümölcsökkel, zöldségekkel és az ezekből készült salátákkal. A hangulatos görög tavernák többsége reggelivel is készül, és olyan finomságokat is megkóstolhatunk ,mint a görögdinnyés fetasaláta. Bár alapos kutatás eredményeképpen kiderítettük, hogy a görögdinnyének származásilag nem sok köze van az égei szigetvilághoz, annál inkább Afrikához, illetve Kínához, hisz manapság itt termesztik a legnagyobb mennyiségben.

Tzatziki, a címerételbbc_goodfood_2

Ennél emblematikusabb ételt elképzelni sem tudunk Görögországnak. Bár, mi salátaként tartjuk számon, a helyiek előételként fogyasztják, magában vagy akár pirítóssal is. Alapja a selymes, krémes görög joghurt, a szigorúan meghámozott kígyóuborka és sok-sok fokhagyma. Ennek egy kibővített változatát mindenképpen készítsük el itthon is, a hétvégi kerti partin, óriási sikert zsebelhetünk be a tzatzikis tésztasalátával, és a gyros pácban érlelt grill tarjával.

Padlizsán, a mediterráneum nagy találmányatökéletes__muszaka

A muszaka eredeti görög verziójában, a náluk nemzeti alapanyagnak számító, bárányhúst használják, a padlizsán, a paradicsom és a besamel mártás mellett. Ezeket, az önmagukban is ízletes hozzávalókat rétegzik egy óriási tepsiben, hogy aztán rendezhessenek belőle egy bazi nagy görög zabálást, az egész család, a szomszédok és a barátok bevonásával.
Ha a helyszínen vagyunk, mindenképpen várjuk meg, míg este enyhül a görög forróság és akkor, csakis akkor álljunk neki az esti görög menüsorunknak. Hosszan elnyújtva, akár éjfélig is elkajálgathatunk, hiszen másnap úgysem kell korán kelnünk, a strand megvár.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ibéria, a sonkamennyország

Ibéria, a sonkamennyország

Ha Ibériai-félsziget, akkor iberico sonka, de jó ha tudjuk, hogy a sonkán túl is van élet. De még milyen! Célpont: Spanyolország és Portugália.
Mit vegyünk és együnk az Isztrián?

Mit vegyünk és együnk az Isztrián?

Ha Horvátországba indulunk, és a nyaralásunk idején apartmanban, kempingben vagy vitorláson lakunk, semmiképp se tegyük tele a csomagtartót otthonról vitt élelmiszerekkel, bízzunk bátran a helyiekben és a helyiben! Célpont: Horvátország.
Török reggeli és más finomságok

Török reggeli és más finomságok

Az izeselet.hu-n gyakran kalandozunk a mesés Kelet felé, most össze is szedtük, hogy mik az alapvető kellékei egy igazi török reggelinek. Ez két szempontból is hasznos lehet: egyrészt itthon is asztalunkra varázsolhatjuk, másrészt pedig ha a nyári hónapok Törökországban érnének bennünket, akkor is magabiztosan választhatunk. Célpont: Törökország.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.